Aplinkos ministerija kviečia kiekvieną savivaldybę, kiekvieną seniūniją sutelkti savo bendruomenes ir sutvarkyti, išvalyti nuo šiukšlių ne tik gyvenamąją aplinką, bet ir greta esančius gamtos kampelius, sudaryti sąlygas gyventojams rūšiuoti komunalines atliekas ir skatinti juos taip elgtis.

Siekis ir pastangos gyventi švarioje aplinkoje turėtų tapti kiekvieno mūsų visuomenės nario poreikiu. Todėl aplinkosaugininkai kviečia ne tik institucijas, bet ir visus gyventojus aktyviai prisidėti švarinant ir gražinant mūsų kraštą. Aktyviausi talkininkai, geriausiai besitvarkančios įmonės ir įstaigos, švariausios savivaldybės ir seniūnijos bus pažymėtos birželio 5-ąją, Pasaulinę aplinkos apsaugos dieną.

Su akcijos „Į Europą – be šiukšlių“ eiga, rengiamomis talkomis ir jų dalyviais visuomenę nuolat supažindins Žinių radijas. Tam bus skiriamos ir specialios Žinių radijo laidos. Jau rytoj, kovo 19 d., 12 val. laidoje „Prie pietų stalo“ apie atliekų tvarkymą Lietuvoje kalbės aplinkos ministras Arūnas Kundrotas, UAB „Žaliasis taškas“ vadovas Aloyzas Gaudutis ir Vilniaus apskrities Atliekų centro direktorius Jurijus Valiūnas.

Akcija „Į Europą – be šiukšlių“ neatsitiktinai pradedama kovo 20 d. išvakarėse. Kovo 20-ąją Jungtinės Tautos 1971 metais yra paskelbusios pasauline Žemės diena. Jos iniciatorius Johnas McConnellas 1992 m. kreipėsi į Lietuvos gyventojus, ragindamas tapti Žemės globėjais ir per pavasario lygiadienį minėti Žemės dieną. Atsiliepdamas į šį kreipimąsi, Lietuvos Respublikos Atkuriamasis Seimas kovo 20-ąją įteisino kaip Žemės dieną.

Šalyje jau prasidėjo Žemės dienai skirti renginiai. Juos organizuoja regioniniai parkai, aukštosios ir bendrojo lavinimo mokyklos, visuomeninės ir kt. organizacijos. Aplinkos ministerija Žemės dienos minėjimą ir aplinkos tvarkymo talką rengia rytoj, kovo 19 d., 13 val. VU Botanikos sodo Vingio filiale (Vingio parke).