Lietuvos kvietimu užsienio šalių stebėtojai mūsų šalyje lankosi įgyvendinant Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) 2011 m. Vienos dokumentą dėl pasitikėjimą ir saugumą stiprinančių priemonių. Tai bus pirmasis šiais metais užsienio šalių ginklų kontrolės ekspertų vizitas Lietuvoje pagal Vienos dokumentą.

Lietuva nuo 2018 m. kasmet į svarbiausias pratybas savanoriškai kviečiasi karinius stebėtojus iš Rusijos, Baltarusijos, Suomijos ir Švedijos.

Lietuva ginklų kontrolės (verifikacinę) veiklą dėl COVID-19 pandemijos buvo sustabdžiusi nuo 2020 m. kovo 13 d. Šių metų gegužės 19 d. ši veikla buvo atnaujinta.

ESBO 2011 m. Vienos dokumentas dėl pasitikėjimą ir saugumą stiprinančių priemonių apibrėžia karinių pajėgų kontrolės ir karinės veiklos atvirumo ir nuspėjamumo priemones. Jis įpareigoja ESBO priklausančias valstybes kasmet pateikti informaciją apie savo karines pajėgas, gynybinių pajėgumų plėtojimo planus ir karinį biudžetą, iš anksto informuoti apie planuojamą stambaus masto karinę veiklą.

Valstybės taip pat įsipareigoja priimti savo teritorijoje nustatytą skaičių kitų šalių karinių ekspertų inspekcijų bei vizitų į karinius dalinius, šalys taip pat gali savanoriškumo pagrindu kviesti stebėtojus į pratybas, kurios neviršija Vienos dokumente nustatytų skaičių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)