Šalies vadovas siūlo BK apibrėžti, kas yra laikoma „didele žala“ aplinkos elementams BK 270 ir 2711 straipsnių kontekste. Kol BK įtvirtinto „didelės žalos“ aplinkai požymio turinys yra neatskleistas, nėra apibrėžiamos baudžiamosios atsakomybės ribos, o tai sukelia teisinio netikrumo būseną visiems fiziniams ir juridiniams asmenims, ikiteisminio tyrimo subjektams ir Aplinkos ministerijai pavaldžioms institucijoms.

Ikiteisminio tyrimo įstaigų praktikoje fiksuojami atvejai, kai dėl ydingo galiojančios redakcijos BK nustatyto teisinio reguliavimo laiku nepradedami ikiteisminiai tyrimai ir prarandami baudžiamajam procesui reikšmingi duomenys (įrodymai). Žalos aplinkai masto vertinimas dėl to neretai yra nenuoseklus ir skirtingų instancijų teismuose nagrinėjant baudžiamąsias bylas.

Prezidentas siūlo nustatyti, kad žala orui, žemei, dirvožemiui, vandeniui, gyvūnams, augalams, kitiems gyviesiems organizmams, organinėms ir neorganinėms medžiagoms ar antropogeniniams komponentams laikoma didele, kai nustatoma, kad atitinkamam aplinkos elementui padarytas reikšmingas neigiamas poveikis, kaip jis apibrėžiamas Lietuvos Respublikos aplinkos apsaugos įstatyme, arba bendra vienam ar keliems aplinkos elementams padarytos žalos, įvertintos pinigais, suma viršija 250 MGL (12 500 Eur), pažymima pranešime.

Prezidentas taip pat siūlo praplėsti BK 270 straipsnį taip, kad jo formuluotė apimtų visus Aplinkos apsaugos įstatyme įvardijamus aplinkos elementus, kad nebeliktų teisinių prielaidų išvengti baudžiamosios atsakomybės už padarytą žalą tam tikriems, BK neišvardintiems, aplinkos elementams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją