Toks reikalavimas išsakomas Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narių Audroniaus Ažubalio, Lauryno Kasčiūno, Stasio Šedbaro ir Kazio Starkevičiaus pasirašytame pareiškime dėl Lietuvos Respublikos Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio pakvietimo įsteigti Palestinos atstovybę Lietuvoje.

„Tokie nesuderinti teiginiai kompromituoja Lietuvą tarptautinėje bendruomenėje ir, kas ypač svarbu, strateginių sąjungininkų, tokių kaip Jungtinės Amerikos Valstijos akyse“, - teigė A. Ažubalis.

Seimo pirmininkas V. Pranckietis spalio 16 d. susitikime su Palestinos autonomijos vadovu Mahmudu Abasu pakvietė Lietuvoje įsteigti Palestinos autonomijos atstovybę Baltijos šalims. Komentuodamas savo pareiškimus žiniasklaidai, V. Pranckietis taip pat nurodė, kad tokia jo išreikšta pozicija buvo suderinta su Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija ir Seimo Užsienio reikalų komitetu.

„Lietuva nėra pripažinusi Palestinos valstybės. Pabrėžtina, kad diskusijos dėl Palestinos pripažinimo Seime nevyko ir tokia pozicija nebuvo suderinta su Seimo Užsienio reikalų, Nacionalinio saugumo ir gynybos bei Europos reikalų komitetais, taip pat Užsienio reikalų ministerija. Mūsų žiniomis, ši pozicija nebuvo suderinta ir su Lietuvos Respublikos Prezidente, kuri pagal Konstituciją sprendžia pagrindinius užsienio politikos klausimus ir kartu su Vyriausybe vykdo užsienio politiką“, - sakoma konservatorių pareiškime.

Jie atkreipia dėmesį į tai, kad kitos valstybės pripažinimas ir jos atstovybių steigimas yra išsamaus politinio proceso, kuriame dalyvauja visos svarbiausios šalies institucijos, baigiamasis etapas.

„Todėl tokie neatsakingi Seimo pirmininko pareiškimai daro žalą ir kompromituoja Lietuvos valstybę sąjungininkų akyse. Pažymėtina, kad Lietuvos strateginis partneris - Jungtinės Amerikos Valstijos ką tik sustabdė paramos teikimą Palestinos autonomijai, kaip vieną iš priežasčių įvardindamas Palestinos sąsajas su teroriste grupuote ,,Hamas”, jau tris dešimtmečius organizuojančia teroristines atakas, kurių metu žuvo apie 1000 žmonių. JAV parama sustabdyta tol, kol per Palestinos autonomijos kankinių fondą bus mokamos stipendijos palestiniečių, žuvusių, sužeistų ar įkalintų už dalyvavimą teroristinėse atakose prieš Izraelį, šeimoms.

Praėjusiais metais Europos Sąjungos Teisingumo Teismas taip pat pripažino ,,Hamas” teroristine organizacija. Pažymėtina, kad tik kelios Europos Sąjungos valstybės yra oficialiai pripažinusios Palestiną.

Atsižvelgdami į tai raginame Seimo Pirmininką Viktorą Pranckietį pripažinti kad tai buvo tik jo asmeninė nuomonė, nesaistanti Lietuvos valstybės ir jos institucijų“, - sakoma pareiškime.

Taip pat Seimo nariai, buvę delegacijoje, kurios vardu buvo išsakyti Lietuvą sąjungininkų akyse kompromituojantys ir nesuderinti teiginiai, raginami nuo jų atsiriboti.