Mama Raimonda socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo įrašu, kuris nepaliko abejingų.

Kaip DELFI sakė moteris, į iniciatyvą savanoriškai eiti į gydymo įstaigas lankyti mažylių, kurie netekę tėvų, bet dar neturi globėjų, atsiliepė apie 40 savanorių.

Didžiausia problema, kurią įvardija Raimonda, kad mūsų įstatymai žmonėms „iš gatvės“ tokius vaikus lankyti draudžia. Tačiau nedraudžia kelioms savaitėms ligoninėse palikti vienui vienų.

Guli ramūs, nes taip įpratinti

„Šiandien viename iš Antakalnio vaikų ligoninės skyrių guli 3 mažyliai iš vaikų globos namų. Visas dienas jie leidžia lovelėse. Juos aprengia, pamaitina, pagirdo ir tiek. Nėra kam ir kada su jais užsiimti. Jie guli ramūs, nes taip įpratinti“, – įspūdžiais dalijosi su vaikučiu ligoninėje gulėjusi mama.

Vienos mergytės istorija: atimta iš narkomanės mamos, paguldyta čia sveika, tol kol bus sutvarkyti dokumentai. Tai gali užtrukti 3 savaites, visas tas dienas ji praleis lovelėje, už grotų. Neis vaikščioti, žais tik lovelėje, nes tokios taisyklės. Atkeliavo sveika, šiuo metu pasigavusi stiprų virusą, karščiuoja.

Raimondos žodžiais, įstatymai tokie: kol tvarkomi dokumentai, visi vaikai pirma keliauja į ligoninę, nors būna sveiki.

„Seselės skyriuje labai geros, rūpestingos, bet jos tik dvi, o turi pasirūpinti daug kuo, nespėja būti šalia, kai reikia mažyliams. Vaikų namai neatsiunčia auklyčių, teigia, jog kūdikių grupėje yra tik dvi, viena jų serga, o daugiau darbuotojų neturi. Visa priežiūra ir atsakomybė ligoninės seselėms“, – pasakojo mama.

Kiek kainuoja meilė?

Kaip išsiaiškino vilnietė, nors žmonėms iš gatvės vaikus lankyti draudžiama, tai gali daryti organizacijos. Kiekvienas savanoris privalo turėti sveikatos pažymėjimą bei pažymą iš policijos, kad nėra padaręs nusikaltimų. Lankyti mažylius galima tik ligoninėje užpildžius savanorystės sutartį.

Valstybės kontrolės duomenimis, pernai vieno vaiko globos kaina per mėnesį vaikų globos įstaigoje siekė 733 eurus, šeimynoje – 301 eurą, o šeimoje 150 eurų.

„Drabužiais, žaislais, maistu – vaikai viskuo aprūpinti. Trūksta fizinio dėmesio, žmogiškos pagalbos, bendravimo. Pagalbos ligoninėse, prižiūrint sergančius vaikus. Yra didelių nesąmonių įstatymuose! Manau, visi turėtume susirūpinti ir pradėti veikti, nes per visų abejingumą kenčia vaikai“, – pabrėžė mama, prašydama pasidalyti informacija apie organizacijas, kurios gali padėti.

Kodėl vaikai ligoninėse paliekami vieni

Aušra Stančikienė
Į Raimondos laišką socialiniame tinkle atsiliepė daugybė žmonių, tarp jų labdaros ir paramos fondo „Algojimas“ vadovė Aurša Stančikienė.

Kaip DELFI pasakojo fondo vadovė, Raimondos išsakyta problemą – tik aisbergui prilygstančio skaudulio viršūnė.

„Šitą situaciją mato visos mamos, kurios su savo vaikais guli ligoninėse ir tyliai patarnauja neturintiems. Kai jų vaikai pasveiksta, su skaudančia širdimi išvažiuoja namo, palikdamos juos vienus. Raimonda buvo ta, kuri pagarsino šią opią problemą“, – sakė A. Stančikienė.

Kaip išsiaiškino fondo vadovė, iš tėvų paimti vaikai ligoninėse būna todėl, kad prieš patalpinant į kūdikių namus privalomai tiriama jų sveikatos būklė. Antrą kartą vaikai ligoninėje tiriami prieš jiems patenkant į globėjų šeimas.

„Deja, sistema nenumato galimybės vaikų namų darbuotojams būti su mažyliais ligoninėje, o slaugytojos, kad ir kaip dėl jų skaudėtų širdį, turi dirbti savo darbą. Todėl tie vaikučiai ligoninėse būna vieni. Tiesa, ne kitaip jie būna ir kūdikių namuose, nes keli darbuotojai kiekvienam suteikti asmeninio dėmesio negali“, – komentavo DELFI pašnekovė, akcentuodama būtinybę keisti sistemą.

Savanoriai – konkreti pagalba konkretiems vaikams

„Žmonėse jautrumo yra labai daug. Ir tai liudija atsiliepusieji į Raimondos pasidalijimą „Facebook". Tačiau svarbu ne tik padėti konkretiems keliems vaikams, bet ir keisti sistemą, siekti ne popierinio, o realaus ministerijų bendradarbiavimo, sprendžiant be tėvų likusių vaikų problemas“, – įsitikinusi A. Stančikienė.

Kuo konkrečiai galėtų pasitarnauti savanoriai, kol bus tobulinamos pagalbos sistemos? Fondo „Algojimas“ vadovės nuomone, keli šimtai užpildžiusiųjų anketas savanorystei ligoninėse bus rimta ir svarbiausia – konkreti parama vaikams.

Fondo tikslas – susitarti su šalies ligoninėmis, kokiu būdu ir kaip konkrečiai būtų galima tiems vaikams padėti būti, kaip sužinoti informaciją apie tokius pacientus, kaip organizuoti jų priežiūrą.

„Tai, ką sako širdis ne visada teisinga be tėvų globos likusių vaikų atžvilgiu. Jeigu konkretų žmogutį nuolat lankys tas pats savanoris ir išėjęs iš ligoninės mažylis jo nebematys, vaikui tai bus skaudus praradimas“, – neapgalvotos pagalbos pavyzdį pateikė DELFI pašnekovė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (321)