UNESCO Pasaulio paveldo komitetą sudaro 21 valstybė, pasirašiusi Pasaulinio gamtos ir kultūros paveldo globos konvenciją. Lietuva šio komiteto narė yra nuo 2003 metų spalio.

Komitetas vertina Pasaulio paveldo sąraše esančių objektų būklę ir skatina valstybes vykdyti objektų monitoringą bei imtis priemonių, jeigu objektai neatitinka gamtos ir kultūros paveldui keliamų reikalavimų.

Šiuo metu į Pasaulio paveldo sąrašą yra įtraukti trys Lietuvos objektai - Vilniaus senamiestis, Kuršių nerija ir Kernavės archeologinė vietovė. Lietuva jau pateikė siūlymą į minėtą sąrašą įtraukti ir Trakų istorinį nacionalinį parką.

Pasak prezidento spaudos tarnybos pranešimo, susitikime su K.Matsuura V.Adamkus dar kartą priminė Lietuvos nuogąstavimus dėl Rusijos eksploatuojamo naftos gręžinio "D-6" Baltijos jūroje prie Lietuvos krantų keliamo pavojaus 2000 metais pasaulinio paveldo paminklu paskelbtai Kuršių nerijai.

Prezidentas atkreipė dėmesį, jog iki šiol neaišku, kaip būtų atlyginama žala ekologinės nelaimės atveju bei likviduojami jos padariniai. V.Adamkus išreiškė apgailestavimą, kad vyriausybinės sutarties su Rusija projektas dėl bendrų veiksmų jūroje avarinės situacijos atveju dar tebėra pradinėje derinimo stadijoje, nors nafta jau išgaunama.

UNESCO įpareigojo Rusiją ir Lietuvą iki kitų metų vasario susitarti dėl telkinio "D-6" poveikio aplinkai įvertinimo, įtraukiant nepriklausomus tarptautinius ekspertus, numatyti kompensacines priemones bei pateikti ataskaitą apie pasiektą progresą.

Antrinė koncerno "LUKoil" kompanija "LUKoil-Kaliningradmorneft" šiuo metu Kaliningrado srityje tęsia darbus telkinyje "D-6", esančiame Baltijos jūroje. Nepaisant protestų įvairiais lygiais, "LUKoil-Kaliningradmorneft" visu pajėgumu eksploatuoja naftos telkinį "D-6". Pirminiais duomenimis, kasmet čia bus išgaunama apie 600 tūkst. tonų naftos.

Naftos telkinys "D-6" yra už 23 kilometrų nuo Kuršių nerijos ir už 5 kilometrų nuo jūros sienos su Lietuva.

V.Adamkus į Barseloną atvyko dalyvauti UNESCO konferencijoje "Nauji iššūkiai ir gebėjimai -bendro gyvenimo globaliame pasaulyje menas", kurioje pirmadienį perskaitė pranešimą.

Savo kalboje V.Adamkus pažymėjo, kad intensyvios tautų migracijos sąlygomis yra labai svarbu išlaikyti pagarbą kitoms kultūroms, išmokti gyventi visuomenėje, kurią vienytų bendri interesai.

"Tvirtai tikiu, kad tokios vertybės kaip solidarumas ir tolerancija, iniciatyvos, kurių daugelį globoja UNESCO, galėtų padėti suprasti ir įveikti globalizacijos amžiuje atsiradusius naujus iššūkius", - sakė V.Adamkus.

Konferencijoje pranešimus taip pat skaitė Senegalo prezidentas Abdoulaye Wade, Ispanijos princesė Elena, UNESCO generalinis sekretorius K.Matsuura.

Į konferenciją V.Adamkus yra pakviestas kaip UNESCO geros valios ambasadorius. Geros valios ambasadoriaus žinių visuomenei titulas V.Adamkui buvo suteiktas pernai.