„Kai prasidėjo ikiteisminis tyrimas dėl informacijos nutekinimo banko „Snoras“ byloje, komentuoti šių ar kitokių nuomonių įvairių institucijų nebegalime“, - penktadienį Briuselyje žurnalistams sakė D. Grybauskaitė.

„Atsakymas jau buvo. Mes nekomentuosime nei išvadų, nei nuomonių, nes prezidentė, kaip ir visi politikai, turi susilaikyti nuo spaudimo teisėsaugos institucijoms vykdant ikiteisiminį tyrimą“, - į klausimą, ar ketina atleisti vidaus reikalų ministrą Raimundą Palaitį, sakė prezidentė.

Dėl FNTT vadovų Vitalijaus Gailiaus ir Vytauto Giržado atleidimo minėta komisija nusprendė, esą jai nebuvo pateikti objektyvūs motyvai dėl jų leidimų dirbti su slapta informacija panaikinimo ir atleidimo. Kaip ir skelbta anksčiau, siūloma FNTT vadovus grąžinti į darbą, o konkursą jų pareigoms užimti – nutraukti.

FNTT vadovų atleidimas, komisijos nuomone, galėjo būti paveiktas „asmeninių politinių priežasčių“. Esą vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis „galimai pažeidė Konstituciją“.

„Komisija, atsižvelgdama į tai, kad iki šiol buvusių nepriekaištingos reputacijos ir gerai dirbančių FNTT vadovų skubotas atleidimas nėra teisiškai pagrįstas, kad VRM ministras galėjo turėti tam asmeninių – partinių priežasčių, nesusijusių su nurodomais atleidimo motyvais, kad tokie ministro veiksmai sukėlė didelį neigiamą rezonansą visuomenėje ir padarė moralinę žalą valstybei bei jos teisėsaugos institucijoms, kad ministras be išsamaus tyrimo ir teismo viešai kaltindamas atleistus pareigūnus galimai pažeidė Konstituciją, Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymą, kad liudydamas Komisijai nebuvo nuoširdus, mano, kad ministro R.Palaičio elgesys yra nesuderinamas su nepriekaištingos reputacijos ir bešališkumo principais“, - rašoma komisijos išvadose. Komisija taip pat kreipėsi į premjerą Andrių Kubilių su siūlymu atleisti R. Palaitį iš pareigų.

DELFI primena, jog premjeras A. Kubilius reikalauja, kad vidaus reikalų ministras R. Palaitis „ištaisytų klaidas“ ir grąžintų atleistus FNTT vadovus į darbą. Pats ministras tvirtina nepadaręs jokių klaidų ir FNTT vadovų į darbą negrąžinsiąs.

Vidaus reikalų ministras panaikino FNTT vadovų leidimus dirbti su slapta informacija ir atleido abu pareigūnus iš pareigų. Paskutinę savo darbo dieną surengtoje spaudos konferencijoje FNTT vadovai pareiškė, jog FNTT tyrė su partijomis, tarp jų – ir LiCS, susijusias įmones, o kažkas norėjo, kad tarnyba „tirtų kioskus“.

Ministro sprendimą atleisti FNTT vadovus gina prezidentė D. Grybauskaitė. Tuo tarpu valdantieji konservatoriai teigia nesuprantantys V. Gailiaus ir V. Giržado atleidimo motyvų ir reikalauja R. Palaičio bei VSD pasiaiškinimų.

Abu buvę FNTT vadovai minimi informacijos apie „Snoro“ banką nutekinimo istorijoje. Praėjusią savaitę, gavusi atsakymus iš VSD, Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl „Snoro“ įmonės valdyto dienraščio „Lietuvos rytas“ publikacijos apie esą režisuojamą puolimą prieš „lietuviškus bankus“, kuri pasirodė likus porai dienų iki „Snoro“ nacionalizavimo.