„Jam (...) pareikšti įtarimai dėl prekybos poveikiu ir skirta kardomoji priemonė - rašytinis pasižadėjimas neišvykti“, - BNS sakė STT atstovas spaudai Ruslanas Golubovas.

BNS žiniomis, A.Zabulis buvo apklaustas tiriant galimą poveikį ikiteisminį tyrimą dėl sunkaus finansinio nusikaltimo atliekantiems Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) pareigūnams.

STT pirmadienį skelbė, kad turima duomenų, kad pasinaudojant „Lietuvos ryto“ vieno iš savininkų Gedvydo Vainausko įtaka už kyšį buvo siekiama, kad būtų nutrauktas ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo stambiu mastu.

Specialiaisiais liudytojais apklausiami asmenys, kai yra duomenų apie jų padarytą nusikaltimą, bet šių duomenų nepakanka įtarimams pareikšti.

Neteks visuomeninio konsultanto pareigų

Įtarimų dėl prekybos poveikio sulaukęs A. Zabulis neteks premjero visuomeninio konsultanto pareigų, pareiškė ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius.

„Jis bus atleistas rytoj“, - BNS pirmadienio vakarą sakė A.Butkevičius po to, kai Specialiųjų tyrimų tarnyba buvusiam „Omnitel“ vadovui pareiškė įtarimus dėl prekybos poveikiu.

„Kada tampama visuomeniniais patarėjais, visada gaunama STT pažyma. Kiek prisimenu, kai buvo rekomendacija dėl visuomeninio patarėjo pareigų užėmimo, ji buvo iš, atrodo, Pramonininkų konfederacijos. Visuomeninis patarėjas retai užeina, mes per metus turime su visuomeniniais patarėjais tris - keturis susitikimus“, - žurnalistams Seime pirmadienio vakarą sakė premjeras.

A. Zabuliui įtarimai pareikšti tiriant galimą neteisėtą poveikį, kad būtų nutrauktas Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo stambiu mastu.

Šiame ikiteisminiame tyrime taip pat tiriamas kitas epizodas, aiškinantis įtarimus, kad „Lietuvos ryto“ savininkas Gedvydas Vainauskas sutarė su „Tvarkos ir teisingumo“ partijos vadovu Rolandu Paksu, jog šis už kyšį paveiks valdininkus leisti eksploatuoti „Norfos“ parduotuvę Prienuose. Dėl to R. Paksas buvo apklaustas specialiuoju liudytoju.

A.Butkevičius sakė, kad su R. Paksu pirmadienį aptarė susidariusią situaciją ir tolesnį koalicijos darbą. Premjeras teigia nematantis priežasčių keisti valdančiosios koalicijos sudėtį.

„Aš išklausiau R. Paksą ir jo kolegas. Apie pavojų demokratijai tikrai nebuvo akcentuojama, jokių veiksmų nesiimsime. Aš į teisėsaugos institucijų darbą niekada nesikišu“, - BNS sakė A. Butkevičius.

BNS paklaustas, ar kels klausimą dėl pasitikėjimo koalicijos partneriais, premjeras atsakė neigiamai.

Anot A.Butkevičiaus, susitikime taip pat dalyvavo „tvarkiečiai“ Seimo nariai Kęstas Komskis ir Petras Gražulis.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pirmadienį pranešė tirianti įtarimus, kad „Lietuvos ryto“ savininkas G. Vainauskas sutarė su „Tvarkos ir teisingumo“ partijos vadovu Rolandu Paksu, jog šis už kyšį paveiks valdininkus leisti eksploatuoti „Norfos“ parduotuvę Prienuose.

Anot STT, tyrimo metu tiriamos aplinkybės ir dėl kito prekybos poveikiu atvejo, kai galimai buvo daromas poveikis ikiteisminį tyrimą dėl sunkaus finansinio nusikaltimo atliekantiems pareigūnams.

„Turima duomenų, kad pasinaudojant minėto vienos iš žiniasklaidos įmonių vadovo įtaka už kyšį buvo siekiama įtakoti atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo stambiu mastu, kad jis būtų nutrauktas“, - pranešė STT.

R.Paksas tyrime pirmadienį apklaustas kaip specialusis liudytojas. Pagal įstatymą, specialiaisiais liudytojais apklausiami asmenys, kai yra duomenų apie jų padarytą nusikaltimą, tačiau jų nepakanka įtarimams pareikšti.

