Šiuo metu Lietuvoje grįžtantieji iš užsienio oro ar jūrų transportu privalo dar lėktuve arba kelte užpildyti NVSC anketą. Centro specialistai yra įpareigoti šias anketas iš keliautojų surinkti arba patikrinti, jog žmonės ją užpildė internetu. Taip pat yra vykdoma sustiprinta patikra ir sausumos Lietuvos pasienio punktuose.

Vis dėlto Latvijoje praėjusį savaitgalį atostogavusiai porai kilo klausimų po to, kai pirmadienį juos pasiekė žinutė, kurioje buvo prašoma užpildyti NVSC anketą, tačiau siuntėjas buvo ne ši įstaiga, o SAM. Pasak jų, jie pamanė, kad tai galėjo būti sukčių siekis gauti jų asmeninius duomenis, o prisiskambinti centrui irgi niekaip nepavyko, internetinis puslapis irgi buvo nepasiekamas.

„Su vyru gavome žinutes, raginančias pateikti asmens duomenis, grįžus iš užsienio. Savaitgalį iš tiesų lankėmės Latvijoje, į ją vykome automobiliu, mūsų buvo prašoma užpildyti anketą, tačiau ne Nacionalinio visuomenės sveikatos centro. Neramu, kad tai gali būti bandymas išvilioti asmens duomenis. Gal turite daugiau informacijos šiuo klausimu?“, – teiravosi moteris.

„Delfi“ susisiekė su atsakingomis institucijomis ir gavo iš SAM atsakymą, kad pagal atnaujintą tvarką, kuri įsigaliojo pirmadienį t. y. rugpjūčio 10 d., visi keleiviai, atvykstantys į Lietuvos oro ir jūrų uostus (keliaujantys lėktuvais arba laivais), privalo registruotis pateikdami savo duomenis NVSC, o šios tvarkos laikymąsi oro ir jūrų uostuose užtikrina NVSC specialistai, surinkdami atvykstančiųjų užpildytas popierines anketas.

„Atvykstantiems autobusais, traukiniais, automobiliais, motociklais ir kt. iš koronaviruso infekcijos paveiktų šalių taip pat privaloma registruotis užpildant anketą NVSC tinklalapyje ČIA. Atvykstantiems minėtomis susisiekimo priemonėmis žeme iš kitų šalių registracija nėra privaloma, bet rekomenduojama“, – nurodė SAM Spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis.

Jis nurodė, kad visiems atvykstantiems į Lietuvą iš užsienio šalių yra privaloma arba rekomenduojama registruotis ir apie tai SMS žinute automatiškai yra informuojami visi keliautojai, kertantys Lietuvos sieną.

„Žinutes siunčia Lietuvos mobiliojo ryšio operatoriai Visuomenės informavimo grupės prašymu“.