Išdarkytas kultūros paveldas

Vilkpėdėje esantis 0,2811 ha sklypas, į kurį inspektoriai jau pramynė kelius, Registrų centro duomenimis, priklauso valstybei, tačiau jis yra išnuomotas verslininkei Ievai Paulionytei. Ši moteris internete pristatoma kaip įvairių įmonių, susijusių su vyninių ir restoranų verslu, direktorė. Jai priklauso ir pastatas šiame sklype.

Tačiau DELFI šaltinių teigimu, neoficialus turto savininkas galimai yra skandalingas verslininkas Stepas Visockis. Jis buvo siejamas su žinomais barais „Cash“, „Kotrynos vyninė“, tiesa, dabar dalis įmonių, kurias valdė S. Visockis, yra bankrutavusios. Jis yra ne kartą turėjęs reikalų su Vilniaus paveldosaugininkais ir statybos inspektoriais. Jau anksčiau S. Visockis kaltintas kultūros paveldo niokojimu Vilniuje.

Vilkpėdėje esantis sklypas priklauso kultūros paveldo apsaugos teritorijai, tačiau namas rekonstruotas nesilaikant paveldosauginių reikalavimų. Todėl teismas įpareigojo dalį namo nugriauti.

Jau anksčiau DELFI rašė, kad statybos leidimas buvo išduotas po savavališkos statybos fakto nustatymo, šalinant savavališkos statybos padarinius.

„Statybos patikrinimo metu nustačius, kad pastatas pastatytas nukrypstant nuo esminių projekto sprendinių t. y. viršijant aukščio reglamentus (vietoje vieno aukšto – pastatyti du) bei nesilaikant sienų medžiagiškumo (vietoje plytų mūro - tinkuoti paviršiai), buvo kreiptasi į teismą. Vilniaus apygardos teismo 2015 m. lapkričio 26 d. nutartimi statytojas buvo įpareigotas savo lėšomis per 6 mėnesius po sprendimo įsiteisėjimo dienos pašalinti savavališkos statybos padarinius žemės sklype, esančiame Šlaito g. 20, Vilniuje, t. y. perstatyti pastatą pagal turimą statybos leidimą ir sutvarkyti statybvietę. Statytojas šio teismo sprendimo neįvykdė. Inspekcija 2017-03-14 kreipėsi į antstolį, prašydama priverstinai vykdyti Vilniaus rajono apylinkės teismo 2017-03-10 vykdomąjį raštą dėl savavališkos statybos padarinių pašalinimo“, - DELFI yra informavę Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) atstovai.

Dėl tvoros miške sklypo savininkai taip pat turi rimtų nemalonumų. Vilniaus miesto apylinkės teismas 2016-09-22 įpareigojo žemės sklypo savininką nugriauti valstybinėje žemėje pastatytą 96 m ilgio ir 1,6 m aukščio tvorą su vartais ir sutvarkyti statybvietę, tačiau statytojas šio teismo sprendimo neįvykdė.

„Vilniaus miesto apylinkės teismas 2017-03-15 išdavė vykdomąjį raštą, o VTPSI 2017-03-20 prašymu perdavė jį antstoliui, su prašymu pradėti priverstinį įsiteisėjusio teismo sprendimo vykdymą. Teismo sprendimu statytojas buvo įpareigotas nugriauti tvorą, esančią minimo žemės sklypo šiaurės rytinėje dalyje. Abiem atvejais paskirtojo antstolio biuras informavo Statybų inspekciją, kad statytojas yra pateikęs paaiškinimus, jog įpareigojimus vykdo, o antstolis patikrins statytojo pateiktų duomenų atitikimą faktams, atlikęs apžiūrą vietoje. Iki tol, kol inspekcija negaus raštiško antstolio patvirtinimo apie įvykdytą įpareigojimą pašalinti savavališkos statybos padarinius, bus laikoma, kad jis nėra pilnai įvykdytas“, - anksčiau yra teigę VTPSI darbuotojai.

Vienas nelegalias statybas pakeitė kitos

DELFI žurnalistai, atvykę į teritoriją, užfiksavo, kad situacija jau pasikeitusi: nugriautas pastato antras aukštas, ant sienų nebeliko tinkuotų paviršių, pašalinta aukšta tvora.

