„Mes pertvarkome policijos įstaigas. Šiuo metu vyksta intensyvios diskusijos dėl paties Policijos departamento pertvarkymo, dėl specializuotų policijos įstaigų ir dėl darbo organizavimo ne iš 10 apskrities policijos komisariatų, kaip dabar yra, bet iš 5 apygardų, kaip dirba teismai, prokuratūra. Čia yra esminiai strateginiai dalykai“, – trečiadienį apsilankęs Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdyje žurnalistams sakė R. Požėla.

Jo teigimu, sustambinus policijos padalinius, darbas būtų organizuojamas efektyviau. Tai, pasak R. Požėlos, rodo ir skaudūs pastarieji įvykiai.

„Tai iš esmės yra darbo organizavimas. Vadovas disponuos didesniais pajėgumais, galimybėmis veikti. Telšių apskrities tragiškas įvykis rodo, kad mažosios mūsų apskritys galbūt dėl objektyvių ir subjektyvių priežasčių kartais nepilnai vykdo ar gali vykdyti pavestas funkcijas ir uždavinius. Sustambinus padalinius atsiranda sustambintos galimybės efektyviau veikti“, – pažymėjo policijos vadovas.

R. Požėla taip pat teigė, kad šiuo metu sudarytos darbo grupės sprendžia, kaip geriausia būtų keisti Policijos departamento darbą.

„Darbo grupės diskutuoja ir artimiausiu metu pateiks savo matymus, bet matymą pats aiškų turiu – kad būtų stambinami padaliniai, mažės vadovaujančių asmenų skaičius ir tokiu būdu efektyvinsime pačios įstaigos veiklą bei sutaupytas lėšas įliesime į darbuotojų motyvacijos didinimą“, – pridūrė R. Požėla.

Svarstys, kaip koreguoti įvykdytą reformą

Komisaras taip pat priminė, kad keturiuose – Klaipėdos miesto, Plungės rajono, Šiaulių miesto ir rajono bei Šakių rajono policijos komisariatuose yra vykdomas eksperimentas – pasiūlyta darbą organizuoti kitu būdu. Rudeniop, įvertinus eksperimento rezultatus, teigė R. Požėla, gali būti svarstoma, kaip koreguoti dar 2017 m. užbaigtą policijos reformą.

„Yra suformuluotos tam tikros užduotys, tam tikri pasiūlyti veiklos modeliai, kad atsirastų tam tikros specializacijos – kad žmonės daugiau laiko galėtų tirti konkrečius tyrimus. Taipogi tam tikri pareigūnai galėtų efektyviau veikti aktyviai – prevenciškai dirbti su konkrečių apylinkių žmonėmis, bandyti užkirsti kelią nusikalstamoms veikoms. Didelė dalis to, ką pamatysime pasibaigus eksperimentui, galbūt bus tam tikrų korekcijų įvykdytai reformai pradžia“, – teigė policijos generalinis komisaras.