Mokymuose dalyvaus apie 200 žmonių iš daugiau nei 50 Lietuvos viešojo ir privataus sektoriaus institucijų bei įmonių, valdančių valstybės informacinius išteklius ir ypatingos svarbos informacines sistemas.

Per pratybas bus tikrinamos Nacionalinio kibernetinių incidentų valdymo plano procedūros ir plėtojama institucijų bei įmonių sąveika, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Mokymus sudarys dvi dalys – procedūriniai ir techniniai mokymai. Teorinėje dalyje institucijų ir įmonių vadovai treniruosis valdyti kibernetinius incidentus pagal Lietuvoje sukurtą teisinę kibernetinio saugumo bazę.

Praktinės pratybų dalies metu Lietuvos institucijų ir įmonių kibernetinio saugumo specialistai, suskirstyti į komandas, treniruosis suvaldyti ir atremti kibernetines atakas specialiai pratyboms sukurtoje virtualioje informacinėje erdvėje ir užtikrinti jos teikiamų paslaugų funkcionavimą, koordinuoti veiksmus tarp skirtingų institucijų.

Treniruojamos komandos veiks iš mokymų vietų Vilniuje, Kaune ir kituose Lietuvos miestuose.

Kibernetinių incidentų skaičius Lietuvoje kasmet auga. Pernai Lietuvoje užfiksuota daugiau nei 50 tūkst. tokių incidentų.

Pareigūnai teigia, kad Lietuvoje paprasta įsilaužti į daugelį valstybės institucijų interneto puslapių, o daugelio įstaigų vadovybė tinkamai nepasirūpina savo sistemų saugumu. Kibernetinio saugumo būklę šalyje specialistai įvardija kaip nepatenkinamą.