Kunigas: tikinčio žmogaus niekas neprakeiks

„Dabar žmonės visko prisigalvoja, vietoje to, kad tikėtų Dievu, pradeda tikėti, kad juos kažkas prakeikė, – kalbėjo kun. A. Valkauskas. – Reikia būti gerokai nusidėjusiam ir kaltam (kad būtum prakeiktas – DELFI), o kadangi pas žmones tikėjimas menkas, tai jiems lengviausia kažką apkaltinti.“

Kun. A. Valkausko teigimu, neverta vos užklupus negandoms galvoti, kad kaltas kažkas kitas ar net prakeiksmas: „Taip žmonės nusimeta atsakomybę, esą kažkas prakeikė.“

Anot jo, prakeikti galima tik tą žmogų, kuris stipriai nusidėjo, yra kaltas arba netikintis. „Rimtai tikinčio žmogaus niekas neužburs ir neprakeiks. Ypač Afrikos šamanai bando krikščionis užburti, bet jiems nepavyksta, – kalbėjo kun. A. Valkauskas. – Teko ir man susidurti, bandė ir mane užburti. Jaučiau kažkokį poveikį.“

Tikėjimas prietarais tolina nuo Dievo

Ieškantiems atsakymo į klausimą, ar esi prakeiktas, internete siūloma išbandyti ritualus su kiaušiniu, šaltinio vandeniu ir kortomis. Kunigas tvirtina, kad neverta tuo tikėti.

„Tai burtai. Juk pirmasis Dievo įsakymas sako: „Neturėk kitų dievų, tik mane vieną“. Bet kokie prietarai – pirmojo Dievo įsakymo pažeidimas. Kuo tai baigiasi? Artimo santykio su Dievu nutraukimu, – kalbėjo kun. A. Valkauskas. – Net padarius menkiausią dalyką, nusispjovus, kai per kelią perbėga juoda katė, Dievui pasakai, kad juo nepasitiki.“

Arnoldas Valkauskas

Kunigo teigimu, kuo labiau žmonės tolsta nuo Dievo, tuo labiau didėja galimybė būti paveiktam įvairių prietarų ar burtų.

„Paprastai pasakius – tampi pažeidžiamas“, – teigė kun. A. Valkauskas.

Kunigo teigimu, jei pradedate galvoti, kad esate prakeiktas, pirmiausia reiktų išsiaiškinti, kodėl. „Visos fantazijos stipriai veikia psichiką. Žmogus prisigalvoja, tada kyla įvairios baimės, nors pirmiausia reiktų savęs paklausti, ką gyvenime ne taip darau, kokios mano nuodėmės, – kalbėjo kun. A. Valkauskas. – Pirmas vaistas – suvesti sąskaitas su sąžine.“

O kaip tai padaryti? Kunigo teigimu, nueiti išpažinties ir melstis.

Nori prakeikti už absurdiškus dalykus

„Viena moteris kreipėsi į mane norėdama prakeikti kaimynę, kurios višta iškapstė jos daržą“, – pavyzdžiu pasakojimą apie prakeiksmus pradeda būrėja Vaiva Budraitytė.

„Prakeiksmas, tai sąmoningas veiksmas, kurį užsako pas raganą“, – sako V. Budraitytė ir pabrėžia, kad prakeiksmas gerokai skiriasi nuo nužiūrėjimo. Pastarasis dažnai būna nevalingas, o štai prakeiksmas – tikslingas ir net užsakomas.

Pasak V. Budraitytės, ieškantys raganų, kurios už tam tikrą atlygį sutinka prakeikti kitą žmogų, dažnai keliauja į Baltarusiją. Ten esą pigiau.

„Jei žmogus ant kažko labai supyksta, tai ima ir užsako prakeiksmo burtus. Aš dar kai jaunesnė buvau, pas mane atėjo moteris, jau kokių 86-erių metų, ir prašė prakeikti jos kaimynę už tai, kad jos višta iškapstė daržą, – pasakojo būrėja. – Bandžiau ją atkalbėti, nes juk tai net ne nusikaltimas.“

Vaiva Budraitytė

V. Budraitytė teigia, kad buvo ne vienas, kuris kreipėsi į ją prašydamas ką nors prakeikti, tačiau ji tuo neužsiima, priešingai – padeda panaikinti prakeiksmus. „Būna, kad paprašau tokių žmonių išeiti, nes prakeiksmai yra baisus dalykas. O kai pasakau, kad to nedarysiu, tai dar ir man pagrasina prakeikimu, – stebisi būrėja. – O atrodo, ateina tokios inteligentiškos ponios. Buvo ir taip, kad atėjo jauna mergina, parodė man garsų vyrą žurnale ir paprašė jį užkerėti, pažadėjo, kad kai jis už jos ištekės – duos dar pinigų. Pasakiau, kad negalima, ji jo net nepažinojo.“

Kaip suprasti, kad esi prakeiktas?

