„Pasižiūrėsime, kur čia yra klaidos, ar iš tikrųjų tie pinigai yra iššvaistyti, tada galėsime kažką plačiau ir kalbėti. O tai, kad kreiptasi į prokuratūrą, yra gerai, kadangi mes tikrai bendradarbiausime su teisėsauga dėl šios situacijos išaiškinimo“, – BNS pirmadienį sakė V. Ceslevičius.


Taip jis kalbėjo, kai Teisingumo ministerija kreipėsi į teisėsaugą įtariant, kad pataisos namai per sutartis su įvairiomis bendrovėmis galėjo padaryti daugiau 700 tūkst. eurų žalos valstybei.
Toks kreipimasis išsiųstas Pravieniškių pataisos namuose atlikus auditą. V. Ceslevičius sakė, kad dėl kelių audite minimų epizodų buvo pradėti tarnybiniai patikrinimai.


Auditas parodė, kad pataisos namai vietoj maitinimo paslaugas įstaigoje tiekiančio „Kretingos maisto“ ilgą laiką mokėjo už gyvulinių atliekų išvežimą. Pasak V. Ceslevičiaus, dėl šios istorijos patys pataisos namai jau yra kreipęsi į teisėsaugą, o šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas.
Teisingumo ministerija taip pat paskelbė, kad pataisos namai bendrovei „Pontem“ 7,5 karto sumažino parduotuvės patalpų nuomos kainą. Anot ministerijos, „Pontem“ ir „Kretingos maistą“ valdo tie patys akcininkai.


V. Ceslevičius sakė, kad šių metų gegužę „Pontem“ pareiškė nebeteiksianti parduotuvės paslaugų nuteistiesiems, tada su ja persiderėjus ir sumažinta patalpų nuomos kaina.


Pasak jo, siekiant rasti paslaugos tiekėją už normalią kainą pataisos namai organizavo konkursą, tačiau neseniai jis buvo nutrauktas, įžvelgus korupcijos apraiškų. Anot pareigūno, konkurse dalyvavo dvi įmonės, jas direktorius atsisakė įvardyti.


Pravieniškių pataisos namų direktorius teigė, kad Kalėjimų departamentas leido šių metų gegužę nustatyti įmonei „Pontem“ mažesnę patalpų nuomos kainą.


„Šitoje vietoje mes esame situacijos įkaitai, nes bausmių vykdymo kodeksas numato, kad nuteistieji kartą per savaitę turi būti „apiprekinti“, – aiškino V. Ceslevičius.


Spaudos konferencijoje pirmadienį pažeidimus pristatę Teisingumo ministerijos atstovai tvirtino, kad Pravieniškių pataisos namai mokėjo už nepagrįstai didelių atliekų kiekių išvežimą. Pradėjus už atliekų išvežimą mokėti pačiam „Kretingos maistui“, jų būdavo mažiau.


Pataisos namų vadovas tvirtino nemanantis, kad atliekų važtaraščiai buvo klastojami, bet situacijai išsiaiškinti pradėtas tarnybinis patikrinimas.


Jis teigė, jog kito tarnybinio tyrimo metu bus nustatyta, kaip bendrovės „Pontem“ administruojamoje nuteistųjų parduotuvėje dirbo du nuteistieji.


Teisingumo ministerija nurodė, kad jie parduotuvėje dirbo daugiau kaip ketverius metus be sutarčių.
Pasak V. Ceslevičiaus, nustatytas mažesnis nelegalaus darbo laikotarpis: „Vienas nuteistasis dirbo tris mėnesius, kitas – apie pusantrų metų, gal kiek ilgiau“.


„Kai situacija buvo išaiškinta, parduotuvės administratorius sutiko nuteistiesiems sumokėti už jų darbą“, – pridūrė jis.


Anot Teisingumo ministerijos atstovų, pataisos namuose nuomojant patalpas maitinimo paslaugas teikiančiai bendrovei „Kretingos maistas“ ilgą laiką nebuvo skaičiuoti nuompinigiai už įrengimus. Pasak V. Ceslevičius, išsiaiškinus šią situaciją bendrovei išrašyta keliolikos tūkstančių eurų sąskaita, ją „Kretingos maistas“ sutiko susimokėti.


„O dėl ko taip įvyko, vėlgi tyrimas nustatys“, – teigė pataisos namų vadovas.
Pravieniškių pataisos namuose – atvirojoje kolonijoje yra apie 2,1 tūkst. nuteistųjų, čia dirba beveik 800 žmonių.