Pasak šalies vadovo, T. Davulis yra aukščiausios kvalifikacijos teisininkas, kurio sukaupta ilgametė pedagogo, mokslininko, teisininko patirtis prisidėtų prie itin atsakingos ir šaliai svarbios Konstitucinio Teismo veiklos.

Prezidentūros pranešime nurodoma, kad T. Davulis nuo 1998-ųjų dirba Vilniaus universitete, 2003-iaisiais tapo Teisės fakulteto prodekanu, nuo 2012 iki 2022 metų ėjo šio fakulteto dekano pareigas.

2006–2016 metais T. Davulis buvo Darbo teisės katedros vedėjas, Darbo teisės instituto vadovas. Šiuo metu kandidatas į Konstitucinio Teismo teisėjus eina Teisės fakulteto Darbo teisės centro vadovo ir Teisės fakulteto Privatinės teisės katedros vedėjo pareigas.

Konstitucinį Teismą sudaro devyni teisėjai, skiriami devyneriems metams ir tik vienai kadencijai.

Gruodį trys teisėjų kandidatūros bus teikiamos dėl to, kad Konstitucinis Teismas kas treji metai pagal įstatymus turi būti atnaujinamas trečdaliu narių. Jas teikia prezidentas, Seimo pirmininkas ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) pirmininkas.

BNS ir „Lietuvos rytas“ skelbė, jog Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ketina teikti LAT teisėjo Aurelijaus Gutausko, o LAT pirmininkė Gabrielė Juodkaitė-Granskienė – parlamento Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovo Stasio Šedbaro kandidatūrą.

47-ių profesorius T. Davulis buvo G. Nausėdos komandoje šiam 2019 metais kandidatuojant į prezidentus.

Pasak prezidento patarėjo Tomo Beržinsko, tai nesusiję su sprendimu į KT teikti būtent T. Davulį.

„Tai yra visiškai nesusiję dalykai. Kalbant apie šį ir kitus kandidatus, pirmiausia atsižvelgiame į profesines savybes ir patirtį“, – BNS sakė T. Beržinskas.

„T. Davulis yra aukščiausio lygio teisininkas. Primenu, kad Vyriausybė yra teikusi jo kandidatūrą į ES Bendrojo teismo teisėjus“, – pridūrė jis.

T. Davulis sakė prezidentui per kampaniją pataręs „dėl teisinės sistemos skaudulių“, reformų krypčių, tačiau artimesnio ryšio su šalies vadovu nepalaikantis.

„Per tuos trejus (prezidento kadencijos – BNS) metus kalbėjome gal du kartus“, – teigė teisės profesorius.

Jis teigė nematantis ypatingo savo vaidmens Konstituciniame Teisme, pirmiausia dėl to, jog tai – kolegialus sprendimų priėmimo organas.

„Teigti, kad vienas žmogus gali turėti ten daug įtakos, nereikėtų. Ten vyksta diskusijos, jų gylis ir sprendimai pasireiškia kolektyvinės minties ir kolektyvinio proto išraiškoje“, – kalbėjo T. Davulis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją