Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba jau nustatė, kad Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijoje „Bruneros“ virėjai laikė pašvinkusią jautieną iš kurios galėjo būti ruošiamas maistas.

Po kilusio skandalo, apie kurį pirmasis pranešė LRT radijas, į LNK žinias kreipėsi dar viena buvusi „Bruneros“ virėja. Moteris bijo būti persekiojama, todėl jos tapatybės LNK nusprendė neatskleisti.

Buvusi virėja pasakoja, kad buvo priversta maistą vaikams ruošti iš sugedusių produktų.

„Grietinė, pavyzdžiui, aš nesu mačiusi tokios parduotuvėje net pirkti. Įdedi į sriubą šaukštą, tai jos nėra. Aš nežinau iš kur jie gauna tokį maistą. Atidarai kibirėlį kečupo ar majonezo – jis supelijęs. Jeigu nebeturi ko dėti, dedi tą, nugriebi tą viršų ir viskas. Mačiau tai kelis kartus“, – pasakojo moteris.

Moteris teigė, jog iš kilogramo gryno faršo turėdavo pagaminti tris kilogramus masės iš kurios vaikams buvo kepami kotletai.

„Į tą masę įeina sudžiuvęs batonas, kuris yra išmirkomas vandenyje, po to dedamas į mėsmalę ir sumalamas, pridedama svogūnų, česnakų, daug prieskonių. Dedama manų, krakmolo. Iš to turi gautis trijų kilogramų masė. Tai nėra, kad iš mėsos, tai yra iš tos masės. Yra ir likučiai naudojami – kotletai malami į bendras mases viskas“, – apie darbą pasakojo buvusi „Bruneros“ virėja.

LNK pašnekovė pasakojo, kad nuo tokių pietų apsinuodijo ir jos pažįstamos vaikas, moteris nuo maisto sunegalavo ir pati.

„Aš pati buvau apsinuodijusi. Mano pažįstamos vaikas buvo apsinuodijęs, reikėjo lašines jungti net. Jie rašė skundus, buvo tėvai susirinkę ir nieko. Grįžau namo, aš nieko nebevalgiau, man tiek bloga buvo. Aš visą naktį vėmiau“, – teigė ji.

Anot buvusios „Bruneros“ darbuotojos per moksleivių atostogas virėjai arba būdavo atleidžiami iš darbo, o joms pasibaigus – samdomi iš naujo. Arba būdavo verčiami imti biuletenius.

Valstybinės Darbo inspekcijos Darbo teisės skyriaus vedėjas Šarūnas Orlavičius aiškino, kad taip elgtis darbdavys neturi teisės.

„Gali paskelbti prastovą. Galbūt gali tuos darbuotojus mokinių atostogų metu perkelti kažkur kitur, kur reikia žmogaus virėjo funkcijoms atlikti, galėtų gal abi šalys susitarti ir toliau dirbti. Atleidimas tokiu pagrindu mano pirminiu vertinimu tikrai būtų neteisėtas“, – kalbėjo Š. Orlavičius.

„Bruneros“ su LNK žiniomis sutiko bendrauti tik raštu.

Įstaigos generalinė direktorė Rima Vinčaitė, buvusios darbuotojos žodžių nekomentuoja. Ir tvirtino, jog maistas vaikams yra ruošiamas laikantis visų higienos reikalavimų.

„Suprantame, kad bet koks mūsų paneigimas žiūrovams atrodys neįtikinamai, tačiau pabrėžiame, kad maistas ruošiamas laikantis visų taisyklių ir reikalavimų. Apie jokius paminėtus pažeidimus net negali būti kalbos – mums svarbu, kad vaikai gautų skanų, pilnavertį, kokybišką ir pagal visas taisykles paruoštą maistą“, – atsakymuose LNK rašė R. Vinčaitė.

Anot generalinės direktorės įstaigoje žmonės dirba pagal šalies įstatymus, „Bruneros“ išplatino laišką ir Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijos moksleivių tėvams. Jame tikinama, kad vaikai gauna kokybišką maistą.

Tačiau Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba su tokiais pasisakymais nesutinka.

„Bruneros“ maistą gamina 163 Lietuvos mokykloms. Jose per kelis mėnesius buvo atlikti 32 patikrinimai, pasitvirtino 14 skundų.

Pietūs mokyklos valgykloje

Prieš porą metų „Bruneros“ buvo įsivėlusi į skandalą, jos tiekiamas nekokybiškas maistas papiktino Dainų šventės dalyvius. Tačiau tą kartą įstaiga teismus laimėjo. Anksčiau „Bruneros“ vadinosi „Kretingos maistas“, ši įstaiga buvo įsivėlusi į skandalą dėl prasto ligoninėms tiekiamo maisto.

„Jeigu tai yra faktai, kad viešumoje yra paskelbta, tai tikrai yra kriminalas. Ne pirmas kartas, kada apie šitą įmonę yra kalbama. Turbūt prisimins visi ir sveikatos priežiūros paslaugų įstaigose maitinimo teikimo kontekste apie ją ne kartą buvo kalbėta, tikrai ne iš gerosios pusės. Man keista, kad pati įmonė nepasidaro išvadų“, – žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją komentavo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) aiškina, kad jei inspektoriai užfiksuoja grubių maisto tiekėjų pažeidimų, mokykla ar darželis turi teisę ją įtraukti į nepatikimų įmonių sąrašus, jie viešai prieinami internete.

VPT rizikų valdymo skyriaus vedėjas Laimis Kuklierius teigė, kad minėta progimnazija „Bruneros“ į tokį sąrašą galėtų įtraukti.

„Tai, kad maistas galėjo būti tiektas iš atliekų, galėtų būti esminiu pažeidimu. Nes higienos normos to nenumato“, – sakė ekspertas.

Anot specialisto, nuo 2016 metų į nepatikimų tiekėjų sąrašą buvo įtrauktos 92 įmonės. O tai reiškia, kad paslaugų tiekėjus jų gavėjai skundžia vangiai. Anot eksperto, ugdymo įstaigos dažnai bijo nutraukti sutartis su maisto tiekėjais, nes baiminasi pralaimėti teismus.