„Tiesiog staigiai pradeda nebesisekti, – į klausimą, kaip suprasti, kad esi prakeiktas, atsakė V. Budraitytė. – Arba lengvu kritimu viskas pradeda keistis, nors atrodo, kad visą gyvenimą viskas buvo gerai, bet pamažu ima ir viskas pradeda slysti iš rankų.“

V. Budraitytės teigimu, jei esate nužiūrėtas, pakanka pagulėti druskų vonioje ar visą kūną nušveisti druska, tačiau jei esate prakeiktas – vien vandens ir druskos neužteks.

Būrėja pasakoja, kad dažnai moterys burtais vilioja prie savęs vyrus, o pastarieji, net ir suprasdami, kad kažkas ne taip, nenori to pripažinti. „Jei tokiam pasiūlau užsikalbėti, tai jis nusišypso, kad viskas gerai, ateisiu kada nors gyvenime arba dar pajuokauja, kad jam ir taip gerai. O paskui, kai bankrutuoja, pradeda šlubuoti sveikata, viskas blogėja, ima klausti, ką daryti? Tada jau viskas“, – kalbėjo būrėja.

Internete galima rasti panašių patarimų. Esą jei esi prakeiktas, pirmiausia prasideda sveikatos sutrikimai, neva dažnai susergama tokiomis ligomis, kurių negali paaiškinti jokie medikai.

Prakeiksmas neturi galiojimo laiko

„Nuo nužiūrėjimo galima išsivalyti ir netyčia, tiesiog maudantis jūroje, nes vanduo visa tai nuplauna. Tačiau nuo prakeiksmų tai nepadės, reikia specialisto“, – kalbėjo V. Budraitytė.

Anot jos, prakeiksmas nepasitrauks savaime, tiesiog todėl, kad praėjo daug laiko. Esą jį reikia pašalinti.

Kaip pašalinti prakeiksmą?

Jei atsakymo į klausimą, kaip pašalinti prakeiksmą, ieškosite internete, greičiausiai atrasite įvairių būdų, kuriuose reikės tik kortų, degtukų, vandens ar kiaušinių. Tačiau V. Budraitytė teigia, kad joks kiaušinis prakeiksmo nepanaikins.

„Yra burtas, kai sudaužant kiaušinį pasitraukia problema. Tačiau problema nėra prakeiksmas. Problema gali būti tuomet, kai tau be pagrindo iškelta byla ar panašiai, bet išsigydyti prakeiksmą kiaušiniu tikrai neįmanoma“, – tikino būrėja.

Jos teigimu, jei žmogus jaučia, kad yra prakeiktas, jis turi kuo greičiau kreiptis į specialistą.

Giminės prakeiksmas

Internete galima rasti įvairių prakeiksmų aprašymų. Esą egzistuoja giminės prakeiksmai, kurie gali pasireikšti ne tam žmogui, prieš kurį buvo nukreipti, bet jo palikuonims.

Teigiama, kad giminės prakeiksmą galima atpažinti pagal šiuos bruožus: tarp šeimos narių dažnai kyla barniai, šeimos nariai nutolsta, pastebimas pasikartojantis polinkis alkoholiui ar narkotinėms medžiagoms ir panašiai.

Esą giminės prakeiksmas galimas ir per moteriškąją, ir per vyriškąją liniją. Neva prakeiksmas pasireiškia tuo, kad tokių moterų vaikai dažnai serga, jos vaikus augina vienos, nesiseka išsirinkti tinkamo vyro.

Vyrai dėl prakeiksmo esą netenka tvirtumo, dažnai linksta į alkoholizmą ar narkotikus, neturi vyriškos galios ir valios.

Kaip apsisaugoti?

Jei bijote prakeiksmo, internetinėse diskusijose galite rasti nemažai patarimų, kaip nuo to apsisaugoti. Esą stiprus priešnuodis prakeiksmui yra ir paprastas lietuviškas gintaras, įvairūs siūlai, odinės juostelės, mazgeliai ir panašiai.

Esą nuo prakeiksmo gali apsaugoti ir žiedas, ant kurio išgraviruota malda.

