Lietuvos prašymu Milane sulaikytas įtariamasis Sausio 13-osios byloje V. Kotlerovas 1991 metų sausį tarnavo 76-ojoje Pskovo oro desantininkų divizijoje. Tačiau kaip teigia jo advokatė Alisa Krapčatova, vyras tvirtina, kad tuo metu Lietuvoje jo nebuvo.

„Vasilijus Kotlerovas išvis neigia, kad 1991 metų sausį buvo Lietuvoje. Pagal Italijos įstatymus, tai labai reikšmingas tvirtinimas, į kurį turėtų būti atsižvelgta. Trečia, jo buvimas Vilniuje 1991 metų sausį niekaip neįrodytas ir neatspindėtas“, - laikraštis cituoja gynėją.

Kitas Rusijos piliečio advokatas Renatas Musella pareiškė, jog pagal Italijos teisę, net jeigu V. Kotlerovas ir būtų buvęs tuomet Vilniuje, įsakymų vykdymas kariui nelaikomas nusikaltimu.

Verslininkas iš Sankt Peterburgo V. Kotlerovas Milano Malpensos oro uoste sulaikytas gegužės 13 dieną. Jis vyko į Italiją švęsti 50 metų jubiliejaus.

Dabar rusas laikomas suimtas Busto Arsicijaus mieste, kuris yra 30 kilometrų nuo Milano.

Jo gynėjų teigimu, pirmasis teismo posėdis dėl ekstradicijos gali įvykti ne anksčiau kaip birželio pradžioje.

Anot R.Musellos, Italijos teismai tokiais atvejais nagrinėja, ar asmuo nepersekiojamas politiškai, ar šalyje, kuriai jis turėtų būti išduotas, laikomasi žmogaus teisių, ar už nusikalstamą veiką, kuria įtariamas sulaikytasis, baudžiama pačioje Italijoje.

Lietuvos generalinė prokuratūra, praėjusią savaitę skelbė, kad buvęs sovietų karininkas įtariamas penkiomis nusikalstamomi veikomis, jo vaidmuo susijęs su veiksmais prie Spaudos rūmų ir Televizijos bokšto Vilniuje.

Tai jau antras šiemet sulaikytas Sausio 13-osios bylos įtariamasis. Pirmas, Rusijos pilietis Jurijus Melis, buvo sulaikytas kovo 12 dieną Panemunės pasienio kontrolės poste ir šiuo metu yra suimtas.

Iš viso šiame ikiteisminiame tyrime teismas įtariamaisiais dėl galimo tarptautinės teisės draudžiamo elgesio su žmonėmis, tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žudymo, tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žalojimo, draudžiamos karo atakos prieš civilius ir uždraustų karo priemonių naudojimo yra pripažinęs 79 Rusijos, Ukrainos ir Baltarusijos piliečius.

Šiuo metu bylą dėl karinių veiksmų Lietuvoje 1991 metų sausį, kai buvo nužudyta 14 civilių, 31-am sunkiai sutrikdyta sveikata ir daugiau nei 1000 žmonių buvo kitaip sužaloti, sudaro per 700 tomų medžiagos.

Lietuvos prokurorai viliasi, kad istorija su Austrijoje sulaikytu ir vėliau paleistu karininku Michailu Golovatovu šįkart nebepasikartos.

2011 metų liepą pagal Lietuvos išduotą Europos arešto orderį KGB karininkas M.Golovatovas buvo sulaikytas Austrijos sostinės Vienos oro uoste, bet nepraėjus nė parai paleistas. Lietuvos ir Europos Komisijos pareigūnai tuomet griežtai kritikavo Austriją, kuri tikino, kad jai trūko duomenų.