Kaip jau skelbta, kasmetines moksleivių rudens atostogas bus svarstoma pratęsti iki dviejų savaičių. Paprastai jos trunka savaitę.

Sveikatos apsaugos ministras, Ekstremalios situacijos operacijų vadovas A. Veryga kol kas negalėjo atsakyti, ar bus sprendžiamas klausimas ir dėl galimybės tėvams gauti nedarbingumą, kad tą papildomą savaitę galėtų rūpintis vaikais.

„Negaliu dar pasakyti dėl biuletenių, nes tai nėra visiškai mūsų sritis. Net, jeigu ir būtų toks poreikis, tą turėsime derinti su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija“, - sakė A. Veryga.

Pasak sveikatos apsaugos ministro, kartu planuojama peržiūrėti ir ribojimus, kurie yra susiję su susibūrimais, su renginiais, įvairiomis pramogomis.

„Neužtenka, kad tik vaikai neitų į mokyklą, jie neturėtų ir kitur kur nors susirinkti – į kažkokias pramogas, susibūrimus“, - sakė A. Veryga.

Ministras kol kas negalėjo patikslinti, ar tokie renginiai apskritai būtų draudžiami, ar būtų keliami papildomi reikalavimai. Pasak A. Verygos, sprendimai dėl to, tikėtina, bus šią savaitę.

Gydymo įstaigoms pavesta ruoštis

Ministras paminėjo, kad, situacijai negerėjant, gydymo įstaigoms jau yra duotas pavedimas plėsti vadinamųjų covidinių lovų skaičius.

„Pacientų skaičius deja auga. Kuo daugiau turime užsikrėtusių, tuo didesnė dalis žmonių statistiškai bus tie, kurie yra vyresnio amžiaus, kurie turi didesnę riziką, kuriems reikės pagalbos stacionaruose“, - sakė A. Veryga.

Ministras pakartojo, kad žmonės turi saugotis.

„Kartais man reakcijos iš visuomenės yra keistos: yra laukiama, kad būtinai uždraustų – jei nedraudžia, tai niekaip negalima nei kaukės užsidėti, nei atstumo laikytis, būtinai turi būti draudžiama. Iš vienos pusės sakoma – kodėl draudžiama, o ne aiškinama? O, kai aiškiname, sako: kodėl aiškinama, o ne draudžiama?

Tai yra apsisprendimo klausimas. Aš manau, kad gali visuomenė susitelkti, pavasarį ji tą akivaizdžiai parodė, kad tikrai galime būti solidarūs. To reikia vėl dabar. Tikrai reikia stengtis visiems išvengti pilno lockdown'o (izoliacijos) šalyje“, - sakė A. Veryga.

Savivaldybės gaus rekomendacijas

Premjeras S. Skvernelis pakartojo, kad kol kas problemą „karštosiose“ savivaldybėse bus bandoma spręsti rekomendacijomis.

„Bus labai aiškios rekomendacijos. Matysime, jeigu tų rekomendacijų nesilaikys, tada, kaip ir minėjau, įstatymas numato galimybę daugiau negu vienoje savivaldybėje paskelbti lokalų karantiną ir be savivaldybės sutikimo arba kreipimosi. Bet tikiuosi, kad to nereikės. Matau reakcijas iš savivaldos, ypač ten, kur situacija yra sudėtingesnė, yra šansas, kad bandysime dar tokiu būdu stabilizuoti situaciją“, - sakė S. Skvernelis.

Kol kas Ministras Pirmininkas nedetalizavo, kokios konkrečiai savivaldybės paklius tarp rizikingiausių. Tas paaiškės trečiadienį, kai per Vyriausybės posėdį bus priimami sprendimai dėl savivaldybių skirstymo į tris zonas.

Ministras pirmininkas to, kad Lietuva nesiima tokių griežtų priemonių kaip kai kurios kitos Europos Sąjungos šalys siejo ne su rinkimais.

„Mes visi esame už laisvę – už mažesnį ribojimą. Jeigu tokių rezultatų galime bandyti pasiekti neįvedinėjant griežtų priemonių. Tą turime ir daryti. Manau, kad tos priemonės, kurios yra taikomos, ir primygtinės rekomendacijos gali situaciją suvaldyti. Mes nesame dar tokioje situacijoje, kada turėtume galvoti apie kitokias priemones. Pagrindinis dalykas, kas verstų daryti kitus dalykus, bus mūsų sveikatos sistemos perkrovimas“, - sakė S. Skvernelis.

