„Priminimas apie vakciną. Vakciną nuo gripo. Laikėmės kartu, likime ir toliau vieningi, solidarūs ir atsakingi (...)“, – ragindamas skiepytis dėl savęs pačių, dėl tų, kuriuos myli, dėl tų, kurie rūpinasi jais, feisbuke rašė E. Macronas.

Lietuvos Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius Saulius Čaplinskas teigė, kad šiuo metu Europoje nėra stebima, kad kažkur būtų labai akivaizdus sergamumo gripu pakilimas, tačiau, iš kitos pusės, dėl jo ir mažai tiriama.

„Paprasčiausiai, kadangi praeitą sezoną gripo virusas arba mažai cirkuliavo, o kita – visai nebuvo tirta, o virusas niekur nedingo , dėl to ir perspėjama, kad jeigu smogs, tai gali smogti stipriai.

Nes kaip ir korona niekur nedingo, truputį atsipalaidavo bendros griežtos karantino priemonės, tai, ko gero, ir čia perspėja, kad tie, kas gali, kad atkreiptų dėmesį, ir kad pasiskiepytų“, – teigė S. Čaplinskas.

Sklaidė mitus

ULAC vadovo nuomone, šioje situacijoje, norint save apsaugoti, protingiausia būtų pasiskiepyti. Pasak jo, dabar jau mokslas sako, kad net galima skiepytis nuo trijų infekcijų – kovido, gripo ir pneumokoko vienu metu.

„Galbūt imuninė sistema gali stipriau reaguoti. Bet jau aiškiai įvertinta, kad nieko neatsitiks. Kitas klausimas, kad, jeigu imuninė sistema reaguos, tai gali pakilti temperatūra, ar dar kažkas gali būti kurį laiką. Kai šitą žmogus žino, tai supranta.

Kas supranta, tai net džiaugiasi, jeigu pastebi kažkokią reakciją , reiškia, tikrai imunitetas treniruojasi. Kitas klausimas, jeigu labai stipri reakcija, tai nemalonu, jei tarkime dvi dienas galvą skauda. Tada galima vaistų pavartoti“, – sakė S. Čaplinskas.

Specialistas ramino bijančius, kad toks skiepų kiekis neva užmuš tai, ką žmonės vadina natūraliu imunitetu.

„Viena iš melagienų yra, kad besiskiepijantys užmuš savo imunitetą. Šita idėja, kad slopinamas imunitetas, kad yra per daug skiepų, tai kalba tie, kurie iš viso nesupranta, kas yra imuninė sistema. Nes tą, ką mes gauname su skiepu, yra toks lašas jūroje tame, su kuo imuninė sistema kasdien kovoja“, – kalbėjo S. Čaplinskas.

Profesorius pastebėjo, kad žmonės net nežino apskritai, su kuo daugiausiai kovoja imuninė sistema.

„Pirmiausia kovoja su tuo, kai griūna nepilnavertiškos mūsų ląstelės. Kai jau nebesusitvarko, tada jau atsiranda onkologinės ligos ir pan. (…) O ypač vaikų (imuninė sistema) ištisai treniruojasi“, – sakė S. Čaplinskas.

Mitas: „prasirgsiu ir viskas“

Specialistas taip pat neigė mitą, kad gripas yra nepavojingas ir visais atvejais lengvai persergamas.

„Nuo gripo irgi yra daug komplikacijų. Tame tarpe uždelstų komplikacijų. Dalis žmonių gali mirti tiesiogiai nuo gripo. Toliau gripas atveria vartus kitoms infekcijoms tame tarpe ir pneumokokui ir pan. Gripas paskatina turimų lėtinių ligų paūmėjimą.

Pagal tai, kaip išauga sergamumas širdies kraujagyslių ligomis , nežiūrint į kalendorių, ir nežiūrint į sergamumą peršalimo ligomis, galima pasakyti, kad ko gero tai yra šaltas periodas. Tai yra gripo komplikacijos, kurių žmonės neįvertina“, – kalbėjo S. Čaplinskas.

Pasak ULAC vadovo, gripas labai pavojingas nėščioms moterims.

„Aiškiai rekomenduojama planuojančioms pastoti ar net pastojusioms moterims būtinai pasiskiepyti bet kuriuo trimestro metu. Nes komplikacijos yra daug pavojingesnės“, – sakė S. Čaplinskas.

Apskritai jam nepatinka, kai žmonės sako, kad „čia tik paprastas gripas“.

„Taip dauguma žmonių lengvai persirgs, bet kai kam paskui gali net tekti persodinti širdį, jeigu išsivysto širdies pakenkimas“, – kalbėjo S. Čaplinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)