Taip prezidento patarėjas kalbėjo po susitikimo, kuriame buvo aptarti vaikų praradimai COVID–19 pandemijos kontekste.

Prezidento vyriausiasis patarėjas S. Krėpšta po susitikimo surengtoje spaudos konferencijoje teigė, kad dabar reikia imtis veiksmų, kad lygiai po metų būtų galima aptarti jų rezultatus.

„Šiandien turėjome tikrai išsamų ir produktyvų susitikimą, aptarėme sistemines problemas, kurios kyla vaikų gerovei ir kaip jas spręsti. Ir susitikime lygiai po metų galėtume kalbėti apie konkrečius rezultatus po kurių vaikų gerovė pagerėjo“, – spaudos konferencijoje sakė prezidento patarėjas.

Jo teigimu, pandemijos metu vaikai susidūrė su rimtomis rizikomis ir iššūkiais.

„Visų pirma nukentėjo švietimas. Lietuvoje per šiuos ir praėjusius mokslo metus vaikai nuotolyje praleido 9 mėnesius, tai beveik visus mokslo metus. Tai vienas didžiausių rodiklių visoje ES. Be tam tikrų privalumų nuotolinis mokymas sukelia daug rizikų tiek pasiekimų prasme, tiek vaikų emocinės sveikatos prasme“, – sakė jis.

S. Krėpšta pabrėžė, jog mokiniai ateinančią rugsėjo 1–ąją dieną turi grįžti į mokyklas.

„Kalbėjome, kad švietimas turi grįžti į kontaktinį būdą nuo rugsėjo 1–osios, nepaisant to, kas būtų už lango. Ir be abejo, turime grįžti saugiai į švietimą, tam reikia pasiruošti“, – sakė jis.

Prezidentas G. Nausėda jau yra sakęs, kad visi mokiniai nuo rugsėjo turėtų grįžti į mokyklas. S. Krėpšta teigė, kad tai aiškus šalies vadovo tikslas.

„Turime rasti saugių būdų visiems vaikams grįžti į kontaktinį ugdymą. Tam reikia pasiruošti, čia kalba apie apie tam tikrus algoritmus – tiek srautų valdymo, vėdinimo, kurie pasiteisino kitose valstybėse“, – sakė jis.

Ministrė: vaikai turi grįžti į mokyklas

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė po susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda sako, kad pozicija dėl naujų mokslo metų yra aiški – visi vaikai turi grįžti į mokyklas.

„Visi sutarėme, kad nuo rugsėjo 1-osios dienos mokiniai privalo sugrįžti į klases, ir mes privalome būti tam pasirengę“, – Prezidentūroje surengtoje spaudos konferencijoje antradienį sakė ministrė.
Pasak jos, rudenį naujus mokslo metus norima pradėti neįvedus privalomo testavimo dėl COVID-19. J. Šiugždinienės teigimu, testuotis moksleiviams bus rekomenduojama.

„Matome, kaip mūsų situacija gerėja. Tikrai turime daug vakcinuotų žmonių. Mūsų visuomenės imunitetas stiprėja. Tad norime rudenį atidaryti klases su rekomenduojamu testavimu“, – pažymėjo ministrė.

Prezidentas G. Nausėda antradienį su Ingridos Šimonytės vadovaujamos Vyriausybės ministrais aptars, kaip galėtų būti kompensuojami vaikų praradimai, patirti dėl COVID-9 pandemijos.

Didelis dėmesys vaikų psichologinei sveikatai, organizuos vasaros stovyklas

J. Šiugždinienė pažymėjo, kad šiuo metu vyksta pasiruošimas rugsėjo 1-ąją pasitikti moksleivius mokyklose.

„Pasiruošimas tikrai vyksta. Šiandien turime labai konkretų planą ir ugdymo praradimų kompensavimui, ir socialinei psichologinei vaikų savijautai gerinti“, – teigė ministrė.

„Pirmiausiai mums rūpi vaikų emocinė sveikata – siūlysime nuo rugsėjo pirmosios geros savijautos programą, kada mokyklose vaikai galės gauti papildomas psichologų konsultacijas, įgyvendinti fizines, menines veiklas. Tą vykdysime per kultūros paso platformą“, – pažymėjo ji.

Kartu J. Šiugždinienė sakė, kad ketinama sudaryti ir labiau prieinamas galimybes vaikams dalyvauti vasaros stovyklose.

„Tikrai pasiūlysime didesnes galimybes vasaros stovykloms. Jos bus organizuojamos tiek pačios ministerijos, tiek savivaldybių“, – teigė ji.

Anot jos, vaikams, kurie yra sudėtingesnėje situacijoje, vasaros stovyklas organizuos ir pati ministerija.

„Mes turėsime galimybę stovyklose matyti apie 5000 vaikų. Stovyklos bus tikslinės, tiek vaikų motyvacijai stiprinti, tiek psichologinei – emocinei sveikatai, tiek praradimams kompensuoti“, – teigė ministrė.

Tuo metu savivaldybės, tikino ji, į vasaros stovyklas galės sukviesti dešimtimis tūkstančių vaikų.
„Savivaldybės turi galimybes ir jau organizuoja stovyklas, panaudodamos neformalaus ugdymo lėšas, – čia mes planuojame apie 60–70 tūkst. vaikų“, – teigė ministrė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (287)