„Mes čia laukiame NATO vadovo atvykimo būtent į Lietuvą, atidarant šį NATO vadavietės centrą“, – interviu LRT radijui sakė D. Grybauskaitė.

Krašto apsaugos ministerijos atstovai šios informacijos kol kas nepatvirtina, teigdami, kad aukščiausi NATO pareigūnai apie savo vizitus praneša likus kelioms dienoms iki jų.

NATO pajėgų integravimo vienetai (štabai) rudenį pradės veikti šešiose šalyse – Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Lenkijoje, Rumunijoje ir Bulgarijoje. Šie štabai koordinuos itin NATO itin aukštos parengties junginių ir greitojo reagavimo elementų dislokavimą konkrečioje šalyje, taip pat užtikrins didesnę sąveiką tarp Aljanso ir nacionalinių pajėgų. Štabą Lietuvoje sudarys apie 40 karininkų, pusė iš jų bus lietuviai, integraciniam vienetui pirmus trejus metus vadovaus Danijos pulkininkas Jacobas Larsenas.

Pirmosios štabo vertinamosios pratybos vyks 2016 metais, tikimasi, kad jose dalyvaus ir šiuo metu formuojamos NATO ypač greitojo reagavimo pajėgos.

Prezidentė vyks darbo vizito į Latviją

Prezidentė D. Grybauskaitė ketvirtadienį lankysis Latvijoje, kur susitiks su šios šalies vadovu Raimondu Vėjuoniu ir dalyvaus NATO strateginės komunikacijos centro oficialioje inauguracijoje.

Su Latvijos Prezidentu D. Grybauskaitė aptars dvišalį politinį ir ekonominį bendradarbiavimą, Baltijos regiono saugumo stiprinimą, bendradarbiavimą NATO formatu. Vizito metu Prezidentė taip pat aplankys Aljanso Strateginės komunikacijos kompetencijos centrą (STRATCOM).

NATO centras Rygoje įkurtas 2014 m., jame formuojama Aljanso strateginės komunikacijos doktrina, stebima ir analizuojama informacinė erdvė, rengiamos priemonės kovai su propaganda ir informacinėmis atakomis. Nuo rugsėjo centre dirbs antrasis karininkas iš Lietuvos.

Prie STRATCOM veiklos prisijungusios 7 Aljanso narės – Lietuva, Latvija, Estija, Lenkija, Vokietija, Jungtinė Karalystė ir Italija. Artimiausiu metu savo ekspertus planuoja atsiųsti ir Nyderlandai, JAV bei Suomija, kuri yra NATO partnerė.