Kas gali gauti Galimybių pasą?

Ekonomikos ir inovacijų ministerija nurodo, kad interneto svetainėje gpasas.lt jau galima suformuoti QR kodą, jį atnaujinti reikės kas 7 dienas.

Galimybių pasas skirtas žmonėms, kurie pasiskiepiję nuo koronaviruso, persirgę COVID–19 arba gavę neigiamą COVID–19 tyrimo rezultatą (PGR tyrimą arba greitąjį antigeno testą). Kadangi PGR tyrimo rezultatų reikia laukti ilgiau, rekomenduojama testuotis greitaisiais antigenų testais.

Pasiskiepiję nuo COVID–19 asmenys Galimybių pasą galės įgyti:

  • praėjus 1 savaitei po „Comirnaty“ (gamintojas „BioNTech“ ir „Pfizer“) vakcinos antrosios dozės suleidimo;
  • praėjus 1 savaitei po „Moderna“ (gamintojas „Moderna“) vakcinos antrosios dozės suleidimo; praėjus 4 savaitėms po „Janssen“ (gamintojas „Janssen Pharmaceutica NV“) vakcinos dozės suleidimo;
  • praėjus 4 savaitėms po pirmos „Vaxzevria“ (gamintojas „AstraZeneca“) vakcinos dozės suleidimo, tačiau būtinas antrasis skiepas, praėjus ne ilgiau nei 12 savaičių po pirmosios dozės suleidimo;
  • persirgusiems COVID–19 žmonėms, koronaviruso diagnozė turės būti patvirtinta remiantis teigiamu PGR tyrimo ar antigeno testo rezultatu. Nuo šio teigiamo tyrimo rezultato turi praeiti ne daugiau kaip 180 dienų. Rezultatas galios ne anksčiau nei asmeniui baigėsi paskirtos izoliacijos terminas;
  • 24 valandas po neigiamo testo gavimo rezultato, todėl Galimybių pasui gauti rekomenduojama naudotis antigenų testais, kadangi jų rezultatai yra gaunami operatyviausiai.

Jeigu žmogus persirgo COVID–19, bet nesikreipė į šeimos gydytoją, ir jo ligos istorijoje sirgimo faktas nėra fiksuotas, jis negalės gauti Galimybių paso.

Vyriausybės atstovai teigia, kad birželio mėnesį į Galimybių pasą gali būti įtrauktas ir antikūnų testo rezultatas.


Kaip švelnėja karantinas nuo pirmadienio

Nuo pirmadienio taip pat švelnėja ir nustatytos karantino sąlygos. Štai, kas keisis.

Bendravimas

Leidžiami dviejų šeimų ir (ar) dviejų namų ūkių arba ne daugiau nei 5 asmenų kontaktai uždarose erdvėse ir ne daugiau nei 10 asmenų kontaktai atvirose erdvėse.

Keičiamas karantinas.

Asmenų skaičius automobilyje

Atsisakoma asmenų skaičiaus transporto priemonėse ribojimų.

Prekyba

Atsisakoma draudimo tam tikrų rūšių prekybos vietoms vykdyti veiklą savaitgaliais.

Paslaugos

Suvienodinami minimalaus ploto reikalavimai visoms paslaugų teikimo vietoms – nustatomas vienodas 10 kv. m. paslaugos teigimo ploto vienam paslaugos gavėjui reikalavimai.

Sporto klubai

Turint Galimybių pasą bus neribojamas asmenų skaičius ir netaikomas minimalaus ploto vienam asmeniui reikalavimas.

Baseinai ir pirtys

Pirčių paslaugas leidžiama teikti visose vietose, ribojant asmenų skaičių iki 2 asmenų arba paslaugas teikiant vienos šeimos ir (ar) vieno namų ūkio nariams.

Leidžiama teikti baseinų paslaugas ne daugiau kaip 50 asmenų, užtikrinant 20 kv. m. plotą vienam asmeniui, lankytojų registraciją ir kitas sąlygas.

Vykdant grupines treniruotas (užsiėmimus) viename baseino takelyje gali būti ne daugiau kaip 5 asmenys.

Keičiamas karantinas.

Turint Galimybių pasą, teikiant pirčių paslaugas asmenų skaičius neribojamas.

Taip pat teikiant baseinų paslaugas maksimalaus asmenų skaičiaus ir paslaugos teikimo ploto vienam asmeniui reikalavimai netaikomi.

Viešasis maitinimas

Restoranų, kavinių ir barų darbo laikas pratęsiamas iki 22 valandos, kai veikla vykdoma atvirose erdvėse.

Prie vieno staliuko leidžiama sėdėti ne daugiau nei 5 asmenims, išskyrus dviejų šeimų ir (ar) dviejų namų ūkio narius.

Leidžiama teikti viešojo maitinimo paslaugas apgyvendinimo paslaugas teikiančių įstaigų paslaugų gavėjams.

Turint Galimybių pasą restoranų, kavinių, barų, išskyrus naktinius klubus ar kitas pasilinksminimo vietas, lošimo natų ir lošimo automatų salonų, lažybų ir totalizatorių punktų veikla uždarose patalpose vykdoma iki 22 valandos.

