Medikų noras pertvarkyti sveikatos sistemą ir sveikintinas, ir suprantamas. Bet ar jis suprantamas tiems, kas priima sprendimus, kyla abejonių, nes sveikatos apsaugos ministro prioritetas – kova su alkoholiu, o premjeras, užuot pradėjęs kalbėti apie varganas gydytojų algeles, pirštu ima rodyti į Gintautą Palucką, esą jis medikus suorganizavo šį ketvirtadienį eiti į gatves. Lyg svarbiausia būtų, kas suorganizavo, o ne, kaip užtikrinti, kad medikai nebėgtų iš mūsų šalies, nes neišgali pragyventi.

Skubiosios medicinos vyresnysis gydytojas rezidentas Andrius Černauskas jau ketvirtus metus atlieka praktiką Vilniaus vaikų ligoninėje. Jo stipendija – 364 eurai, atlyginimas – 430 eurų atskaičius mokesčius. Naktinio budėjimo įkainį nustato pati gydymo įstaiga – apie 1,5 euro už valandą. Žmona – taip pat gydytoja rezidentė. Andrius sako be rezidentūros dirbantis dar dviejose darbovietėse. Butą Vilniuje nuomojasi, nes stipendijos pajamomis nelaikantys bankai paskolos nesuteikia.

„Mes čia ateidami su kursioku kalbėjom, kad iš mūsų kurso kai kurių grupių išvažiavo netgi 80 procentų. Keletas mano pažįstamų vis siunčia savo algalapius pasižiūrėti, tai žinokit 10 kartų skiriasi. Jeigu aš pirmaisiais metais rezidentūros gaudavau 320 algos, būtent algos, nekalbu apie stipendiją, stipendijos jie negauna, jie gauna normalią algą, visas socialines garantijas, tai pas juos 2900-3000 eurų“, – sakė skubiosios medicinos gydytojas rezidentas A. Černauskas.

Pasak rezidentų, Vakarų Europos ir Skandinavijos šalių gydymo įstaigos bei specialistus verbuojančios įdarbinimo įmonės medikus suranda pagal informaciją socialiniuose tinkluose ir kreipiasi su konkrečiais siūlymais.

„Šiuo metu dirbu respublikinėje Vilniaus psichiatrijos ligoninėje. Atlyginimas, kaip ir visų kitų mano kolegų rezidentų, yra 380 eurų ir stipendija, kuri yra tokio pat maždaug dydžio. Pastaruoju metu į savaitę, į dvi paprastai sulaukiu elektroniniu paštu vieną-du laiškus apie pasiūlymą dažniausiai vykti į Skandinavijos valstybes. Atlyginimai laiškuose svyruoja nuo 8 tūkst. eurų per mėnesį iki 10. Čia Skandinavijos valstybėse, Prancūzijoje, Airijoje šiek tiek kitokie atlyginimai, darbo valandos ganėtinai palankios“, – pasakojo psichiatrijos rezidentė, Jaunųjų psichiatrų asociacijos narė Indrė Kotryna Pakutkaitė.

Į mitingą prie Vyriausybės iš Kauno atvykusi jaunų medikų Jūratės ir Emilio Mackeliūnų šeima prieš pusę metų susilaukė dukrytės. Ketvirto kurso gydytojas radiologas rezidentūrą atlieka Kauno klinikose, atlyginimas – 406 eurai. Papildomai dirba dar 2 gydymo įstaigose, bendros pajamos – mažiau negu vidutinis atlyginimas.

„Tenka į kitus miestus važinėti. Į Panevėžį iš Kauno 2-3 kartus. Kaip ir visi rezidentai, mes priėmimo skyriuose dirbame. Ankščiau dirbau Šiauliuose. Tai dar toliau, mes su žmona dirbom Šiauliuose. 2 kartus per savaitę važinėdavomės į Šiaulius“, – kalbėjo radiologas, gydytojas rezidentas E. Mackeliūnas.

Kūdikį auginanti žmona gauna 260 eurų motinystės išmokos, kuri skaičiuojama nuo buvusios rezidentės algos ir atlyginimo dar vienoje darbovietėje. Stipendiją rezidentai vadina vokeliu į rankas, ji nėra draudiminė, todėl išėjus į akademines ar dekretines atostogas stipendija tiesiog nebemokama. Jau ankščiau nuspręsta, kad nuo šių metų gydytojų rezidentų atlyginimai bus didinami 10 proc., tada jaunesniojo rezidento pajamos kartu su stipendija, jei tokią gauna, sudarytų per 820 eurų, vyresniojo rezidento – 890 eurų neatskaičius mokesčių.

Premjeras po mitingo susitikęs su rezidentais pažadėjo, kad nuo kitų metų visos rezidentų pajamos – atlygimas ir stipendija – bus sujungti ir taps atlyginimu, nuo kurio skaičiuojami socialinio draudimo mokesčiai, tačiau nebus sumažintos dabar į rankas gaunamos studentų pajamos. Tokius pat atlyginimus gautų ir negaunantieji stipendijų. Nuo gegužės medikams atlyginimai bus didinami 20 proc.

Gydytojai rezidentai sako, kad ir jiems atlyginimai turi būti didinami kartu kaip ir kitiems medikams. Premjeras žadėjo ieškoti galimybių tiek pat didinti atlyginimus ir rezidentams.

Gydytojų rezidentų atstovė sako, kad per pastaruosius 3 atlyginimų didinimus medikams rezidentų liko tokie pat.

„Savaime aišku, kad mes turime į savo valstybės galimybes atsižvelgti. Estijoje pradedančio rezidento atlyginimas yra 1400 eurų, Vokietijoje ar panašiai, tai 3 ir 4 tūkstančius gali siekti. Mes to siekiame, mes atsisakome vėl būti užmiršti, mes atsisakome tylėti ir mes sakome, kad mes šitame procese dalyvausime ir šitą procesą stebėsim“, – teigė Lietuvos medikų sąjūdžio tarybos narė Urtė Builytė.

Premjeras Saulius Skvernelis mitingo išvakarėse pareiškęs, kad rezidentų mitingus skatina politinės jėgos, ir konkrečiai įvardijęs socialdemokratų lyderį Gintautą Palucką, po susitikimo su rezidentais toną pakeitė.

„Nežinau, šiandien tie plakatai buvo, vakar kur buvo paskleisti su prašymu paremti, ar nebuvo. Džiaugiuosi tuo, kad šitas renginys, pilietinis renginys, visgi netapo politine akcija“, – sakė ministras pirmininkas S. Skvernelis.

Pasak premjero, rezidentai egzaminą išlaikė, dabar – paties premjero ir valdančiosios daugumos eilė. Pastaroji, beje, prieš 3 savaites nepalaikė opozicijos inicijuoto siūlymo Seime rezidentų algas didinti daugiau nei numatyta biudžete. Iš premjero gavusi viltį medikų bendruomenė tikisi pokyčių visoje sveikatos apsaugos sistemoje ir nuo gegužės laipsniško atlyginimų augimo, kad iki 2020 m. pasiektų bent jau 3 vidutinių atlyginimų dydį, tai yra apie 2,5 tūkst. eurų.

Plačiau – vaizdo reportaže, kurį rasite paspaudę ant šios nuorodos.