Po posėdžio valdyba nusprendė, kad klausimas dėl V. Pranckiečio bus svarstomas dar šiandien, 18 valandą, neeilinio posėdžio metu.

„Nusprendėme surengti nenumatytą posėdį, kuriame būtų svarstoma atstatydinimo procedūra“, – po posėdžio sakė V. Pranckietis.

Jis teigė, kad tai nuspręsta padaryti nenumatytame posėdyje, tam, kad suplanuotieji vyktų apie rimtus dalykus – pavyzdžiui, biudžetą.

„Balsavo už 5, prieš – 2, susilaikė 1“, – apie valdybos sprendimą sakė V. Pranckietis.

Antradienio vakarinio posėdžio pirmosiomis akimirkomis jis paprašė dėl jo atstatydinimo balsuoti dar šiandien.

„Visi žinote apie garsųjį pareiškimą dėl V. Pranckiečio atšaukimo, todėl aš naudodamasis statutine teise kalbėti bet kuriuo metu kreipiuosi į jus, nematydamas prasmes vilkinti šio proceso, laikyti įkaitais visą Seimą ir Lietuvos žmonės, remdamasi Seimo statutu, prašau klausimą dėl Seimo pirmininko atšaukimą spręsti artimiausiame posėdyje, tai yra dabar. Todėl norėčiau, kad pareiškimo iniciatoriai ateitų į tribūną“, – antradienio vakarinio posėdžio pirmosiomis minutėmis sakė Seimo pirmininkas V. Pranckietis.

Tačiau remiantis Seimo Statutu, nėra nurodoma nieko, dėl ko V. Pranckiečio klausimas turėtų būti sprendžiamas dar šiandien.

217 Seimo Statuto straipsnis nurodo, kad pareiškimas dėl kurio nors pareigūno atleidimo įteikiamas Seimo Pirmininkui, o dėl Pirmininko atšaukimo – Seimo Pirmininko pirmajam pavaduotojui. Toks pareiškimas turi būti paskelbtas artimiausiame Seimo posėdyje.

Pateiktas pareiškimas buvo pristatymas rytiniame Seimo posėdyje.

Į šią situaciją sureagavo ir Seimo posėdį vedantis Seimo pirmininko pavaduotojas Arvydas Nekrošius. Jis teigė, kad darbotvarkė jau yra patvirtinta, todėl papildomo klausimo nebus įtraukiama.

„Kadangi darbotvarkė jau yra patvirtinta, to klausimo nėra įtraukta. Iniciatoriai taip pat informavo, kad įgaliotas asmuo ruošiasi pranešimui, šiandien dar negali to padaryti, turbūt artimiausiame posėdyje tai padarys. Todėl šito klausimo dabar nesvarstome“, – sakė jis.

Kiek vėliau prie jo prisėdo pasikalbėti valstietė Agnė Širinskienė. V. Pranckietis tuo metu tiesiog vaikščiojo po posėdžių salę.

Klausimą į darbotvarkę galima įtraukti tik valdybos sprendimu. Opozicijos lyderis Julius Sabatauskas DELFI patvirtino, kad jis šaukiamas dar šią popietę. Taigi klausimas dar gali būti įtrauktas į darbotvarkę.

Karbauskis: Pranckietis gali pasiekti savo

Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako, kad tai yra desperacija. Vis dėlto egzistuoja galimybė, kad V. Pranckietis pasiektų savo.

„Tai yra desperacija. Visiškai aiškiai suprantant, kad ketvirtadienį mums turėtų užtekti balsų balsuojant dėl jo, jis bando staiga reikalauti kažko, kas yra visiškai nelogiška.

Vaikas taip elgiasi, kada iš jo žaislą nori kas nors atimti. Bet čia niekas žaislo neatiminėja. Čia yra Seimas, kuris jį paskyrė, ir kuris balsuodamas gali jį atleisti iš pareigų“, - sakė R. Karbauskis.

LVŽS pirmininkas neatmetė, kad ketvirtadienį V. Pranckietis galėtų imtis ir dar vieno žingsnio – pranešti, kad susirgo. Tokiu atveju Seimas irgi negalėtų spręsti jo klausimo.

„Aš kaltas, kad šitas žmogus yra toje vietoje, nes pats jį rekomendavau“, - sakė R. Karbauskis.

Pranckiečiui gali pavykti

Seimo pirmininko pavaduotoja iš opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijos Irena Degutienė neatmetė, kad V. Pranckiečiui gali pavykti.

Dabar jau aišku, kad yra šaukiamas Seimo valdybos posėdis. Jį sušaukti gali tik Seimo pirmininkas. To posėdžio metu jis gali siūlyti surengti neeilinį Seimo posėdį vienu klausimu. Toks posėdis teoriškai galėtų būti surengtas, kad ir šiandien vakare, jeigu valdyba tam pritartų, aiškino I. Degutienė.

Seimo valdybai priklauso devyni nariai, tarp kurių ir pats V. Pranckietis. Jeigu į jo pusę dar stotų I. Degutienė, socialdemokratas Julius Sabatauskas, „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis, jeigu jis įsižeidė dėl bandymo jį patraukti iš vicepirmininko pareigų, liberalas Jonas Liesys, jau gaunasi penki (tai yra dauguma) valdybos nariai.

Dokumentą pasirašė 53 Seimo nariai: 42 „valstiečiai“, penki „socialdarbiečiai“, trys frakcijos „Lietuvos gerovei“ atstovai, du Mišrios Seimo narių grupės nariai ir vienas Lenkų rinkimų akcijos narys.

Jis žurnalistams prieš pareiškimą sakė, kad 53 parašai yra „labai mažai“.

„Manau, kad turime dvi koalicijas, viena pozityvią, kitą negatyviems sprendimams. Čia yra negatyvioji“, – sakė V. Pranckietis, paklaustas, kaip kenkia koalicijos darbui.

„Tai, kas vykdo ne valstybės, vyriausybės politiką, o vieno asmens užgaidas“, – paprašytas patikslinti kalbėjo Seimo pirmininkas.

DELFI primena, kad „Valstiečiai“ V. Pranckietį kelis mėnesius ragino trauktis iš pareigų, nes pagal koalicijos partnerių susitarimą Seimo pirmininko postas turėtų atitekti „socialdarbiečiams“.
V. Pranckietis nesutinka trauktis pats, tvirtindamas, kad jo atstatydinimo siekia tik „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, kerštaudamas už neklusnumą.