Apie tai ketvirtadienį BNS informavo STT atstovė spaudai Renata Keblienė. Jos teigimu, Š. Narbutui taip pat nurodyta nebendrauti su tam tikrais asmenimis.

Pakeisti kardomąją priemonę, anot STT atstovės spaudai, nusprendė prokuroras, įvertinęs ikiteisminio tyrimo informaciją, jau atliktus pirminius tyrimo veiksmus.

Įtariama, kad Š. Narbutas daugiau nei 5 mln. eurų vertės reagentų pirkimuose veikė kaip neoficialus tarpininkas tarp Lietuvos institucijų ir Ispanijos bendrovės, taip pat įtariama, kad jis įmonės atstovui galėjo būti nurodęs tam tikrą sumą už jo tarpininkavimą šiame pirkime.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, jau įvykus pirkimams, į Š. Narbuto asmeninę banko sąskaitą per keletą kartų pervesta daugiau nei 300 tūkst. eurų.

BNS žiniomis, tyrėjai aiškinasi šių metų kovo 21 ir 23 dienomis Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos pasirašytas dvi sutartis su Ispanijos bendrove „PMS International“.

Centriniame viešųjų pirkimų portale nurodoma, kad laboratorija sudarė dvi sutartis dėl priemonių COVID-19 tyrimams: viena jų yra 3,5 mln. eurų vertės, kita – 1,8 mln. eurų.

Šias dvi sutartis dėl reagentų iš Kinijos tiekimo pasirašė tuometinis laboratorijos vadovas Vytautas Zimnickas, jis prieš daugiau nei mėnesį mirė. Sutartys pasirašytos su „PMS International“ atstovu, kurio pavardė prie parašo sutartyje nenurodoma.

Pagal sutartis, dalis lėšų turėjo būti pervesta ir reagentų gamintojai Kinijos bendrovei „Sansure Biotech“.

Š. Narbutas įtarimus neigia ir sako, kad minėta suma buvo atlygis už veiklą, vykdomą pagal individualią pažymą, turint visus reikiamus dokumentus.

Atliekant šį tyrimą apklaustas ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, viceministrė Kristina Garuolienė, Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis, vicekancleris Lukas Savickas.