15 min.lt buvo teigiama, kad Pranckiečių šeimos iždą kasmet po 5 tūkst. eurų pildo pajamos iš žemės nuomos. Seimo pirmininko sutuoktinei priklausančią žemę nuomojasi „Agrokoncerno“ bendrovė „Biomasės centras“. R. Karbauskio verslas jau seniai nuomojasi beveik 38 hektarus Seimo pirmininko žmonai priklausančios žemės Rokiškio rajone.

„Atrodo, kad daug kas suprato prasmę, todėl dėmesio šiai temai skirta nebuvo daug“, - sako V. Pranckietis.

„Žurnalistas, turėdamas informaciją, ją gali suprasti teisingai arba ne. Netgi pavadinimas nėra tiesa, nes pajamos yra atskleidžiamos per pajamų deklaraciją. Pabrėžiu, kad pajamos nebuvo, nėra ir nebus slepiamos“, - sako politikas.

Tiesa, Seimo pirmininkas pripažįsta vieną klaidą.

„Pripažįstu, kad sandoris deklaruotas ne laiku. Pastebėjome, kad sandoris nebuvo deklaruotos, tai jis buvo deklaruotos lapkričio mėnesį. Klaidą, kurią po trijų savaičių pastebėjome, pripažįstu. Tačiau mes deklaravome, ištaisėme klaidą, kurią žurnalistai pastebėjo dar tik po trijų savaičių“, - sako V. Pranckietis.

Seimo pirmininkas tikina, kad už žemės nuomą gauna tiek, kokia yra rinkos kaina.

„Tai mano senelių paveldėta žemė, kurią nuo 2011 metų nuomojame Radviliškio įmonei, o nuo 2014 metų nuomojame „Biomasės centrui“. Nauja sutartis sudaryta 2016 metais. Sutartis nėra ilga, nes nuomos kainos nuolat kinta. Pavyzdžiui, Radviliškyje kaina siekia 120-150 be PVM už hektarą per metus. Aš gaunu 131 eurą per metus. Norėčiau gauti daugiau, bet niekas neduoda“, - juokiasi politikas.

V. Pranckietis teigia, kad per metus jo šeima už žemės nuomą gauna 4,2 tūkst. eurų. Be to, Seimo pirmininkas neigia, kad pateikė įstatymo pataisas, kurios būtų naudingos jam pačiam. Priešingai, V. Pranckietis tikina, kad būtų atvirkščiai.

Dirvožemio įstatymo projekto aiškinamajame rašte teigiama, jog „nesubalansuotas tręšimas mineralinėmis trąšomis“ gilina sistemines problemas, susijusias su dirvožemio kokybe. Buvo siūloma, kad trąšos gali būti ne tik mineralinės

„Įstatymas nepriimtas po pateikimo, bet jei jis būtų priimtas, salietros būtų sunaudojama apie 200 kg kiekvienam hektarui mažiau“, - teigė V. Pranckietis.

Seimo pirmininkas tikina, kad dar nesulaukęs VTEEK komisijos klausimų. Be to, jis tikina, kad pats kreipsis į etikos sargus, ar neturėtų dar deklaruoti tam tikrų sandorių.