„Jeigu būtų mano valia ir aš turėčiau tiek sveikatos – tai, sakyčiau, kad tą viešbutį nugriauname, pastatome viduryje kiemo kažkokių minimalių poreikių viešbutį, kad kartu būtų ir apsaugota, kad būtų aikštelė visiems atvažiuojantiems į Seimą žmonėms. Bet čia visada reikia drąsos ir sakyti, kad mes nestatome tiems, kas yra šiandien, o statome tam, kad būtų sutaupomi žmonių pinigai“, – „Žinių radijo“ eteryje samprotavo V. Pranckietis.

Visgi, Seimo pirmininko teigimu, atlikti skaičiavimai rodo, kad valstybei apsimoka turėti patalpas, kuriose būtų galima apgyvendinti sostinėje būsto neturinčius parlamentarus.

„Labai aiškiai yra ekonomiškai paskaičiuota, kad jei nuomotume tas patalpas viešbučiuose – tai kainuotų kokius 7 kartus brangiau nei išlaikyti šį viešbutį. Berods, vieno žmogaus vieta kainuoja 67 eurus per mėnesį. Tai tikrai nėra brangiau nei būtų nuomojamas viešbutis“, – pabrėžė jis.

Kaip rugsėjo viduryje skelbė ELTA, Seimo kanceliarija paskelbė apie Seimo viešbučio butų paprastojo remonto darbų pirkimą. Planuojama atlikti paprastojo remonto darbus iš viso 16 butų. Pradinė sutarties vertė yra 407 tūkst. eurų be PVM, nurodoma pirkimo dokumentuose.
Šiuo metu Seimo statute numatyta, kad pirmiausia gyvenamoji patalpa Seimo viešbutyje suteikiama ir kompensuojamos komunalinių paslaugų išlaidos Seimo nariui, neturinčiam ir per pastaruosius penkerius metus iki prašymo pateikimo dienos nuosavybės teise neturėjusiam gyvenamosios patalpos Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje ir ne toliau kaip 25 km nuo Vilniaus miesto savivaldybės administracinės ribos.

Pagal galiojantį teisinį reguliavimą numatyta galimybė kitiems Seimo nariams, Vilniaus miesto savivaldybės administracinėse ribose turintiems gyvenamąjį plotą, gyventi Seimo viešbutyje nemokant nuomos (susimokant tik už šaltą ir karštą vandenį, elektros energiją, dujas, šiluminę energiją ir komunalines paslaugas).

Baigiantis Seimo kadencijai netrūksta populistinių pasiūlymų

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sako, kad, baigiantis šios kadencijos paskutinei Seimo sesijai netrūksta populistinių pasiūlymų. Pasak jo, partijos siūlo žmonėms dalinti pinigus ar teikia kitus skambius, tačiau sunkiai įgyvendinamus arba nereikalingus pasiūlymus.
Kaip vieną tokių V. Pranckietis įvardijo antradienį žlugusią „valstiečių“ iniciatyvą dėl valstybinių vaistinių steigimo.

„Manau, kad tai yra eilinis „valstietiškas“ rinkiminis pokštas. Grupelė žmonių nori tikėti tuo ir įbrukti tą mintį žmonėms, kad čia kažkas gero. Jau vieną kartą valstybinės vaistinės Lietuvoje buvo subankrutavusios, buvo privatizuotos“, – Žinių radijo laidoje „Pozicija“ sakė V. Pranckietis.
„Priiminėjant daug dabar įstatymų, reikėtų atsižvelgti į tai, kad gali būti kita dauguma ir kitoks biudžetas. (...) Nereikėtų dabar brukti įstatymų, kuriuos įgyvendinti turėtų kita Vyriausybė“, – kalbėjo Seimo pirmininkas.

Pasak jo, dar vienas populistinis pasiūlymas buvo vadinamosios 13-osios pensijos įvedimas. Tokį projektą į ketvirtadienį vyksiančio Seimo posėdžio darbotvarkę bandė įsiūlyti Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga.

„Jeigu turime tokių galimybių mokėti, tai gal tuos 200 eurų išdalinkime prie kiekvienos pensijos ištisus metus – didinkime pensijas, o ne žaiskime tikrai žinodami, kad nebus priimtas toks įstatymas. Bet šūkį paleisti gali. (...) Yra „šūkinių“ įstatymų, bet jie visi turės neigiamą pabaigą“, – sakė V. Pranckietis.

