„Rinko, pirmiausia pažymėdami partiją, jie mato, kokie žmonės partijoje. Taip pat pažymi žmones sąrašuose, vadinasi, jie rinko tuos žmones. Jeigu dabar jie sukūrė partiją, tai manau, būtų teisinga, kad ir tie patys komitetai turėtų teisę į tą patį partijų finansavimą ir sąlygos jiems kurtis turėtų būti tokios pačios“, – trečiadienį „Žinių radijui“ sakė Seimo pirmininkas.

Seimo vadovas mano, kad partijos reikalingos demokratinėje valstybėje, todėl jų kūrimąsi turėtų skatinti. Finansavimas yra būtinas ir dėl skaidrumo. Pasak Seimo pirmininko, jei nefinansuos valstybė, finansuos kažkas kitas.

„Partijos yra svarbus demokratijos kūrinys, ir jos turi būti. Mes turime jas skatinti. Jeigu atsirado nauja partija ir turi tokią palyginti didelę frakciją Seime, neabejoju, kad jiems būtinas partijos veiklai reikalingas finansavimas. (...) Jeigu mes nesuteiksime jo viešo, tai tikėtina, kad kažkas finansuos neviešai, ko mes visiškai nesiekiame ir todėl būtų kompromisinis variantas skiriant finansavimą“, – pabrėžė V. Pranckietis.

Antradienį Lietuvos socialdemokratų darbo frakcija įregistravo Politinių partijų įstatymo pataisas, kuriomis siūlo keisti partijų finansavimo tvarką, primena ELTA.