Verslo savininkas Arūnas Noselis priverstas aiškintis, ar tikrai įmonės restoranas neturi teisės prekiauti alkoholiniais gėrimais.

Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Biudžeto, finansų ir turto valdymo skyriaus vyr. specialistas Rimvydas Kupstas teigia, jog įmonės restoranui licencija alkoholiui nėra išduota.

„Jie kreipėsi, tačiau minėtas pastatas nėra teisiškai įregistruotas Registrų centre, todėl licencija jiems nebuvo išduota“, – sako savivaldybės atstovas.

Tuo tarpu verslininkas ir įmonės vadovas A. Noselis sako, kad licencija prekiauti yra išduota įmonei, o įmonės veiklos adresas yra Nekrūnų kaimas 2.

Licencijas prekiauti alkoholiu išduoda vietos savivaldybių administracijos.

Viešai skelbiamoje informacijoje nurodomas restorano adresas – Nekrūnų kaimas 2.

Bendrovė dar valdo greito maisto piceriją, kuri irgi įregistruota tuo pačiu adresu – Nekrūnų kaimas 2.

Abu pastatai vienas nuo kito nutolę per kelių dešimčių metrų atstumą.

Pati UAB „Noselis“ yra registruota Lazdijų rajono Staidarų kaime.

Savivaldybės atstovas R. Kupstas teigia, kad licencija prekiauti alkoholiu yra išduota „pastatui, kuriame yra greito maisto picerija ir kuris turi Registrų centro suteiktą adresą Nekrūnų kaimas 2“.

Ši licencija išduota 2019 m. balandžio 29 d. tuometinio Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Gintauto Salatkos įsakymu.

Licencija galioja iki šiol. Jokių tarnybų patikrinimų dėl prekybos alkoholiu verslininkas A. Noselis sako per visa įmonės gyvavimo laikotarpį – nuo 2017 m. lapkričio – nėra sulaukęs. Juolab, teigia verslininkas, nebuvo jokių priekaištų ar baudų.

A. Noselis teigia, kad licencija prekiauti yra išduota įmonei, prekybos vieta yra adresas – Nekrūnų kaimas 2, abu pastatai – tiek Registrų centre teisiškai neįregistruotas restoranas (tą pripažįsta ir pats A. Noselis, teigdamas, kad dėl to kalta pastatą stačiusi rangovo įmonė, neužbaigusi kai kurių apdailos darbų), tiek picerija turi tą patį adresą.

Todėl verslininkas mano, kad alkoholiu restorane prekiauja teisėtai.

Arūnas Noselis, „Lazdijų žvaigždės“ nuotr.

Viešai skelbiamame prekybos alkoholiu licencijų registre nurodoma, kad UAB „Noselis“ prekybos alkoholiu licencija išduota įmonei, vykdančiai viešojo maitinimo paslaugas.

Alkoholiu, kaip nurodoma licencijoje, leidžiama prekiauti vartojant vietoje ir išsinešimui.

Tačiau licenciją prekiauti restorano pastate išduoti atsisakiusios savivaldybės atstovas teigia, jog teisiškai sakyti, kad restoranas turi tokį patį adresą, kaip ir picerija, negalima.

„Manau, logiška, kad du pastatai vienodo adreso turėti negali. Teoriškai restorano pastato net nėra, t. y. jis yra faktiškai, fiziškai, bet juridiškai toks pastatas – neegzistuoja“, – sako R. Kupstas.

Tokia pozicija stebina verslininką A. Noselį. Jis teigia, kad prieš pusmetį, atidarant restoraną, nekilo jokių kliūčių dėl to, kad pastatas neįregistruotas – Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba būtent šiam pastatui išdavė Maisto tvarkymo subjekto pažymėjimą.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Alytaus departamento vadovas Romas Černius patvirtino, kad UAB „Noselis“ yra išduoti du maisto tvarkymo subjekto pažymėjimai: vienas 2019 m. balandžio 3 d. – picerijai, kitas – 2019 m. lapkričio 4 d. – restorano veiklai. Abiejų pažymėjimų adresas – tas pats, Nekrūnų kaimas 2.

Paklaustas, kaip buvo galima išduoti pažymėjimą teisiškai neįregistruotam restorano pastatui, R. Černius tikino, kad tokio reikalavimo asmeniui, norinčiam gauti maisto tvarkymo subjekto pažymėjimą, esą nėra keliama.

„Man sunku vertinti, kaip buvo šiuo konkrečiu atveju, tačiau galiu patikinti iš savo praktikos, kad kai sykį bandžiau paprašyti pastato registracijos išrašo, verslininko advokatas man pagrasino biurokratizmu ir pertekliniais reikalavimais. Tiesą sakant, mūsų prievolė yra fiziškai patikrinti patalpas, ar jos atitinka higienos normas, bet tikrinti teisinę pastų registraciją – ne mūsų reikalas“, – sakė Alytaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos departamento vadovas R. Černius.

Tačiau viešai tarnybos interneto svetainėje skelbiamame dokumentų, reikalingų pateikti tarnybai siekiant gauti maisto tvarkymo subjekto pažymėjimą apraše aiškiai nurodoma, kad „Siekdami gauti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą subjektai turi pateikti šiuos dokumentus: <...> 5. dokumento, kuriuo patvirtinama teisė naudotis maisto tvarkymo vieta, įskaitant transporto priemones, kurioje numatoma vykdyti su maisto tvarkymu susijusią veiklą, kopiją“.

Maisto tvarkymo subjekto pažymėjimą išdavusio Lazdijų valstybinės maisto ir veterinarijos vyr. inspektoriaus Ričardo Dulsko teigimu, prašydamas išduoti restoranui maisto tvarkymo subjekto pažymėjimą, verslininkas A. Noselis, kaip dabar aiškėja, visgi pateikė pastato Registrų centro išrašą.

Sulyginęs dokumentus, inspektorius sako, kad tiek kaip picerijos pastato, tiek ir restorano pastato pateiktuose Registrų centro pažymėjimuose yra vienas ir tas pats unikalus statinio numeris, vienodas žemės sklypo kadastro numeris, skiriasi tik tokių pažymų išdavimo registrų centre data.

Verslininkas A. Noselis kilusią situaciją apibūdina kaip nesusipratimą.

„Tikrai nemanau, kad kažką pažeidžiame kaip įmonė, nes licenciją prekiauti alkoholiu mes turime. Tačiau jeigu tokie klausimai kyla viešai, tai teks nueiti į savivaldybę ir išsiaiškinti. Kita vertus, manau, kad tokia situacija – konkurencinio karo mažoje savivaldybėje išraiška. Matyt, kažkam nepatinka, kad per labai trumpą laiką tapome populiariausia viešojo maitinimo vieta Lazdijų miesto ribose“, – sakė A. Noselis.

Restorano „777“ atidarymas praėjusių metų pabaigoje nedarbo kamuojamoje Lazdijų rajono savivaldybėje prilygo metų įvykiui.

Į jo atidarymą susirinko nuo kontrabandos karaliumi tituluojamo Viliaus Karaliaus, vietos verslo elito iki klebono ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei Lietuvos socialdemokratų partijos Lazdijų skyrių pirmininkų Beniaus Rūtelionio ir Sauliaus Petrausko.