Kaip nurodoma pirmadienį pasirašytame dekrete, šias pareigas užimti pretenduoja Teisingumo ministerijos atranką praėję pretendentai: Mykolo Romerio universiteto profesorė Lyra Jakulevičienė, Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Aistė Račkauskaitė-Burneikienė ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Gediminas Sagatys.

Remiantis Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencija, teisėjus nuo kiekvienos valstybės renka Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja iš trijų kandidatų sąrašo, kurį pateikia atitinkama valstybė.

Naujo kandidato į EŽTT ieškoma, nes Lietuvos deleguoto teisėjo Egidijaus Kūrio kadencija baigsis šių metų spalio 31 dieną.

Europos Žmogaus Teisių Teismas yra įkurtas 1950 metais pagal Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją. Teisme yra tiek teisėjų, kiek ir valstybių-konvencijos dalyvių, tačiau teisėjai dirba savo vardu, jie savo šaliai neatstovauja, veikloje yra nepriklausomi ir nešališki.

Teisėjus Parlamentinė Asamblėja renka devynerių metų kadencijai. Teismą sudaro penki skyriai, kurių sudėtis nustatoma trejiems metams, atsižvelgiant į geografinį, lyčių atstovavimo bei skirtingų šalių narių teisės sistemų atstovavimo proporcingumą.

Europos Žmogaus Teisių Teismo teisėju nuo Lietuvos nuo 1994 metų birželio mėnesio iki 2004 metų, dvi kadencijas, buvo Pranas Kūris, nuo 2004 metų lapkričio – Danutė Jočienė, o nuo 2013 metų – E. Kūris.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją