Seimo preliminarioje ketvirtadienio darbotvarkėje planuojamas tik kandidatūros pateikimas, balsavimas dėl jos nenumatytas.

Išvakarėse, trečiadienį įregistruotas nutarimo projektas, kuriame siūloma Seimui „pritarti Respublikos prezidento teikiamai Sauliaus Skvernelio kandidatūrai į Lietuvos Respublikos ministro pirmininko pareigas“.

Seimo statutas numato, kad, Respublikos prezidentui pristačius kandidatūrą, pretendentui suteikiamas žodis, po kurio jis atsako į Seimo narių klausimus. Po to svarstyti ministro pirmininko kandidatūrą perduodama Seimo narių frakcijoms. Frakcijos turi teisę su pretendentu suderintu laiku pakviesti jį į savo posėdžius ir užduoti jam klausimų.
Frakcijos ministro pirmininko kandidatūrą turi apsvarstyti ne vėliau kaip per 2 darbo dienas.

Ne vėliau kaip per savaitę nuo ministro pirmininko kandidatūros pristatymo turi būti surengtas kitas Seimo posėdis sprendimui dėl pateiktos kandidatūros priimti.

Kaip numato Konstitucija, Respublikos prezidentas Seimo pritarimu skiria ministrą pirmininką, paveda jam sudaryti Vyriausybę ir tvirtina jos sudėtį.

Ministras pirmininkas ne vėliau kaip per 15 dienų nuo jo paskyrimo pristato Seimui savo sudarytą ir Respublikos prezidento patvirtintą Vyriausybę ir pateikia svarstyti šios Vyriausybės programą.

Nauja Vyriausybė gauna įgaliojimus veikti, kai Seimas posėdyje dalyvaujančių Seimo narių balsų dauguma pritaria jos programai.

Kaip ELTA skelbė, premjeras Saulius Skvernelis tikina, kad Vyriausybėje keisis tikrai daugiau nei vienas ministras, todėl balsavimas Seime dėl Vyriausybės programos – neišvengiamas. Premjeras taip pat teigė, kad jau kitą savaitę bus pateiktos ministrų kandidatūros.

„Keisis tikrai daugiau nei vienas ministras. (...) Rutuliojasi prie to, kad reikės Seime balsuoti dar kartą už tą pačią nepakeistą Vyriausybės programą“, – teigė S. Skvernelis.

Premjeras patikino, kad jau kitą savaitę galima tikėtis visų kandidatūrų į ministrų pozicijas.

„Jeigu Seimo narių valia tapsiu nebelaikinas premjeras, tai tikėtina, kad tai gali būti kitą savaitę, ir tuomet bus patvirtintas dekretas tuo klausimu. Tuomet prasidės ministrų arba Vyriausybės teikimas, ką įpareigoja Konstitucija. Kitą savaitę bus galima kalbėti apie pavardes“, – teigė S. Skvernelis.

Kaip įpareigoja Konstitucija, liepos 12 d. premjeras Saulius Skvernelis šalies vadovo priesaiką davusiam Gitanui Nausėdai Prezidentūroje grąžino Vyriausybės įgaliojimus.

Nuo praėjusio penktadienio visa Vyriausybė pareigas eina laikinai, kol bus sudaryta nauja Vyriausybė.