Šalies vadovė po susitikimo su Andriaus Kubiliaus Vyriausybe akcentavo, jog šiais metais reikės atsakingai vykdyti ekonominę politiką, ir taupyti reikia visur, kur įmanoma.

„Vyriausybė turės labai atidžiai stebėti, kad nebūtų incidentų, kad nebūtų tokių pavyzdžių, kokius matėme su įvairiais važinėjimais nežinia kur ir kodėl, su įvairiais brangiais kurortuose rengiamais seminarais“, - sakė D. Grybauskaitė.

Vėliau ji užsiminė, esą kai kurios ministerijos jau suplanavusios keliones į „tolimas egzotiškas konferencijas“.

Premjeras A. Kubilius pritarė tokiems D. Grybauskaitės pastebėjimams. Pasak jo, kadangi šiais metais vyks Seimo rinkimai, tai daugeliui partijų ir politikų „sukelia įvairių pagundų populistiškiau pradėti galvoti ir elgtis“. Vyriausybės vadovas pažymėjo, jog atsakingos ir patikimos finansų politikos vykdymas išlieka Vyriausybės prioritetu.

Pasigenda dėmesio korupcijos prevencijai

D. Grybauskaitė taip pat pastebėjo, kad valstybinės įstaigos korupcijos prevenciją vykdo nepakankamai aktyviai.

„Norėčiau, kad visos institucijos pradėtų rimčiau kontroliuoti ir vertinti korupcijos riziką, kas kol kas daroma nepakankamai“, - sakė D. Grybauskaitė, pažymėdama, kad kiekviena ministerija turi korupcijos prevenciją vykdyti ne tik savo koridoriuose, bet ir jai pavaldžiose įstaigose.

A. Kubilius, savo ruožtu, pažymėjo, esą Vyriausybė visą laiką skaidrumą laikė vienu svarbiausių savo uždavinių. „Erdvės nesąžiningumui mažinimas išlieka labai svarbiu prioritetu“, - sakė premjeras.

Grįžta prie tarėjų teismuose įvedimo

Prezidentė taip pat teigė sieksianti, kad iš vietos pajudėtų Seimo ir Teisingumo ministerijos stalčiuose esą gulintys įstatymų projektai, kurie leistų teismuose įvesti tarėjų instituciją. Tokį siekį D. Grybauskaitė buvo deklaravusi jau seniai, tačiau tarėjai teismuose vis dar nėra.

„Sekantis blokas prioritetų – tai būtų ir tolesnis pasitikėjimo teisėsaugos institucijomis ir pačia teisėsauga didinimas per visuomenės įtraukimą. Ir čia grįžti prie svarbiausio klausimo, kurį kėliau dar prieš metus. (...) Tai yra visuomenės atstovų, taip vadinamų tarėjų instituto įvedimą Lietuvoje“, - sakė šalies vadovė.

Ji pridūrė, esą tarėjų įteisinimo procese „pasistūmėta tikrai mažai“. D. Grybauskaitė tikisi, kad šiais metais tai pavyks „įvilkti į įstatyminius rėmus“.

Tikisi „rezultatyvaus“ darbo su Vyriausybe

Pirmąją kadenciją įpusėjusi šalies vadovė teigė palankiai vertinanti darbą su A. Kubiliaus vyriausybe.

„Labai noriu tikėtis, kad šis darbas išliks rezultatyviu, nepriklausomai nuo to, kiek mes ginčisymės ar barsimės, ar kiek mus įtakos išoriniai faktoriai“, - pridūrė D. Grybauskaitė.

Užsienio politikos prioritetai: gynyba ir saugi atominė energetika

Kalbėdama apie užsienio politiką, D. Grybauskaitė pažymėjo labai svarbiu tikslu laikanti tolesnį valstybės saugumo užtikrinimą.

„Užsienio politikos srityje išlaikysime pagrindinius prioritetus. Tai mūsų karinio saugumo stiprinimas. (...) Tam visos institucijos, ypač – Krašto apsaugos ir Užsienio reikalų (ministerijos – DELFI), dalyvaus ruošiantis Čikagos NATO viršūnių susirinkimui“, - sakė prezidentė.

Ji taip pat pridūrė, kad užsienio politikos prioritetu išliks ir atominės energetikos kokybės ir saugumo užtikrinimas pasauliniu mastu, neslėpdama, jog čia bus siekiama aukščiausius standartus taikyti ne tik Europos Sąjungoje (ES), bet ir už jos ribų, įskaitant „mūsų artimiausius kaimynus iš abiejų pusių – Rusiją ir Baltarusiją“.

Pirmininkavimui ES ruošis taupiai

Dar vienas užsienio politikos prioritetas – pasirengimas pirmininkavimui ES. Premjeras A. Kubilius pažymėjo, jog Vyriausybė šiam procesui nori ruoštis ir atsakingai, ir taupiai naudojant valstybės pinigus.

„Pasirengimas ES pirmininkavimui yra labai svarbiu uždaviniu. Be abejo, turime siekti taupiausio pasirengimo ir taupiausio pirmininkavimo. Aišku, pirmininkavimas jau teks naujos kadencijos Seimui ir naujos kadencijos Vyriausybei. Bet šios Vyriausybės rūpestis ir atsakomybė yra ir tai, kad atsakingos, patikimos politikos tęstinumas būtų garantuotas ir po Seimo rinkimų“, - sakė A. Kubilius.