STT pranešime spaudai pažymėjo, kad baudžiamojon atsakomybėn „neatlikus tam tikrų privalomų teisinių procedūrų“ negali būti traukiamas teisinę neliečiamybę turintis asmuo. R.Paksas neliečiamybę turi kaip Europos Parlamento narys.

STT teigia tirianti aplinkybes dėl galimai daryto poveikio Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos tarnautojams.

„Ikiteisminio tyrimo metu gauta duomenų, kad vienos iš žiniasklaidos įmonių vadovas G.V. , atstovaudamas kitų asmenų interesus, susitarė su vienos politinės partijos vadovu R P., kad šis už didelės vertės kyšį, pasinaudodamas savo įtaka politinės partijos nariams, dirbantiems Aplinkos ministerijoje, paveiks ministerijai pavaldžios institucijos – Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos – darbuotojus, kad šie leistų pradėti eksploatuoti Prienų mieste minėtam mažmeninės prekybos tinklui priklausantį prekybos centrą“, - rašoma STT pranešime spaudai.

Konkretus kyšio dydis nenurodomas, bet pagal įstatymus, kyšis didelės vertės kyšiu laikomas tada, kai suma viršija 9500 eurų.

Anot STT, tyrimo metu tiriamos aplinkybės ir dėl kito prekybos poveikiu atvejo, kai galimai buvo daromas poveikis ikiteisminį tyrimą dėl sunkaus finansinio nusikaltimo atliekantiems pareigūnams.

„Turima duomenų, kad pasinaudojant minėto vienos iš žiniasklaidos įmonių vadovo įtaka už kyšį buvo siekiama įtakoti atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo stambiu mastu, kad jis būtų nutrauktas“, - pranešė STT.

STT pareigūnai atliko dokumentų poėmius kelių, su atliekamu tyrimu susijusių įmonių vadovų darbo vietose bei Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos Kauno ir Prienų teritoriniuose padaliniuose.

R.Paksas pirmadienį BNS sakė, kad pareigūnai jo klausė apie pažintį su vienu dienraščio „Lietuvos rytas“ savininkų ir vyriausiuoju redaktoriumi G.Vainausku ir prekybos centro „Norfa“ direktoriumi.

„Aš atsakiau, ar pažįstu Gedvydą Vainauską, ar pažįstu „Norfos“ direktorių, aplinkos viceministrą Algirdą Genevičių ir po šitų klausimų apklausa baigėsi, išskyrus vieną dalyką, kad šalia kitų dovanų gavau specialiojo liudytojo statusą“, - BNS sakė R.Paksas.

Vertindamas teisėsaugos veiksmus, jis pareiškė, kad „Lietuvoje yra peržengtos visos demokratijos ribos“.

STT tyrimas: trys pagrindiniai faktai

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pirmadienį paskelbė apie ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu, kuriame įtarimai pareikšti žinomiems asmenims. Pateikiame pagrindinius faktus:

1. Du epizodai: STT aiškinasi galimą poveikį Statybos inspekcijai siekiant įteisinti „Norfos“ parduotuvę Prienuose ir spaudimą siekiant nutraukti neįvardijamą Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos tyrimą dėl sukčiavimo stambiu mastu.

2. Įtariamųjų ratas: įtarimai dėl prekybos poveikiu pareikšti „Lietuvos ryto“ vadovui Gedvydui Vainauskui ir visuomeniniam premjero konsultantui buvusiam „Omnitel“ vadovui Antanui Zabuliui, specialiaisiais liudytojais apklausti „tvarkiečių“ lyderis Rolandas Paksas ir „Norfos“ prekybos tinklo vadovas Dainius Dundulis, liudytojais apklausti aplinkos viceministras Algirdas Genevičius ir keli Statybų inspekcijos darbuotojai.

3. Reakcija: R.Paksas po apklausos perspėjo dėl pavojaus Lietuvos demokratijai, „Lietuvos ryto“ grupei priklausantis naujienų portalas lrytas.lt citavo advokatus, kurie apkaltino teisėsaugą vykdant viešųjų ryšių akciją, premjeras žada atleisti A.Zabulį, kliūčių dirbti koalicijai nemato.