„Su Latvijos ir Estijos Parlamentų pirmininkais vakar aptarėme planuojamą bendrą vizitą prie Baltarusijos pasienio. Lukašenkos režimo vežamus nelegalius migrantus kolegos vertina kaip grėsmę ne tik Baltijos regionui, bet ir visai ES. Šiandien tikiuosi pakalbėti apie kaimynų galimybes priimti dalį migrantų“, - feisbuke rašė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkė padėkojo kolegai iš Estijos už greitą reakciją ir prieš kelias dienas mums į pagalbą atsiųstus pareigūnus.

„Kitą savaitę Seimas rinksis į neeilinę sesiją, kad būtų priimti netidėliotini sprendimai reikalingi, kad suvaldytume šią situaciją“, - teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Kitą savaitę šaukiama VGT

Kaip jau skelbta, prezidentas Gitanas Nausėda dėl migrantų krizės šaukia Valstybės gynimo tarybą (VGT). Posėdis vyks pirmadienį, liepos 12 dieną.

Prezidentūros vertinimu, Baltarusijos režimui organizavus hibridinę ataką prieš Lietuvą, šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikyta daugiau nei 1500 nelegaliai sieną kirtusių asmenų. Prezidento šaukiamo Valstybės gynimo tarybos posėdžio darbotvarkėje tarp kitų klausimų – strateginės šios krizės valdymo gairės.

Į šį Valstybės gynimo tarybos posėdį, be kitų pareigūnų ir institucijų vadovų, kviečiami Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas, vidaus reikalų ministrė, užsienio reikalų ministras, Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas, taip pat Lietuvos savivaldybių asociacijos vadovas.

Valstybės gynimo taryba svarsto ir koordinuoja svarbiausius valstybės saugumo užtikrinimo ir valstybės gynybos klausimus. Į Valstybės gynimo tarybą įeina Respublikos Prezidentas – vyriausiasis valstybės ginkluotųjų pajėgų vadas, Ministras Pirmininkas, Seimo Pirmininkas, krašto apsaugos ministras ir kariuomenės vadas. Valstybės gynimo tarybai vadovauja Respublikos Prezidentas, teigiama Prezidentūros spaudos tarnybos pranešime.

Sulaikyta daugiau kaip tūkstantis nelegalių migrantų

Nuo ketvirtadienio ryto iki penktadienio ryto pasieniečiai, pirminiais duomenimis, sulaikė 37 iš Baltarusijos neteisėtai sieną kirtusius migrantus, pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT), skelbė BNS.

Pasak tarnybos, jau trečią parą tokių asmenų skaičius neviršijo 100.

Druskininkų užkardos ruože per parą pažeisti sieną nebandyta.

Iš viso šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikyti 1546 neteisėti migrantai.

Iš viso sulaikyta 680 Irako, 200 - Kongo, 118 - Kamerūno, 82 - Gvinėjos, 68 - Irano piliečiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (202)