„Šiandien pirma politinės kampanijos dalyvių registracijos diena, šeši politinės kampanijos dalyviai jau pateikė VRK reikalingus dokumentus: Laisvės partija, Lietuvos žaliųjų partija, Liberalų sąjūdis, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai ir Lietuvos socialdemokratų partija, iki pietų tokia aktyvi veikla“, – sakė J. Petkevičienė.

VRK vadovė paskelbė kitas su rinkimais susijusias datas: penktadienį prasidėjusi politinės kampanijos dalyvių registracija truks iki gruodžio 12 dienos, patys rinkimai vyks kitų metų kovo 5 dieną, antrasis turas – kovo 19 dieną, o rinkimų rezultatai turės būti paskelbti iki 2023 metų kovo 26 dienos.

Politinė kampanija oficialiai baigsis praėjus šimtui dienų nuo rezultatų paskelbimo, t. y. kitų metų liepos 4 dieną.

VRK yra patvirtinusi rinkimų apylinkių sąrašą: jų bus 11-ka mažiau nei per praėjusius Seimo rinkimus.

„Patvirtintos 1926 rinkimų apylinkės, palyginti su 2020 metų Seimo rinkimais yra 11 apylinkių mažiau, nes tada buvo patvirtintos 1937 apylinkės“, – sakė VRK vadovė.

Ji pažymėjo, kad keičiasi politinių komitetų registravimo tvarka – jie turės būti registruojami kaip juridiniai asmenys ir tai darys Teisingumo ministerija. Iki šiol visuomeninius rinkimų komitetus registruodavo VRK ir ne kaip juridinius asmenis.

„Dabar registracija griežtesnė, galima pasakyt, bet galbūt ne tiek griežtesnė, kiek tvarkingesnė“, – sakė J. Petkevičienė.

Rinkimų kodeksas numato, kad politinės kampanijos dalyviais registruotis privalo partijos ir politiniai komitetai, kurie planuoja kelti kandidatus į merus ar kandidatų sąrašus, taip pat – teisę būti kandidatais turintys fiziniai asmenys, ketinantys savarankiškai išsikelti į merus.

Politinės kampanijos dalyvių registravimas vyks iki gruodžio 12 dienos, tą pačią dieną, iki rinkimų likus 83 dienoms, prasidės kandidatų pareiškinių dokumentų pateikimas.

Viena pagrindinių būsimų rinkimų naujovė yra susijusi su politiniais komitetais – jie turės būti registruoti kaip juridiniai asmenys.

Pagal naują Politinių organizacijų įstatymą, savivaldos rinkimuose dalyvauti norintys politiniai komitetai turi būti įregistruoti iki gruodžio 10 dienos.

Seimas šiemet sugriežtino politinių komitetų registravimo tvarką: nustatyta prievolė steigti juos kaip juridinius asmenis, nustatyti didesni reikalavimai dėl steigėjų skaičiaus. Savivaldos rinkimuose komitetą steigti galės mažiausiai 0,1 proc. tos savivaldybės gyventojų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)