O kaip saugoti namus? Šventųjų paveikslais, veidrodžiais ar kitais blizgių paviršių daiktais.

Tiesa, šie patarimai tėra internete sklandantys mitai, kuriais nevertėtų aklai tikėti.

Internete sklandantys patarimai

Ieškant informacijos, kaip reiktų atpažinti prakeiksmus, galima rasti tuos pačius patarimus, kuriuos dalija ir tiems, kurie ieško, kaip atpažinti nužiūrėjimą. Šiuos būdus V. Budraitytė įvardija kaip nepatikimus, išgalvotus ir šiukštu nepataria jais vadovautis.

Kone keisčiausias ir dažniausias – kiaušinio eksperimentas. Patariama imti stiklinę, pripildyti ją vandens (esą pats geriausias – šaltinio vanduo) ir įmušti kiaušinį nepažeidžiant trynio.

Stiklinę su kiaušiniu galima naudoti dvejais būdais: užsidėti sau ant galvos ir prilaikant ranka palaikyti penkias minutes arba padėti po lova toje vietoje, kur dedate galvą, ir kiaušinio metamorfozes tirti tik ryte.

Kaip keičiasi kiaušinis? Sakoma, kad jei vanduo išlieka skaidrus, o trynys vis dar guli baltyme, prakeiksmo nėra. O jei trynys sveikas, tačiau iš baltymo driekiasi siūlai, esate nužiūrėtas. Esą jei matote tik siūlus, esate nestipriai prakeikti, tačiau jei baltymas išsiraizgo kaip voratinklis ir ant jo formuojasi burbuliukai – reiktų ieškoti rimtesnės pagalbos.

Prakeiksmą esą galima pamatyti ir buriantis kortomis. Patariama maišyti kortų kaladę savęs klausiant, ar esi prakeiktas, tuomet kaire ranka nukelti kaladę du kartus ir vėl jas sudėti į vieną krūvelę.

Patariama versti ir dėti kortas į krūvą tol, kol rasite Tūzą arba atversite dešimt kortų. Visa tai reiktų kartoti tris kartus.

Kaip sužinoti, ar esi paveiktas? Jei krūvelių viršuje nėra Tūzo, viskas gerai, jei yra tik vienas Tūzas – pakenkimas nėra didelis, tačiau jei visų trijų krūvelių viršuje stūkso ši korta – reiktų ieškoti pagalbos.

Įsitikinti, ar esi prakeiktas, esą padeda ir degtukai. Degtuku uždekite žvakę ir pastatykite prie stiklinės, pripildytos vandeniu. Rankomis apglėbkite stiklinę ir pasilenkę virš jos tris kartus pasimelskite, tada žvakės liepsna uždekite naują degtuką ir laikykite tol, kol pirštai pradės degti ir meskite nuodėgulį į vandenį.

Kai į stiklinę įmesite tris nuodėgulius, stebėkite, kaip jie plaukioja. Jei visi trys plaukioja paviršiuje – nesate prakeiktas, jei du – kažkas jau kėsinosi į jūsų energiją, jei trys... Ieškokite pagalbos.

DELFI primena, kad būtent šiuos tris būdus V. Budraitytė įvardijo kaip neveiksmingus ir išgalvotus.

15 požymių, reiškiančių, kad esate prakeiktas

DELFI nerekomenduoja aklai tikėti šiais požymiais, nes tai ne specialistų, o interneto vartotojų rekomendacijos.

Jei jaučiate, kad staiga ir be priežasties pablogėjo sveikata;

Šlubuojančiai sveikatai nepadeda jokie vaistai;

Pablogėja regėjimas, akys peršti;

Kraujuoja dantenos;

Pradeda svyruoti svoris;

Moterims sutrinka menstruacijų ciklas;

Pora niekaip negali pastoti;

Ima slinkti plaukai;

Pastebite, kad staiga imate senti, pavyzdžiui, lyg iš niekur pradeda žilti plaukai;

Pradeda naktimis griežti dantimis;

Jaučiate nuolatinį nuovargį, energijos ir ūpo trūkumą;

Naktimis sapnuojate košmarus;

Persekioja nemalonūs kvapai;

Jaučiate, kad kažkas yra šalia jūsų, nors esate vienas;

Atspindys veidrodyje primena mirusio žmogaus atvaizdą;

Nuolat jaučiate nerimą;

Svaigsta galva;

Negalite būti mažose erdvėse;

Bijote būti tamsoje.