VTPSI atstovė Ligita Luščiauskaitė žurnalistus informavo, kad teismo sprendimas šiuo metu jau pilnai įvykdytas.

„Dėl ankstesnių privalomųjų nurodymų pranešame, kad pagal suderintą projektą „Laboratorijos (14D1p) pertvarkymas į daugiabutį gyvenamąjį namą Šlaito g. 20, Vilniaus m. rekonstravimo projektas“, kurio įgyvendinimui Vilniaus miesto savivaldybė išdavė leidimą, statytojas nugriovė pastato antrą aukštą, atidengė fasado dekoratyvines sienas, įrengė dvišlaitį stogą, tvarko statybvietę, statybinės atliekos išvežinėjamos iš statybvietės, sudarius su atliekas tvarkančia įmone sutartį. Inspekcija privalomojo nurodymo įvykdymo faktą registravo 2017-07-27, surašant teismo įpareigojimo pašalinti savavališkos statybos padarinius įvykdymo patikrinimo aktą. 2017-06-26 atliktas patikrinimas, kaip įvykdyta teismo nutartis dėl savavališkai pastatytos tvoros prie žemės sklypo Šlaito g. 20. Surašius patikrinimo aktą konstatuota, jog tvora ir metaliniai vartai, buvę valstybinėje žemėje prie žemės sklypo, yra nugriauti . Savavališkos statybos padariniai pašalinti“, - aiškino L. Luščiauskaitė.

Vis dėlto DELFI žurnalistai užfiksavo, kad sklype pradėtos naujos statybos. Apie tai pranešus Statybos inspekcijai netrukus buvo gautas atsakymas, kad jos savavališkos.

„Atlikus faktinių duomenų patikrinimą vietoje nustatyta, kad pastatytas nesudėtingų konstrukcijų priestatas (apie 7 m pločio, 5 m ilgio, 4 m aukščio) neturint statybą leidžiančio dokumento. Surašytas savavališkos statybos aktas ir toliau bus organizuojamos savavališkų statybų padarinių šalinimo procedūros teisės aktų nustatyta tvarka“, - kas nustatyta tyrimo metu, informavo L. Lušščiauskaitė.

Ir čia nemalonumai turto savininkams toli gražu nesibaigia. DELFI žurnalistai, be kita ko, pastebėjo valstybiniame miške stovinčią tvorą, tiesa, mažesnę už tą, kuri jau pašalinta.

Apie tai pranešta Valstybinei miškų tarnybai. Po atlikto patikrinimo šios tarnybos direktorius Paulius Zolubas žurnalistus informavo, kad nustatyta pažeidimų.

„Valstybinė miškų tarnyba atliko aplinkos apsaugos ir miško naudojimo reikalavimų laikymosi patikrinimą vietoje. Nustatyta, kad Vilniaus miesto miškų Panerių girininkijos 17 kvartalo 1 taksaciniame sklype yra įrengta 0,6 m aukščio metalinė tvora, kuri riboja Lietuvos Respublikos Miškų įstatymo 8 str. 1 d. numatytą teisę asmenims laisvai lankytis miškuose. Informuojame, kad dėl miško žemėje neteisėtai pastatytos tvoros atsakingas asmuo yra iškviestas atvykti į VMT“, - rašoma redakcijai adresuotame laiške.

Su turto savininke DELFI susisiekti nepavyko.

Problemų keliantį turtą bandyta parduoti

DELFI primena, kad inspektorių akiratyje atsidūrusį pastatą buvo ne kartą bandoma parduoti, tačiau nesėkmingai. Dar šiemet redakcijos žurnalistai aprašė turto savininkų pasitelktą gudrybę.

Besidominčius nekilnojamuoju turtu Vilniuje sudomino populiariame skelbimų portale patalpintas skelbimas, kuriame informuojama apie parduodamą prabangų būstą Vilkpėdės mikrorajone, Šlaito gatvėje. Viskas būtų gerai, jei ne įtarimą keliančios vizualizacijos. Iliustracinėje medžiagoje prie istorinio pastato prijungtas modernus naujas statinys. Taigi galima pamanyti, kad patalpos parduodamos būtent šiame naujame pastate. O skelbime užsimenama apie naujos statybos daugiabutį, nors sklype stovi tik renovuotas senas pastatas. Po DELFI tyrimo skelbimas greitai buvo pašalintas.