„Kadangi įstatymas kelia daug aistrų, vadinasi, jis yra neparuoštas taip, kaip turėtų būti pateiktas Seimui, kad nebūtų tokių kovų“, – savo sprendimo argumentus Eltai dėstė V. Pranckietis.

Buvęs Seimo vadovas pažymėjo, kad parlamentui antradienį nusprendus Partnerystės įstatymo projektą atmesti, jis visgi pasisakė už tai, kad aistras keliantis projektas būtų grąžintas rengėjams tobulinti.

„Susilaikymą lėmė tai, kad neparengtas taip, kad jis būtų priimtinas, ir taip jis pasidarė nepriimtinas, o tobulintinas. Antras mano balsavimas buvo tobulinti“, – tikino liberalas.

Visgi valdančiosios koalicijos, kurios dalis yra ir pats V. Pranckietis, rengtam projektui pasiūlymų parlamentaras neturėjo. Jis tvirtina, kad nepaisant to, jog pats balsavo už projekto grąžinimą tobulinti, taisytinas vietas turi atrasti patys Partnerystės įstatymo rengėjai.

„Autorių problema. Autoriai turi padaryti tą įstatymą tokį, kad niekam nekiltų abejonių, jog jis yra teisėtas, teisingas ir atitinkantis Konstituciją“, – tikino praėjusioje kadencijoje Seimo pirmininko pareigas ėjęs politikas.

Seimo narys nemano, kad kai kuriais vertybiniais klausimais, kurie svarbūs mažumoje esančiai visuomenės grupei, parlamentarai turėtų balsuoti nepaisydami visuomenėje kylančių abejonių. V. Pranckietis tikina, kad projekto rengėjų darbas yra įtikinti parlamento daugumą, jog ši palaikytų jų ruošiamas iniciatyvas.

„Tada turi įtikinti, kad didesnei Seimo daliai būtų priimtinas“, – sakė liberalas.

Tačiau V. Pranckietis neatskleidė, ar su juo pačiu projekto rengėjai bandė kalbėtis ir pateikti argumentus, kuriais galbūt įtikintų ir jį patį. Visgi, nepaisant reikalavimo, kad koalicijos partneriai prieš teikdami projektus, turėtų įtikinti Seimo daugumą juos palaikyti, parlamentaras pabrėžė, kad visada tik jis pats sprendžia, kaip reikėtų balsuoti, o jo nuomonė, akcentuoja parlamentaras, visą laiką išlieka nekintanti.

„Aš turiu labai savarankišką nuomonę ir visada sprendžiu pats, kaip man reikia balsuoti, ir ta nuomonė yra nuolatinė“, – tvirtino V. Pranckietis.

ELTA primena, kad Seime antradienį jau pateikimo stadijoje atmestas ir grąžintas tobulinti daugybę emocijų visuomenėje keliantis lyčiai neutralios Partnerystės įstatymo projektas. Iniciatyvą palaikė 63 parlamentarai, 58 balsavo prieš ir 7 susilaikė.

Lyčiai neutralios Partnerystės projekto iniciatoriai teigia, kad Partnerystės įstatymas reglamentuos nesusituokusių, tačiau bendrai gyvenančių asmenų turtinius ir neturtinius santykius. Juo sprendžiamos praktinės kartu gyvenančių partnerių problemos: sukuriama galimybė pripažinti bendrą dalinę nuosavybę arba, esant poreikiui, nustatyti kitokį, abi puses tenkinantį bendros nuosavybės turto teisinį režimą, leidžiama paveldėti be papildomų mokesčių, sukuriami tam tikri asmeninio pobūdžio partnerio įsipareigojimai.

Parengtame įstatymo projekte taip pat numatoma leisti pasirinkti partnerio arba naudoti bendrą pavardę, įgalioti veikti vienas kito vardu ir interesais, atstovauti partneriui sveikatos priežiūros srityje. Taip pat projekte numatoma galimybė gauti su partnerio sveikata susijusią informaciją, galimybė neliudyti vienas prieš kitą teisme ir kt.

Penktadienį įregistruotą įstatymą pateikė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis, premjerė Ingrida Šimonytė, Seimo nariai Algirdas Sysas, Tomas Vytautas Raskevičius, Eugenijus Gentvilas, Ieva Pakarklytė, Andrius Navickas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)