Trečiadienio popietę prezidentas Berlyne susitiks su Vokietijos kanclere Angela Merkel, ketvirtadienį jį priims prezidentas Frankas Walteris Steinmeieris.

Tai yra trečiasis prieš mėnesį pareigas pradėjusio eiti Lietuvos prezidento vizitas į užsienį. Anksčiau G. Nausėda lankėsi kaimyninėse Lenkijoje ir Latvijoje.

Prieš vizitą G. Nausėda Vokietiją pavadino „viena svarbiausių Lietuvos gynybos, saugumo ir ekonominių partnerių Europoje“ ir žadėjo siekti sustiprinti prekybinius santykius.

Susitikimuose jis taip pat ketina aptarti „energetinio saugumo, Astravo atominės elektrinės problematiką, Europos Sąjungos kaimynystės politikos klausimus“, pranešė Prezidentūra.

Su Vokietijos vadovais G. Nausėda ketina bendrauti vokiečių kalba – ją gerai išmoko, kai netrukus po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo kelerius metus studijavo Vokietijoje.

Didelį dėmesį vizito metu numatoma skirti bendradarbiavimui gynybos srityje. NATO batalionui Lietuvoje vadovaujanti Vokietija šalyje yra dislokavusi apie 550 karių, o Lietuva iš Vokietijos perka karinės technikos ir įrangos už beveik pusę milijardo eurų.

G. Nausėda turėtų pristatyti Lietuvos siekį naujajame ES biudžete užsitikrinti didesnes išmokas žemdirbiams ir vadinamąsias sanglaudos lėšas, skirtas mažinti skurdesnių regionų ekonominį atsilikimą.

Vokietija gali bandyti užsitikrinti didesnę Lietuvos paramą aštrėjančiuose ginčuose su JAV ir siekti lietuvių įsipareigojimo dalyvauti perskirstant migrantus ES.

Didžiausias nesutarimas dvišaliuose santykiuose yra Rusijos eksporto dujotiekio Baltijos jūros dugnu „Nord Stream 2“ tiesimas. JAV, Lenkija ir Baltijos šalys sako, kad dujotiekis padidins ES priklausomybę nuo Rusijos. Vokietija teigia, kad projektas atpigins dujas.

Prezidentą vizito metu lydi pirmoji ponia Diana Nausėdienė. Ji kartu su prezidentu trečiadienio popietę apsilankys prie Berlyno sienos. Prezidento sutuoktinė Berlyne taip pat lankysis Vokietijos amatų rūmuose.