R. Šalaševičiūtė pareiškė dar negirdėjusi slapta daryto įrašo, kuriame G. Černiauskas auklėja komisijos, sprendusios dėl kito Akreditavimo tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vadovo, nares, laido užuominas apie neįvykdytus premjero pageidavimus, o konkurso laimėtoją ne sykį vadina dūra. Ministrė pareiškė sprendimą dėl G. Černiausko priimsianti tik po to, kai išklausys įrašą.

Na, o pats G. Černiauskas pareiškė „improvizavęs“. Jis neneigė naudojęs premjero Algirdo Butkevičiaus vardą ir konkurso laimėtoją vadinęs dūra. Esą tai tebuvo emocijos, o trauktis viceministras pagrindo nemato.

Tai bent improvizacija

Konkursą laimėjusi R. Šalaševičiūtės patarėja Nora Ribokienė teigia sulaukusi G. Černiausko raginimų atsisakyti pergalės. Viceministras tai neigia.

„Kodėl jinai interpretavo taip? Gal emocijos, džiaugsmas nugalėjus konkurse. Sunku pasakyti“, - stebėjosi socialdemokratas.

Kas padarė įrašą – viceministras tikina nesidomėjęs. Vis dėlto jis neneigė N. Ribokienę ne kartą išvadinęs dūra.

„Nenoriu komentuoti šito... čia galbūt mano šiek tiek netaktas, ne visiškai korektiškas žodis“, - iš dalies atsiprašė G. Černiauskas.

Paklaustas, ką turėjo omeny sakydamas, kad premjeras dėl konkurso rezultatų R. Šalaševičiūtei „duos velnių“, socdemas patikino nenorėjęs to pasakyti ir jokių komandų iš A. Butkevičiaus negavęs.

„Tai yra... improvizacija. Aš kalbėjau asociatyviai, neturėjau omeny, kad žinau kažką tai ar turiu nurodymus“, - sakė G. Černiauskas.

Vėliau jis pakartojo jokių nurodymų iš premjero negavęs. Paklaustas, ar tai reiškia, kad jis melavo komisijos narėms, viceministras atsakymo vengė. „Dar kartą persiklausykit įrašą“, - pasiūlė G. Černiauskas.

Iš pareigų viceministras trauktis neketina. „Tikrai nematau nusižengimo kažkokio sudėties šitoje vietoje“, - pareiškė socdemas.

Politikas kartojo, esą pokalbis vyko jau po konkurso rezultatų patvirtinimo, taigi konkurso baigčiai jokios įtakos neturėjo.

Tikisi palaikyti „darbinius santykius“

Komisijos pirmininkas tikino nekvestionuojantis konkurso rezultatų.

„Manau, kad normalu yra kalbėtis apie rezultatus“, - įrašo nedramatizavo jis.

Vis dėlto viceministras neslėpė nepateisinantis asmenų, kurie slapta įrašė jo pokalbį. „Nemanau, kad tai didelis pozityvas. Bert žmonės tai padarė. Čia jų, taip sakant, sąžinės reikalas“, - teigė G. Černiauskas.

Pokalbio turinį jis aiškino paprastai – esą su komisijos narėmis kalbėta „truputį atsipalaidavus“.

Su dūra išvadinta N. Ribokienė viceministras tikisi sėkmingai dirbti, jai tapus Akreditavimo tarnybos vadove.

„Aš manau, kad tie darbiniai santykiai kokie buvo, tokie ir išliks. Aišku, jos pasikeis pozicija, bet nemanau, kad tokia diskusija vieša labai sustiprino mūsų bendradarbiavimą. Bet kita vertus – gyvenimas yra gyvenimas“, - filosofavo G. Černiauskas.

Ministrė jau nustatė įrašo autorių

Rimantė Šalaševičiūtė
Ministrė R. Šalaševičiūtė žurnalistams pareiškė neskubėsianti spręsti dėl G. Černiausko.

„Mane informavo N. Ribokienė, kad yra toks įrašas. Prašiau tą įrašą man pateikti. Paskiau išgirdau, kad įrašo nėra – yra stenograma. (…) Aš pagaliau pamatysiu, koks tai buvo įrašas, - aiškino ministrė. - Įvertinti, kas vyko po konkurso, aš galėsiu tik tada, kai perskaitysiu ar išklausysiu visą pokalbį, kuris vyko po konkurso.“

„Jeigu įžvelgsiu, kad buvo elgiamasi netinkamai ir neetiškai, be abejo, mes aptarsime vadovybėje ir bus priimti tam tikri sprendimai“, - pridūrė ji.

