Premjeras dalyvaus iškilmingose Žolinės pamaldose lietuvių kalba, susitiks su vietos bendruomene, dvasininkais. Punsko savivaldybėje planuojamas susitikimas su Punsko viršaičiu Vytautu Liškausku, Seinų apskrities vadovu Piotru Alszko, vėliau S. Skvernelis lankysis Punsko lietuvių kultūros namuose.

Premjero patarėjas užsienio politikai Deividas Matulionis sako, kad tai yra neoficiali premjero kelionė, skirta vietos bendruomenei. Anot jo, oficialus S. Skvernelio vizitas į Lenkiją planuojamas rugsėjį, tuomet numatomas dvišalis susitikimas su premjere Beata Szydlo.

Lenkijoje gyvenantys lietuviai pas juos atvykstančiam premjerui žada išsakyti rūpesčius dėl švietimo situacijos – vietos mokyklose trūksta lietuviškų vadovėlių, nerimą kelia siūlymai, galintys apriboti Lietuvos istorijos ir geografijos dėstymą bei Lietuvos teikiamą paramą.

Lenkijos lietuvių bendruomenės pirmininkė Danutė Valukonytė sako, kad ministro pirmininko sprendimas švęsti Žolinę Punske vietos bendruomenei svarbus kaip Lietuvos paramos ženklas.

„Mes, Lenkijos lietuviai, gyvename lietuvių etninėse žemėse ir jaučiamės šeimininkais šitame Lenkijos kampelyje. Labai džiaugiamės, kad atvyksta premjeras. Mums labai reikia paramos, kad pajustume, kad esame svarbūs Lietuvai“, – BNS sakė B. Valukonytė.

Lenkijoje gyvena apie 5 tūkst. lietuvių.