Pirmadienį gavęs 34 parlamentarų pasirašytą interpeliacijos tekstą V. Pranckietis pažymi, kad „tai yra normalus procesas, Seimo nariai turi teisę interpeliacijai“.

„Reikia bent 29 Seimo narių iniciatyvos, pasirašė 34, galėčiau interpretuoti, kad tai ir yra tiek tos opozicijos. Vienas žmogus yra pasirašęs iš ne opozicijos“, – žurnalistams pirmadienį Seime sakė V. Pranckietis.

Klausiamas, ar pats mato priekaištų aplinkos ministrui, parlamento vadovas atsakė, kad klausimai užduoti ir turi būti atsakyti, o „šiaip jis (ministras – BNS) dirba gerai“.

Į klausimą, kaip prognozuoja interpeliacijos baigtį, V. Pranckietis sakė: „Reikia eiti į salę ir balsuoti, aš manau, kad tikrai nepavyks“.

Kitokios nuomonės laikosi interpeliaciją inicijavusių Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Juozas Olekas.

„Aš manau, labai realu, kad bus daugiau negu 71 (balsas – BNS). Sritys, kuriose nesitvarkoma, apima labai plačiai, buvo sunku surašyti interpeliaciją, nes žmonės kėlė vis naujas ir naujas problemas“, – įteikęs interpeliacijos tekstą žurnalistams sakė J. Olekas.

Po interpeliacija pasirašė 34 skirtingoms frakcijoms priklausančių parlamentarų parašai, daugiausiai opozicijos, bet yra ir valdančiųjų atstovas – „valstiečių“ frakcijos narys Naglis Puteikis. Interpeliacijai pateikti reikia 29 parašų.

Anot J. Oleko, parašų buvo galima surinkti ir daugiau, tačiau gavus reikiamą skaičių nuspręsta toliau neberinkti.

„Seimo narių nuomone, šitas ministras prasčiausiai atlieka savo pareigas ir matome, kad daugelyje jo kuruojamų sričių yra išryškėję trūkumai, pradedant nuo buvusios savo darbovietės finansavimo, atliekų pakuočių tvarkymo, bendrai kompetencijos trūkumų, lašas po lašo pratašė Seimo narių kantrybę“, – po parašų įteikimo sakė J. Olekas.

Gavęs interpeliaciją Vyriausybės narys privalo ne vėliau kaip per dvi savaites pateikti atsakymus, tuomet juos svarsto Seimas.

Po svarstymo balsuojama, ar pritarti ministro atsakymams. Tuo atveju, jei siūloma nepritarti ir ministrui reiškiamas nepasitikėjimas, tokiam sprendimui priimti reikia ne mažiau kaip 71 Seimo nario balso.

Interpeliacijos tekste keliami klausimai dėl atliekų tvarkymo kontrolės, ministro buvusios darbovietės „Baltijos aplinkos forumas“ laimėtų projektų, atlyginimų urėdijose po jų reformos.

Opozicija klausia, kuriuose ministerijos projektuose ar konkursuose per kelerius pastaruosius metus dalyvavo „Baltijos aplinkos forumas“. Klausiama apie forumo dalyvavimą meldinės nendrinukės apsaugos projekte, jam, skelbiama, bus skirta per 4 mln. eurų (apie 730 tūkst. eurų – iš Lietuvos biudžeto).

„Įvardinta, kad pagal projektą numatyta 600 tūkst. eurų skirti biomasės perdirbimo cechui įrengti, o 250 tūkst. eurų – žemei pirkti ir kompensacinėms priemonėms. Ar šie pirkimai pateisinti? Jei taip, kodėl jų reikia? Iš kelių organizacijų rinktasi?“ – klausiama interpeliacijoje.

K. Navicko prašoma nurodyti, koks jo buvusio viceministro Mindaugo Gudo ryšys su “Baltijos aplinkos forumu“, skelbta, kad čia dirbo jo sutuoktinė.

Tekste pažymima, kad kelios svarbios sektoriaus įstaigos – Lietuvos geologijos tarnyba, Aplinkos apsaugos departamentas ir Aplinkos apsaugos agentūra – neturi nuolatinių vadovų, klausiama, kodėl stringa jų paskyrimas.

Taip pat klausiama dėl afrikinio kiaulių maro kontrolės, srutų teršalais daromos žalos gamtai, prašoma pateikti skaičius apie atlyginimus miškų sektoriuje po jo reformos, kokie atlyginimų skirtumai tarp einančių vadovaujamas pareigas Valstybinėje miškų urėdijoje ir asmenų, dirbančių miške.