Šalies vadovas teigė, kad būtent Vilniuje vyksiantis NATO viršūnių susitikimas yra simboliškas. Pasak prezidento, visų sąjungininkų buvimas drauge agresoriaus pašonėje yra stiprus vienybės ir pasiryžimo ginti kiekvieną Aljanso centimetrą signalas. Jis pabrėžė, kad sprendimai, priimti Vilniaus susitikime, turi siųsti tokius pat stiprius signalus.

Lietuvos vadovas, kalbėdamas su Prancūzijos prezidentu, akcentavo būtinybę dėti visas pastangas toliau stiprinant NATO rytinį flangą, nes tai yra Aljanso priešakinė linija. Prezidento teigimu, būtina investuoti į oro ir priešraketinę gynybą Baltijos regione, nes Ukrainos patirtis parodė, kokia ypatingai svarbi yra oro gynyba apsaugant civilius gyventojus ir infrastruktūrą.

„Daugiau sąjungininkų pajėgų, efektyvus atgrasymas, oro ir priešraketinė gynyba – tai, ko reikia, kad turėtume tinkamai apsaugotą Baltijos regioną. Jeigu paliksime saugumo spragų NATO priešakinėje linijoje, agresorius tuo pasinaudos. Prancūziją vertiname kaip ilgalaikę, patikimą sąjungininkę ir esame suinteresuoti plėsti dvišalį bendradarbiavimą gynybos srityje“, – sakė prezidentas.

Šalies vadovas taip pat pabrėžė, kad Vilniaus susitikime būtina susitarti dėl išlaidų gynybai didinimo ir duoti prasmingą signalą Ukrainai dėl jos euroatlantinės integracijos.

„Neabejoju, kad šiame geopolitiniame kontekste visos narės bus pasiryžusios pritarti 2 proc. ir daugiau nuo BVP skyrimui gynybos reikmėms. Turime būti stiprūs ir pasirengę gintis. Ukraina yra euroatlantinės saugumo architektūros dalis, todėl turime rasti politinį kelią tolesniam Ukrainos ir NATO suartėjimui, Ukrainai siekiant narystės Aljanse“, – teigė prezidentas.

Pasak Prezidentūros, Lietuvos ir Prancūzijos vadovai taip pat aptarė aktualius ES konkurencingumo, kovos su nelegalia migracija, sankcijų agresorei Rusijai stiprinimo bei jos atsakomybės už padarytus nusikaltimusklausimus. Kalbėdamas apie ES plėtrą, Lietuvos vadovas pabrėžė, kad, suteikus ES šalių kandidačių statusą Ukrainai ir Moldovai, reikia daryti kitą žingsnį ir pradėti derybas dėl narystės dar šiais metais.

Vizitas į Paryžių pratęsia prezidento vizitų seriją į sąjungininkų sostines besiruošiant NATO viršūnių susitikimui Vilniuje. Šalies vadovas jau lankėsi Ankaroje, Berlyne, Romoje, Hagoje, Madride ir Lisabonoje, pranešime žiniasklaidai primena Prezidentūra.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją