„Tokia yra mums skirta misija - rasti kompromisinius sprendimus. (...) Ypač po visų rinkimų - išmokę klaidas ir išgryninę problematiką, galime tobulinti įstatymų bazę“, - sveikindamas kolegas susirinkusius pradėti šeštąjį šio Seimo sezoną iš parlamento tribūnos sakė V. Pranckietis.

Pasak jo, pavasario sesija numatoma ilgesnė ir ypatinga tuo, kad jos akivaizdoje vyks du referendumai ir dveji rinkimai.

„Mūsų pagrindinis darbas - įstatymų leidyba ir žmonių interesų atstovavimas.

Pirmasis svarstomas klausimas - tai teisės Lietuvos piliečiams suteikimas atsakyti į klausimą, ar Lietuvos žmonėms paliksime galimybę išsaugoti gimstant įgytą pilietybę.

Manau, kad žmonių išrinkta iniciatyva, kaip šimtmečio idėja Lietuvai, turi būti išgirsta. Dabar mūsų pareiga pasiklausti - kokia tautos valia“,- sakė V. Pranckietis.

Taip pat laukia svarbus sprendimas - Šiaurės Makedonijos prisijungimo prie NATO sutarties ratifikavimas. „Tai svarbus Lietuvos, kaip tarptautinės politikos dalyvės, žingsnis. Žinoma, šioje sesijoje turėsime reaguoti ir į daugiau už sienų vykstančių įvykių. Kovo 29-oji taps lūžio Europos Sąjungos istorijoje data, kuriai turėsime būti pasiruošę dėl „Brexito“ procesų“,- sakė V. Pranckietis.

Į pavasario sesiją buvo nukeltas Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisų priėmimas. „Turėjome laiko diskusijoms ir kompromisų paieškoms, iki šiandien sulaukiame pasiūlymų, ir tai yra gerai. Gerai yra ir tai, kad bus pateikta projektų, kurių dabar nėra sesijos darbų programoje“,- sakė jis.

Seimo pirmininko V. Pranckiečio teigimu, laukia nemenki iššūkiai - tai ir su korupcijos prevencija susiję teisės aktai, ir sveikatos priežiūros įstaigų veiklos efektyvinimas, ir 17-osios Vyriausybės pradėtų reformų įgyvendinimo kontrolė.

„Tęskime darbus ir laikykimės nuoseklumo, puoselėkime viltis“, - kvietė parlamento vadovas.

Prasidedančiame politiniame sezone jis kviečia komitetus prikelti užsigulėjusius projektus. Vienas tokių - Seimo narių teisių, pareigų ir veiklos garantijų įstatymas. „Tapkime tuo Seimu, kuris pagaliau, po 15 metų, įgyvendins Konstitucinio Teismo nutarimą dėl šio reglamentavimo būtinybės. Esame žmonės tarp žmonių - pateisinkime tai“,- ragino V. Pranckietis.

Kreipdamasis į kolegas, jis pabrėžė, kad rytoj, pirmadienį, minėsime Nepriklausomos valstybės atkūrimo 29-ąsias metines. „Atkuriamasis Seimas parodė vienybę, kokios istorijoje retai galima sutikti. Norėčiau palinkėti, kad, nepaisant pažiūrų ir skirtumų, kiekvienas atrastume vidinio kilnumo, kuris priartintų mus prie vienijančių vertybių. Laukia sudėtingas laikotarpis, dirbkime!”,- pirmajame sesijos plenariniame posėdyje kvietė V. Pranckietis.

Seimo pavasario sesijos darbų programoje - 545 teisės aktų projektai, kuriuos teikia prezidentė Dalia Grybauskaitė, Vyriausybė, Seimo komitetai, frakcijos ir Seimo nariai.

Pavasario sesijos metu numatoma surengti 56 posėdžius.