Asmeninės šventės

Šventėse uždarose erdvėse gali dalyvauti dvi šeimos ir (ar) du namų ūkiai arba ne daugiau nei 5 asmenys

Šventėse atvirose erdvėse gali dalyvauti ne daugiau nei dvi šeimos ir (ar) du namų ūkiai arba ne daugiau nei 10 asmenų.

Turint Galimybių pasą, šventėse uždarose erdvėse gali dalyvauti ne daugiau nei 10 asmenų.

O šventėse atvirose erdvėse gali dalyvauti neribotas skaičius asmenų.

Laidotuvės

Laidotuvėse ir laidotuvių apeigose galinčių dalyvauti asmenų skaičius padidinamas iki 50.

Renginiai

Galimas žiūrovų skaičius renginiuose, organizuojamuose atvirose erdvėse, padidinamos iki 300.

Turint Galimybių pasą galimas žiūrovų skaičius renginiuose, organizuojamuose atvirose erdvėse, padidinamas iki 2000.

Ekskursijos

Leidžiamos ekskursijos tiek atvirose, tiek uždarose erdvėse dalyvaujant iki 25 asmenų, užtikrinant dalyvių išankstinę registraciją.

Grįžimas ir atvykimas iš Indijos

COVID–19 tyrimas privalomas ir persirgusiems ar paskiepytiems asmenims.

Švietimas

Neformaliojo vaikų švietimo užsiėmimuose atvirose erdvėse gali dalyvauti viena grupė, kurioje būtų ne daugiau kaip 25 vaikai. Uždarose erdvėse vykstančiuose užsiėmimuose gali dalyvauti ne daugiau kaip 10 vaikų, turi būti užtikrinamas 10 kv. m plotas vienam vaikui.

Leidžiami individualūs neformaliojo vaikų švietimo užsiėmimai.

Gali būti rengiamos vaikų stovyklos, laikomasi reikalavimo, kad vienoje grupėje dalyvautų ne daugiau kaip 15 vaikų ir būtų užtikrinamas 5 kv. metrų plonas vienam vaikui.

Neformaliojo suaugusiųjų švietimo užsiėmimuose atvirose erdvėse gali dalyvauti ne daugiau nei 25 asmenys. Uždarose erdvėse – ne daugiau kaip 10 asmenų, pasirūpinant, kad vienam žmogui būtų užtikrinamas ne mažesnis nei 10 kv. m. plotas.

Keičiamas karantinas.

Galimi individualūs neformaliojo suaugusiųjų švietimo ir neformaliojo profesinio ugdymo užsiėmimai.

Aviacijos, jūrininkų bei statutinių profesinio mokymo įstaigų įvadinio mokymo kursų praktiniai mokymai, vairavimo praktiniai mokymai, sveikatos priežiūrios įstaigų darbuotojų praktiniai mokymai, užsienio kalbos mokėjimo lygio vertinimo egzaminai (įskaitos) asmenims, stojantiems į užsienio aukštąsias mokyklas, ir valstybinės kalbos ir Lietuvos Respublikos Konstitucijos pagrindų egzaminai visose savivaldybėse organizuojami grupėmis, kuriose turi būti ne daugiau kaip 10 asmenų, užtikrinant ne mažesnį kaip 10 kv. m. plotą vienam asmeniui.

Pirminio profesinio mokymo ir aukštojo mokslo studijos gali vykti mišriu būdu periodiškai atliekant studentų ir kontaktiniu būdu dirbančių darbuotojų profilaktinį COVID–19 tyrimą arba savikontrolę.

Profesinis mokymas ar aukštojo mokslo studijos vykdomos patalpose, kai dalyvauja ne daugiau kaip 10 mokinių ar studentų, išlaikant tarp visų patalpoje esančių asmenų ne mažesnį kaip 2 metrų atstumą, arba kai dalyvauja 11–30 mokinių ar studentų, išlaikant tarp visų patalpoje esančių asmenų ne mažesnį kaip 2 metrų atstumą ir užtikrinant 10 kv. m. patalpos plotą vienam asmeniui.

Turint Galimybių pasą leidžiami neformaliojo suaugusiųjų švietimo užsiėmimai.

Žaliasis sertifikatas veikti pradės liepą

Europos Parlamentas ir Europos Sąjungos valstybės narės ketvirtadienį pasiekė susitarimą, nutiesiantį kelią europiniam sertifikatui, leidžiančiam atverti keliones bloko teritorijoje.

Šis susitarimas leis visiems žmonėms, gyvenantiems 27 ES šalyse, gauti skaitmeninį sveikatos pažymėjimą, vadinamąjį žaliąjį sertifikatą, įrodysiantį jų vakcinacijos statusą, COVID–19 testo rezultatą ar pasveikimo nuo koronavirusinės infekcijos faktą.

Šis dokumentas laikomas pagrindine priemone Europos vasaros atostogų laikotarpiui išgelbėti, kuri leistų nuo turizmo priklausančioms valstybėms atsiverti lankytojams, kurie, kaip tikimasi, neplatins koronaviruso.

Dabar numatoma sertifikato veiklos pradžios data – liepos 1–oji diena.

Delfi primena, kad karantinas visoje šalyje galioja iki gegužės 31–osios dienos. Trečiadienį Vyriausybė turės apsispręsti dėl galimo jo pratęsimo birželiui ir paties dokumento turinio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (195)