Lukiškių aikštėje esančiame pliaže galima gulėti nuo birželio mėnesio pabaigos. Tačiau jau nuo rugpjūčio 1–osios dienos šio malonumo turėtų nebelikti. Nes tada pradeda veikti Seimo patvirtintas Lukiškių aikštės įstatymas, todėl ir smėlio aikštėje turėtų nebebūti.

Tačiau Sostinės valdžia naikinti pliažo nesirengia, o tą Seimas ragina padaryti Vyriausybę ir patį premjerą Saulių Skvernelį.

Ramūnas Karbauskis

Parlamento priimtame įstatyme yra aiškinama, kad memorialiniai Lukiškių aikštės akcentai turėtų atspindėti Lietuvos kovas už nepriklausomybę bei žuvusiųjų kovotojų atminimą.

Valdančiųjų lyderis Ramūnas Karbauskis aiškina, kad tvarką aikštėje dabar turi padaryti Vyriausybė.

„Reikia nutraukti panaudos sutartį su Vilniaus savivaldybe ir tokiu atveju savivaldybė neteks teisės kokių nors veiksmų imtis šioje aikštėje. Tai bus teisingas sprendimas, kadangi jie yra nepajėgūs nei šitos aikštės prižiūrėti, nei jos valdyti taip kaip tai dera pagal įstatymą“, – LNK žinių žurnalistams aiškino LVŽS pirmininkas R. Karbauskis.

Valdančiųjų lyderis žada greitus sprendimus po kurių Lukiškių aikštėje vietoje pliažo atsiras Vytis.

Taip, kaip dabar atrodo Lukiškių aikštė, dabar nepatinka ir opozicijai.

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) atstovas Audronius Ažubalis sako, kad smėlio išvežimas iš Lukiškių aikštės turi tapti premjero S. Skvernelio garbės reikalu.

„Reikia atsiminti, kad berods 2015 metais savivaldybė ir Vyriausybė pasirašė susitarimą, kuriuo ta Lukiškių aikštė panaudos sutartimi buvo perduota savivaldybei su sąlyga, kad ji bus sutvarkyta, pastatytas memorialas žuvusiems už Lietuvos laisvę. O kuo baigėsi, tai mes matome“, – tikino jis.

Nors įstatymas jau pradėjo veikti, tačiau pliažą atidaręs Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius smėlio išvežti nesiruošia. Jis sako, kad paplūdimys su pradėjusiu galioti įstatymu nesikerta.

„Mes su teisininkais išsinagrinėjome labai detaliai šį įstatymą. Ir galiu konstatuoti, kad pliažas bus kaip buvęs ir džiaugtis gyvenimu ir toliau. Nes „geros moralės“ principus jis atitinka, Vyčio vėliava ten plazda. O kažkokie keisti įpareigojimai institucijoms, kažką prižiūrinčioms, būtinai eiti ir surasti (pažeidimą, aut. p.), labai keistai atrodo“, – sakė jis.

Paplūdimys, Lukiškių aikštės dalyje prie Gedimino prospekto įrengtas birželio mėnesio viduryje. R. Šimašius sako, kad jis bus iki rudens.