Kartu Vyriausybės vadovas tvirtino, kad Švietimo ir mokslo ministerijoje (ŠMM) įsikūrę pedagogai pažeidžia įstatymus, todėl, pasak jo, ŠMM administracija turi nuspręsti, ką daryti su galimai valstybinės įstaigos funkcionavimui trukdančiais mokytojais.

„Manau, kad švietimo ir mokslo ministrė sudarė visas sąlygas ir labai geranoriškai žiūrėjo į tai, kas vyksta ministerijoje, ir tas dalyvavimas ministerijoje ir naktinės derybos ilgą laiką užtruko. Tai yra tikrai, manau, kompromiso ir geranoriškumo pavyzdys“, - po Vyriausybės posėdžio pirmadienį sakė premjeras.

S. Skvernelis taip pat ragino vis dar streikuojančius mokytojus elgtis civilizuotai ir grįžti į savo namus bei mokyklas. Pasak jo, ŠMM streikuojantys pedagogai pažeidžia įstatymus, todėl turėtų būti keliamas klausimas, ar jie netrukdo ministerijai vykdyti jai pavestų funkcijų. Premjeras tvirtino, kad tokia situacija negali tęstis be galo.

„Yra grubiai pažeistas Susirinkimų įstatymas, kuris aiškiai draudžia valstybės pastatuose, įstaigose rengti ir pavienes, ir masines akcijas. Yra numatyti atstumai (protestavimo. - ELTA), kurių turi būti laikomasi ir, manau, kad ministerijos administracija turi spręsti, jeigu tai yra problema ir jei tai trukdo valstybės įstaigos funkcionavimui, yra numatyti teisiniai mechanizmai ir tuos klausimus reikėtų spręsti. Tai yra Švietimo ir mokslo ministerijos kompetencijos klausimas“, - kalbėjo premjeras.

„Aš kviesčiau mokytojus palikti tą pastatą ir grįžti į savo šeimas, savo mokyklas ir tęsti dialogą“, - apibendrino S. Skvernelis. Pasak jo, nors protestas ir gali būti laikomas būdu siekti konkrečių tikslų, vaiko interesai turėtų būti aukščiau.

„Dar kartą pabrėžiu, manau, kad šiandien nereikėjo tokių drastiškų priemonių naudoti ir kviečiu grįžti visus į civilizuotą kelią. Protestas yra civilizuotas kelias, tačiau manau, kad vaiko interesai turėtų būti aukščiau“, - kalbėjo S. Skvernelis.

Pirmadienį S. Skvernelis pranešė keičiąs tris ministrus: aplinkos ministrą Kęstutį Navicką, švietimo ir mokslo ministrę J.Petrauskienę bei kultūros ministrę Lianą Ruokytę-Jonsson.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako pritarianti premjero sprendimui atleisti švietimo ir mokslo ministrę J. Petrauskienę, tačiau teigia lauksianti S. Skvernelio argumentų, kodėl buvo nuspręsta atleisti dar du ministrus.