"Skaitant KT sprendimą, gali susidaryti vaizdas, kad tai jau nebėra aišku, (kas yra šeima - BNS). Jums aišku, man aišku, bet kartais juridinę kalbą skaitant pasidaro nebeaišku. Aš tikrai nematau Konstitucijoje tokių straipsnių, kur nurodytų, kad šeimos santykius galima sukurti ne tik santuokos keliu, tokių nuostatų tikrai nėra, o jei yra teisinių spragų, tai jas galbūt reikia užpildyti tinkamai", - antradienį interviu Lietuvos radijui sakė premjeras.

Paklaustas, ar, jo manymu, reikia keisti Konstituciją, premjeras atsakė, kad tai būtų vienas iš variantų, ir siūlė sekti Airijos pavyzdžiu, kurios svarbiausiame valstybės dokumente, remiantis premjero citata, įrašyta, kad "valstybė įsipareigoja su specialiu dėmesiu ginti santuokos institutą, į kurį remiasi šeima, ir ginti jį nuo bet kokių pasikėsinimų".

"Galbūt užtenka specialiuose įstatymuose labai aiškiai apibrėžti, nes teisinės spragos egzistavimas atsiranda iš skirtingo juridinio suvokimo, ir galbūt tą spragą Konstitucijoje ir galima būtų užpildyti gerai sutvarkytais įstatymais, arba pačiu konstituciniu tekstu", - svarstė premjeras.

Klausiamas apie liberalų siūlymą priimti įstatymą, kuriuo būtų įteisintas partnerystės institutas, premjeras sakė tai nesant pirmos svarbos klausimu.

"Iš tikrųjų reikia Lietuvoje pasiekti brandų ir svarbų sutarimą, kad neliktų niekam abejonių, kas yra šeima ir kodėl ji mums rūpi, čia yra svarbesnis klausimas (nei partnerystės įstatymas - BNS)", - sakė premjeras.

KT praėjusią savaitę paskelbė, kad 2008 metais priimtos Valstybinės šeimos politikos koncepcijos nuostatos, šeima pripažįstančios tik gyvenančius santuokoje žmones, prieštarauja Konstitucijai.

KT pripažino, kad santuoka turi išskirtinę vertę visuomenės gyvenime bei užtikrina tautos ir valstybės gyvybingumą, tačiau pareiškė, kad šeima gali būti sukurta ne tik santuokos pagrindu. Pasak Konstitucinio Teismo, šeimos samprata grindžiama santykių turiniu - tarpusavio atsakomybe, supratimu, pagarba, o santykių išraiškos forma esminės reikšmės neturi.

Pasak KT, koncepcijoje nustatęs, kad šeima yra laikomi tik susituokę ar buvę susituokę vyras ir moteris bei jų vaikai ar įvaikiai, ir taip susiaurinęs šeimos kaip konstitucinio instituto turinį, Seimas nesilaikė iš Konstitucijos kylančios šeimos, kaip konstitucinės vertybės, kuri gali būti sukurta ne tik santuokos pagrindu, sampratos.

Koncepcijos pagrindu jau buvo parengtas įstatymas, kuriame šeima pripažįstami tik susituokę asmenys, tačiau projektas dar nebuvo pateiktas Seimui.