Į komandiruotę Australijoje Seimo valdyba išsiuntė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos vadovę Ritą Tamašunienę, pranešė LNK Žinios.

„Tikrai, galbūt, galėjo dalyvauti kas nors kitas. Galėjo valdyba nuspręsti, kad, galbūt, visai nereikia dalyvauti. Aš asmeniškai jokių pastangų nedėjau, kad būčiau deleguojama“, – sakė R. Tamašunienė.

Seimo valdybos sprendimą siųsti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos narę į Dievo gailestingumo kongresą Australijoje pasirašė „valstiečių“ atstovė Rima Baškienė. Pasak jos, Pasaulio lietuvių bendruomenė paprašė Seimo į Okeaniją nusiųsti savo atstovą, ir tuo pačiu išreiškė norą, kad tai būtų R. Tamašunienė.

Ne visa Seimo valdyba su tokiu sprendimu sutinka.

„Tikrai, čia negali būti komandiruotė, nes neturi nieko bendro su Seimo nario darbu. Tai galėtų būti kelionė. Tuo labiau, kad parlamentaras gauna asmeninį pakvietimą, tai už savo pinigus galėtų važiuoti į tokią kelionę“, – kalbėjo Seimo vicepirmininkė iš opozicinės Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Irena Degutienė.

Dievo gailestingumo kongresas vyks vos tris dienas, o komandiruotei skirta 11 dienų. Tačiau R. Tamašunienė sako, kad australiškoms atostogoms laiko nebus. Ji taip pat susitiks su vietos lietuvių ir lenkų bendruomenėmis. O pačiame kongrese skatins religinį turizmą į Lietuvą.

Komandiruotė esą organizuojama kuo labiau taupant valstybės biudžeto lėšas.

„Bilietai kainuoja kiek daugiau nei 2000 eurų. Bet organizatoriai neaprūpina nei pragyvenimu, nei kuo nors kitu. Bijau dabar pameluoti, bet man atrodo, kad ten yra ir daugiau pozicijų, pavyzdžiui, draudimas. Tai bendra suma yra apie 4000 eurų“, – sakė R. Tamašunienė.

Apžvalgininkas Rimvydas Valatka apibendrino, kad jokios kitos frakcijos (išskyrus lenkų, galbūt, dar „valstiečių“) narys negalėjo tokios kelionės gauti.

„Ji yra brangi. Ji yra šiek tiek perteklinė. Tai yra pakiša dėl vieno arba dviejų dalykų“, – sakė R. Valatka.

Seime „valstiečių“ vadovaujama koalicija tebėra valdančioji, tačiau daugumos nebeturi jau senokai. Tačiau Lietuvos lenkų rinkimų akcija, nebūdama oficialia koalicijos nare, Seime dažniausiai balsuoja išvien su valdančiaisiais. Komandiruotė į Australiją šios frakcijos vadovei R. Tamašunienei esą gali būti padėkos išraiška.

„Ji yra ir Etikos ir procedūrų komisijos Seime vadovė. Kartais ten yra nagrinėjami ir klausimai apie vieną kitą valdančiosios koalicijos narį. Tai sprendimai irgi ne visada būna objektyvūs“, – sakė I. Degutienė. Su tuo sutiko ir apžvalgininkas R. Valatka.

Dievo gailestingumo konferencijoje Australijoje dalyvaus ir Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas.

Lietuvos vyskupų konferencija teigia, kad nesvarbu, kokioje pasaulio vietoje Dievo gailestingumo kongresas vyksta, jis visada bus susijęs su Vilniumi. Tarpukariu čia prasidėjo vėliau katalikų bažnyčios oficialiai pripažintas judėjimas.

„Būtent Vilniuje prasidėjo Dievo gailestingumo pamaldumas. Čia nuo 1933 m. trejus metus gyveno šventoji sesuo Faustina Kowalska, kuri patyrė Jėzaus regėjimus, ir čia, Vilniuje, buvo nutapytas Gailestingojo Jėzaus paveikslas, ir iš čia prasidėjo žinia apie Dievo gailestingumą“, – sakė Lietuvos vyskupų konferencijos atstovas Mykolas Sotničenka.

Religinis turizmas Vilniuje klesti, ypač daug piligrimų sostinė sulaukia iš Lenkijos. Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos Seime vadovė teigia, kad dabar juos kvies ir iš Okeanijos.

Lietuvos vyskupų konferencija politikės komandiruotės nekomentuoja, tačiau negalėjo prisiminti ir atvejo, kad tokioje konferencijoje būtų atstovaujamas Seimas. Galbūt, viena iš priežasčių – nuolat didėjantis Seimo biudžetas, skirtas parlamentarų komandiruotėms.

Šiais metais jis sudaro maždaug 450 tūkst. eurų. Tai – 100 tūkst. daugiau nei prieš ketverius metus.

R. Tamašunienė į Australiją išvyksta rugpjūčio 16-ąją, ir ten praleis 11 dienų.