• Išvengė mokesčių "Sodrai"

    Vakar atidėtas Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo priėmimas. Pirmadienį po svarstymo nepritarta Vyriausybės pateiktiems pasiūlymams apriboti pensijas dirbantiems pensininkams.

    Vyriausybė vis dar nepraranda vilties gelbėti fondą mažinant socialines išmokas žmonėms ir teigia, kad tai vienintelis būdas, garantuojantis galimybę gauti nors minimalias pensijas kitais metais.

    "Lietuvos rytas" turi dokumentų, įrodančių, kad pensijų mažinimas nėra vienintelis taupymo rezervas.

    "Sodra" iki šiol slėpė, kad net tais mėnesiais, kai pensijos šalyje vėluodavo, aukšti fondo valdininkai buvo lepinami dvigubais, o kartais ir trigubais atlyginimais už tą patį darbą.

    Dvigubo apmokėjimo sistema

    Praėjusį gruodį "Sodros" finansų ir apskaitos skyriaus viršininkė Rita Česnulevičienė ir dar šeši darbuotojai prie algų prisidūrė 12 tūkst. litų.

    Tiek per dvi savaites papildomai uždirbo "Sodros" valdininkai, tapę laikina kūrėjų grupe. Pinigai jiems buvo išmokėti pagal autorinę sutartį, kurią pasirašė tuometinis fondo vadovas Vincas Kunca.

    Tačiau ši sutartis, palyginti su ta, kurią V.Kunca pasirašė mėnesiu anksčiau, neatrodo labai dosni.

    "Sodros" užsienio pensijų skyriaus vedėjas Saulius Jakimčius susitarė su buvusiu direktoriumi sukurti programinę įrangą, kuri padėtų įgyvendinti laikinuosius Europos, Lietuvos ir Baltarusijos socialinės apsaugos susitarimus. Darbo kaina - 24,5 tūkst. litų.

    Kūrybos produktas dingo

    R.Česnulevičienė turėjo parengti kompiuterines programas, kurias naudojant būtų galima geriau vykdyti ir kontroliuoti centralizuotų lėšų sąskaitos apskaitą ir lėšų pervedimą iš teritorinių skyrių.

    Nematerialaus fondo turto sąraše šio naujai sukurto produkto nėra. Tai galėtų reikšti, kad pinigai sumokėti tik už tai, ką "Sodra" turėjo ir anksčiau, prieš sudarydama sutartį.

    Su S.Jakimčiumi šių metų kovą pasirašyta dar viena autorinė sutartis. Pagal ją, laikinasis fonde dirbančių autorių kolektyvas ėmėsi parengti programinę įrangą, skirtą įgyvendinti konkrečiai Lietuvos ir Čekijos sutartį dėl socialinės apsaugos. Kaina - 23 tūkst. litų.

    Kūryba neatėmė daug laiko. Kovo 17 dieną laikinieji autoriai gavo pinigus. Kai kurie jų per dvi savaites prie algos prisidūrė dar po 4 tūkst. litų.

    Paskutinę dieną - dovanos

    Šių metų gegužės 18 dieną "Sodroje", galima sakyti, lijo pinigais. Tai buvo paskutinė V.Kuncos darbo diena "Sodroje". Ministrų kabineto sprendimu jis buvo atleistas nuo gegužės 19-osios.

    Prieš atsisveikindamas su kolektyvu direktorius darbuotojus apdovanojo galimybe gauti beveik 40 tūkst. litų autorinių atlyginimų.

    Tą dieną V.Kunca sudarė dvi autorines sutartis programinei įrangai kurti su Informacinės sistemos duomenų tvarkymo centro direktoriumi Aivaru Procevičiumi.

    Vienos vertė - 18 tūkst. litų, kitos - 20 tūkst. litų.

    Išvengė mokesčių "Sodrai"

    Ne tik algas, bet ir autorinius atlyginimus gaudavo dešimtys centrinio "Sodros" aparato darbuotojų. Šie pinigai buvo mokami už darbus, kurie numatyti jų pačių pareiginėse instrukcijose ar skyrių nuostatuose.

    Visą tą laiką fondas grimzdo į skolas, jau skaičiuojamas šimtais milijonų litų.

    Pensijoms pinigų stigo, jos vėlavo, bet algos ir autoriniai atlygiai buvo mokami laiku. Iš šių lėšų nei fondas, nei pensininkai negavo nė cento - nuo autorinių atlygių nėra skaičiuojamos įmokos "Sodrai".

    Taikomas ne 33, o 13 procentų fizinių asmenų pajamų mokesčio tarifas.