Situacija šalyje negerėja

Pasak sveikatos apsaugos ministro, praėjusią parą šalyje nustatyti 205 koronaviruso atvejai.

„Čia mus vejasi savaitgalis, kada tyrimų yra mažiau atliekama. Nereikia dėl to džiaugtis, nes mažiau tyrimų, mažiau – ir atvejų, bet savaitgaliais visą laiką taip yra – tyrimų visą laiką yra mažiau. Bendrai tas procentas nuo darytų tyrimų tikrai nėra sumažėjęs. Situacija negerėja“, - sakė A. Veryga.

Tikimasi, kad ilgesnės atostogos padės pagerinti situaciją

Dėl koronaviruso pandemijos mokinių rudens atostogos šiemet gali būti ilgesnės. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sakė, kad svarstoma mokinių rudens atostogas pratęsti iki dviejų savaičių.

„Artėjant moksleivių atostogoms, šiandien kaip tik buvo diskutuojama galimybė tas atostogas turėti ne savaitės, o dviejų, ir turėti tam tikrą pauzę ugdymo sistemoje“, – spaudos konferencijoje pirmadienį kalbėjo A. Veryga, pažadėjęs, kad ši idėja iškelta pirmadienį per Vyriausybės COVID-19 valdymo komiteto posėdį.

A. Veryga teigė manantis, kad tokia priemone būtų galima tikėtis „pokyčio į pozityviąją pusę“, tačiau tik tuo atveju, jeigu bus pasitelkiamos ir kitos priemonės.

Viena jų – renginių ir kiti apribojimai, kur moksleiviai nesibūriuotų.

Rudens atostogos moksleiviams turėtų prasidėti pirmadienį, spalio 26 dieną, grįžti į mokyklas – lapkričio 3-iąją.

Ministras patikslino: „Tai dar tik idėja, nepatvirtinta. Dėl ko 2 savaitės – nes tai yra toks laikotarpis, kai įvyksta bent vienas inkubacinis ciklas ir per kurį galima tikėtis kažkokio pozityvesnio rezultato ir kažkokio pokyčio į pozityvesnę pusę.

Bet yra „jeigu“. Jei bus sutarta dėl tokio mechanizmo ir jei greta bus daugiau papildomų priemonių, renginių apribojimų, kitų viešų vietų, kur vaikai nesusirinktų tiesiog ir viruso plitimas bent vienoje srityje apribotas. Tai būtų galimybė mažinti viruso plitimą“.

Plungės ir Kelmės rajonuose grįžtama prie nuotolinio mokymo. Paklaustas, ar prie nuotolinio mokymo planuoja pereiti ir daugiau įstaigų, ministras atsakė: „Matyt, neišvengiamai dalis įstaigų prie jo pereis, ten, kur išplis užkratas.

Kol kas masinio perėjimo prie nuotolinio mokymo nėra planuojama ir stengiamasi kiek įmanoma jo išvengti, nes, vėlgi, tas nuolatinis buvimas nuotoliniame mokyme yra žalingas vaiko ugdymui ir vaiko raidai“.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė pastebėjo, kad vėl registruojami šeiminiai protrūkiai, iš šeimų virusas išplinta į ugdymo įstaigas ir darbovietes.

„Taip pat neramina skaičiai iš ugdymo įstaigų. Iš 205 vakar registruotų atvejų būtent ¼ registruota ugdymo įstaigose“, – kalbėjo epidemiologė.

Iš viso nuo rugsėjo 1 dienos, anot NVSC specialistės, koronaviruso atvejų buvo jau 250 ugdymo įstaigų. Dauguma užsikrėtusiųjų – moksleiviai.

Dėl galimybės prailginti mokinių atostogų epidemiologai nėra visiškai ramūs. Pasak D. Razmuvienės, jei nebus uždarytos vietos, kuriose galės susirinkti moksleiviai, iš tokios priemonės bus daugiau žalos nei naudos.

„Nesakau, kad pratęstos atostogos gali patrukdyti, bet puikiai žinome iš gripo epidemijos patirties, mokyklos uždaromos, moksleiviai randa kitas susibūrimo vietas. Ir būtent tose susibūrimo vietose gali susirinkti iš įvairių mokyklų, įvairaus lygio, įvairių klasių. Jei veiks uždaros žaidimų ar kitos vietos, tai ten, be abejonės, gal atsirasti viruso plitimas“, – sakė D. Razmuvienė.