Seimo pirmininko teigimu, tokie skambūs pasiūlymai teikiami dėl artėjančių rinkimų.
„Jei nebūtų rinkimų, nebūtų daugelio tų įstatymų ir tų pinigų pabarstymų. Gerai, kad žmonės gauna pinigų, bet galėtų gauti normaliu būdu – kai jiems skiriami ne rinkimų bilietai, o skiriamos tiesiog išmokos, priedai, didinamos pensijos, atlyginimai. (...) Čia yra maloninami žmonės, o ne atlyginimų didinimas“, – pridūrė V. Pranckietis.

Apie vakcinos nuo COVID–19 pirkimą: svarbu, kad tai būtų daroma skaidriai

Apsisprendus, kad Lietuva kartu su kitomis Europos Sąjungos šalimis pirks vakciną nuo COVID–19, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pabrėžia, kad svarbiausia tai daryti skaidriai, kad nekiltų abejonių, kaip atsitiko su greitųjų testų pirkimais.

„Labai gerai, kad tai buvo viešinama, kad nebuvo bijoma pasakyti, kad tai tikrai brangiai kainuoja. (...) Svarbu, kad pirkimai būtų skaidrūs ir nebūtų keliama abejonių, kaip buvo keliama ir dabar dėl kai kurių pirkimų jos iki šiol yra neišsklaidytos“, – „Žinių radijui“ trečiadienį sakė V. Pranckietis.

„Svarbu viešumas ir atsakomybė parenkant sprendimus žmonėms, kad būtų galima juos apsaugoti, kartu apsaugoti ir būsimą ekonomiką, nes perkant vakciną ekonominiai nuostoliai per pandemijos plitimą gali būti daug žymesni nei išlaidos pandemijos suvaldymui“, – pridūrė Seimo pirmininkas.

Kaip anksčiau teigė ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, maksimali suma, kurią valstybei galėtų tekti skirti vakcinai nuo COVID-19 įsigyti, būtų 125 mln. eurų.

Premjero teigimu, už vakciną Lietuvos gyventojams mokėti nereikės ir ji bus finansuojama iš valstybės biudžeto.
Paskiepyti planuojama 70 proc. populiacijos.

„Valstiečiai“ dėl Lukiškių aikštės prieš rinkimus bando vaidinti patriotus


Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis teigia, kad „valstiečiai“, eskaluodami Lukiškių aikštės klausimą, bando prieš rinkimus vaidinti patriotus. Seimo pirmininkas primena, kad prieš trejus metus „valstiečių“ vadovaujama Kultūros ministerija Vyčio skulptūrą perkėlė į Kauną, o dabar, pasak jo, valdantieji vėl kelia Vyčio skulptūros Lukiškių aikštėje idėją. V. Pranckietis teigia manąs, kad politikai savo nuomonės principiniais klausimais keisti neturėtų.

„Norėčiau tik priminti, kokius dabar „valstiečiai“ bando vaidinti patriotus dėl Lukiškių aikštės, tik reikėtų prisiminti, kas buvo prieš trejus metus, kai buvo paskelbtas konkursas ir visi žmonės tikėjosi, ir Seimas buvo nusprendęs, kad Lukiškių aikštėje turi stovėti Vyčio, laisvės kario, skulptūra“, – „Žinių radijui“ teigė V. Pranckietis.

„Tada „valstiečių“ ministerijos suorganizuotas konkursas nubloškė Vytį į Kauną, Kaune garbingai jį priėmė, o dabar sprendžiame ir vėl sakome, kad simbolis turi būti Vytis ir vėl mes pasidarome patriotais prieš rinkimus“, – taip pat priminė jis.

Seimo pirmininkas akcentuoja, kad savo nuomonės principiniais klausimais keisti negalima, pasak jo, visada reikia būti patriotais, o ne tik tada, kai tai yra palanku.

„Visada reikėtų būti vienodais patriotais, nekeisti savo nuomonės. Ir nereikėjo supriešinti žmonių prieš trejus metus sprendžiant, atiduodant įdomiomis sąlygomis konkursą, kur kitų žmonių lūkesčiai taip pat buvo sugadinti. Manau, kad visada reikia vienodai elgtis ir vienodai deklaruoti savo galvojimą“, – sakė Seimo pirmininkas, ragindamas „valstiečius“ būti ištikimus žmonėms visada.