„Svarbu pripažinti, kad pats faktas jog kalbamasi, yra jau šiokia tokia pažanga ir tai, kad Rusija jau po pirmų dviejų susitikimų, išmetė savo reikalavimus kaip kapituliacija, denacifikacija ir demilitarizacija, jau rodo tam tikrą postūmį“, – pirmadienį „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ sakė politologė.

Tikėtis greitų susitarimų dabar, pasak D. Jakniūnaitės, – labai sunku.

„Žingsnis po žingsnio bandoma vis komunikuoti ir gauti kažkokį minimalų rezultatą iš Ukrainos pusės, bet kol kas labai lėtai viskas vyksta“, – įvertino VU profesorė.

Kalbėdama apie derybų dinamiką, D. Jakniūnaitė minimalia pažanga įvardijo trapius susitarimus dėl kelių humanitarinių koridorių.

„Jie iš pradžių visai neveikė, bet panašu, kad pamažu šiek tiek įsibėgėja ir kažkiek žmonių gali pasitraukti iš pavojingų vietų“, – sakė ekspertė.

Jos vertinimu, visgi derybų metų įprastai reikalaujama paliaubų – tokių kol kas nenusimato.

„Kai pabūklai fone girdisi, diplomatai yra beveik bejėgiai arba labai mažai galios turi. (Derybos) įgauna prasmę, kai nebėra karinių argumentų – bent jau kažkurį laiką jie sustabdyti“, – teigė D. Jakniūnaitė.

Politologė paaiškino, kad reikalavimas paliaubų derybų metu bei siūlymas susitikti prezidentams yra ir ukrainiečių komunikacinė žinutė, ir tai kartu būtų Vladimiro Putino pripažinimas Volodymyro Zelenskio atžvilgiu.

Dovilė Jakniūnaitė

„Visą kadencijos laikotarpį, tuos beveik tris metus, kai Zelenskis buvo išrinktas, jis tris kartus bandė susitikti su Putinu, gavo ne tik neigiamą atsisakymą, bet iš principo ir paniekinimo atžvilgiu“, – priminė VU TSPMI profesorė.

„Iš tikrųjų ukrainiečiams tai būtų simbolinė pergalė“, – tęsė ji.

Tačiau, anot D. Jakniūnaitės, susitikimui reikia, kad V. Putinas galvotų, jog pasiekė milžinišką pergalę, kas yra mažai tikėtina arba grynas pralaimėjimas, tačiau kaip žinutė kitaip suformuluota Rusijos visuomenei.

„Man atrodo, kad tik kraštutiniai variantai galėtų atvesti prie šio susitikimo arba kažkas pasikeitė Putino galvoje, ko mes negalime prognozuoti ir kuo dabar aš netikiu“, – pridūrė ekspertė.

Visą „Žinių radijo“ pokalbį su D. Jakniūnaite klausykite čia: