Šiauliai – viena iš raudonojoje zonoje esančių Lietuvos savivaldybių. Sergamumo skaičius jau viršija 100 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų.

Tačiau ligoninėje situacija nėra tokia grėsminga, kokia buvo žiemą. Čia guli 10 ligonių.

„Su nerimu stebime tą situaciją, kuomet jau tos savivaldybės dažosi raudona spalva ir galbūt net dar grėsmingesne spalva dažysis. Aišku, čia jau pagrindinis kovos būdas turėtų būti žmonių sąmoningumas“, – LNK žinių žurnalistams teigė Šiaulių ligoninės infekcinių ligų skyriaus vadovas Aidas Kaušas.

Pirmadienį Lietuvoje jau buvo fiksuotos 9 raudonos savivaldybės Lietuvoje.

Į raudoną zoną pateko Kauno ir Klaipėdos miestai. Būtent uostamiestyje situacija yra labiau įtempta – ligoninėje guli 42 COVID–19 pacientai, 6 – reanimacijoje.

„Beveik visi yra su delta (atmaina, aut. p.). faktiškai beveik visi, tik pavienius turime kitokius. Galbūt dar reikėtų paminėti, kad yra jau keli atvejai, kurių mes iš viso negalime diagnozuoti, jie mums nėra žinomi“, – sakė Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.

Vilniaus ir Kauno klinikose situacija stabili – gydoma po 8–10 pacientų, reanimacijoje po vieną. Iš viso per visą Lietuvą ligoninėse užimta apie 100 lovų. Bet jei šis skaičius pasieks 300, Vyriausybė imsis ribojimų, kuriuos atšaukė vos prieš mėnesį.

„Tas 300 COVID–19 lovų užimtumas yra indikatorius, kuris mums rodo, kad jau nuo jo mums sunku didinti COVID–19 pacientų vietų skaičių, nemažinant kitų paslaugų teikimo“, – pirmadienį po neformalaus ministrų kabineto pasitarimo sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Ministras sako, jog stebint susirgimų skaičius, o delta atmaina plinta sparčiau nei ankstesnės atmainos, 300 COVID–19 lovų užimtumas bus pasiektas per 3–4 savaites. Taigi rugpjūčio mėnesį į daugelio gyvenimą vėl gali grįžti ribojimai.

„Ypatingai judėjimo tarp miestų nereikėtų riboti. O jeigu daugiau yra reikalaujama priemonių, siekiant apsaugoti žmonių sveikatą, tai tik remtinos. Bet ne tokių, kokios buvo metų pradžioje“, – LNK sakė viena gatvėje kalbinta mergina.

Kita moteris teigė, jog karantino jai jau visai nebesinorėtų.

„Nes užteko jau 2“, – sakė ji.

Kitas vyras teigė, kad „eis kovoti su valstybe“, nes jau tikrai užteks tiek karantinų, kiek jau buvo.

Su kokiais ribojimais pasitiksime rudenį spręs ministerijos. Sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys ir toliau tikina, kad suvaržymus pajus nesiskiepiję ir neturintys Galimybių paso.

„Be abejo, čia pagrindinis įrankis būtų Galimybių pasas. Ir būtų susitarimai, kokios veiklos ir kokiu mastu įmanomos esant tokiai situacijai. Ir ką galėtų leisti ir ko negalėtų leisti Galimybių pasas“, – aiškino ministras.

Sveikatos ekspertai prognozuoja, jog ši – ketvirtoji koronaviruso banga bus didesnė. Bet ji turėtų nusinešti mažiau gyvybių ir mažiau sukaustyti žmonių gyvenime.

„Žmonės, kurie neturi Galimybių paso turėtų mažiau lankytis sporto klubuose, kur tikrai yra didelis kontaktas, restoranuose, naktiniuose klubuose, kitose veiklose. Kad būtų sumažintas viruso plitimas“, – LNK sakė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) profesorius Mindaugas Stankūnas.

Karantinas Lietuvoje atšauktas nuo liepos 1 dienos. Kai kurie reikalavimai ir rekomendacijos, pavyzdžiui, dėl kaukių dėvėjimo, galioja iki šiol.