Vis dėlto ministrė teigė žinanti, kas pakišo įjungtą diktofoną G. Černiauskui po nosimi. Tiesa, nuobaudų šiam asmeniui R. Šalaševičiūtė nežada.

„Žinau, bet nenoriu atskleisti (pavardės – DELFI). Nemanyčiau, kad turėtų būti sankcijos ar bausmės“, - garsiai mąstė politikė.

Didelių bėdų G. Černiausko veiksmuose ministrė nemato. „Manau, kad protegavimas – tai jis galėjo būti vykdomas iki konkurso“, - svarstė R. Šalaševičiūtė, pabrėždama, kad įrašas darytas konkursui jau pasibaigus.

„Jeigu vyko toks aptarimas – tai yra natūralu, kad aptariami konkurso rezultatai, vertinimai“, - pridūrė politikė.

Sykiu ji patvirtino N. Ribokienę įkalbinėjusi likti SAM, bet palaikanti jos sprendimą persikelti į Akreditavimo tarnybos vadovės pareigas.

„Kad konkursas būtų skaidrus, buvo įjungta į komisijos sudėtį ir Darbo partijos atstovė, viceministrė Jadvyga Zinkevičiūtė (įraše G. Černiauskas neslėpė nebuvęs patenkintas J. Zinkevičiūtės rašytais balais – DELFI). Manau, kad siekėme skaidraus rezultato. (…) N. Ribokienė tikrai dirbs vadove. Jeigu kalbant apie N. Ribokienę, aš labai pageidavau, kad jinai pasiliktų patarėjos pareigose, kadangi iš mano politinio pasitikėjimo komandos jinai yra viena iš labiausiai išmanančių savo sritį“, - kalbėjo ministrė.

Vis dėlto R. Šalaševičiūtė garsiai stebisi N. Ribokienės sprendimu viešai kelti konfliktą su G. Černiausku. „Na, va šito aš ir nesuprantu. Visų pirma, tai yra žmogus, kuris laimėjo konkursą, kuris užtikrintai eina dirbi vadovu. (…) Nesuprantu, kam buvo reikalingas toks viešinimas, kuris galbūt ir ne visiškai atitinka tą situaciją, kuri buvo ir kas vyko po konkurso“, - teigė ministrė.

Įraše G. Černiauskas tvirtina, esą ministrė nurodė savo patarėjui Arvydui Skorupskui nedalyvauti konkurse. R. šalaševičiūtės versija kitokia: ministrė pareiškė pati nusišalinusi nuo darbo atrankos komisijoje, nes į Akreditavimo tarnybos vadovus pretendavo du jos patarėjai – N. Ribokienė ir A. Skorupskas. Pastarasis esą pats nusprendė trauktis.

„Visų pirma, nusišalinau nuo konkurso pirmininkės – buvo siūloma man pirmininkauti konkursui. Todėl, kad konkurse dalyvavo du patarėjai mano. (…) Buvo iškeltas klausimas: ar jūs tikrai visi apsisprendę dalyvauti konkurse. Mano žiniomis, A. Skorupskas apsisprendė tik paskutinę dieną. Jeigu neklystu, darbo dieną paskutinę, pabaigoje, jisai atsiėmė savo pareiškimą“, - reziumavo R. Šalaševičiūtė.

DELFI primena, kad skandalas kilo į viešumą nutekėjus G. Černiausko pokalbiui apie konkursą į Akreditavimo tarnybos vadovo postą. Konkursą laimėjo ministrės patarėja Nora Ribokienė, o komisijos pirmininkas G. Černiauskas pokalbyje su komisijos narėmis reiškė nepasitenkinimą tokiu sprendimu. Įraše girdėti, kaip viceministras tikino, esą premjeras Algirdas Butkevičius pageidavo kitokios konkurso baigties, o R. Šalaševičiūtė už N. Ribokienės pergalę „gaus velnių“. Konkurso laimėtoją viceministras ne kartą ir ne du išvadino dūra.

DELFI skaitytojams pateikiame pilną G. Černiausko pokalbio su komisijos narėmis įrašą: