Anot šalies vadovės, už viešojoje erdvėje pasigirstančių siūlymų kurti ES kariuomenę arba ES gynybos sąjungą slypi skirtingas suvokimas, kaip šie dariniai turėtų atrodyti ir kokias funkcijas vykdyti.

"Ta pati Vokietija ir Vokietijos gynybos ministrė kalba apie gilesnį bendradarbiavimą, bet jokiu būdu ne naujos kariuomenės kūrimą", - penktadienį žurnalistams po susitikimo su EVT vadovu Donaldu Tusku žurnalistams sakė D. Grybauskaitė.

Vilniuje ketvirtadienį viešėjusi Vokietijos gynybos ministrė Ursula von der Leyen teigė, kad Europai metas rimtai svarstyti apie Europos gynybos sąjungos kūrimą, tačiau ministrė tuo pat metu pažymėjo, kad šis darinys "sustiprintų NATO ramstį Europoje".

"Lietuvos, Baltijos šalių ir kitų šalių pozicija yra, kad negali būti jokio dubliavimosi su NATO struktūromis ir negali būti kažko naujo, kas galėtų paneigti NATO buvimą. Visus tokius pasiūlymus mes blokuosime", - penktadienį pažymėjo prezidentė.

Rugsėjį Lenkija ir Estija viešai pasiūlė idėją tarp sąjungininkų šalių sukurti "karinį Šengeną", kad Aljanso valstybėms priklausantys kariai galėtų be biurokratinių procedūrų ir leidimų greičiau judėti per valstybių sienas. Neoficialiais "Financial Times" duomenimis, kitą savaitę kalbą sakysiantis Europos Komisijos vadovas Jean-Claude Junkceris taip pat siūlys įkurti ES karinę vadavietę, taip pat paskatins aktyviau naudoti ES kovines grupes išorinėse ir humanitarinėse operacijose.