T. Janeliūnas: Ukraina gali būti Europos Sąjungai prarasta valstybė

Ne taip seniai Lietuva siekė visai ES įrodyti, kad Ukraina yra viena svarbiausių visai Europos bendruomenei partnerių, kalbant apie europiečių santykius su Rytais, teigia politologas Tomas Janeliūnas.

„Tai svarbu, nes stabilumas, ekonominės gerovės plėtra į Rytus neatsiejami nuo ryšių su Ukraina, ypač kalbant apie demokratijos vystymą, – mano politologas. – Ukrainoje iš dalies vyksta grįžimo prie savotiško autoritarizmo procesai, todėl tarp ES ir Ukrainos matoma tokia įtampa.“

Politologo teigimu, jeigu ES nepalaikys normalių santykių su šia valstybe, ši neišvengiamai atsisuks į Rusiją ir tada dar labiau sumažės galimybių bendradarbiauti demokratijos ir ekonomikos srityje.

Tomas Janeliūnas
„Ukraina gali būti ES-ai prarasta valstybė, todėl Lietuvai tenka savotiškas Ukrainos advokato vaidmuo, ypač kalbant apie ES ir Ukrainos įstaigų bendradarbiavimą. Mūsų prezidentė mano, kad ne visi ES šalių vadovai supranta Ukrainos specifiką, tam tikras jos vidaus politikos peripetijas, todėl reikia paraginti ukrainiečius palaikyti tam tikrus demokratinius principus, už ką ir kritikuoja Ukrainos valdžią, o ES vadovus paraginti neišsižadėti Ukrainos, toliau palaikyti Asociacijos, eurointegracijos sutarties pasirašymo procesus, kad ji nesustotų“, – sakė T. Janeliūnas.

Jis įsitikinęs, jog Lietuvos ir Ukrainos santykiuose Lietuvai svarbiausia – politikos ir saugumo aspektai.

„Kalbant apie tai, Lietuvos požiūriu, Ukraina neturėtu tapti Rusijos placdarmu plėsti savo įtaką visoje Europoje. Ji neturi tapti Rusijos įkaite, kalbant apie energetinį saugumą, nes, kiek žinau, Ukraina gana priklausoma nuo Rusijos, ypač dėl dujų. Tad kalbant apie tai, Lietuva vertina Ukrainą kaip šalį, kuri liktų tvirta, savarankiška, o ateityje galėtų judėti link Europos.“

Kitas svarbus klausimas, anot T. Janeliūno, dvišaliai ekonominiai Lietuvos ir Ukrainos klausimai, kadangi per Ukraina gali keliauti svarbūs energetiniai ištekliai.

„Visų pirma, potencialus dujotiekis tarp Ukrainos ir Lenkijos, kuris būtų svarbus Lietuvos energetikai, krovininiai traukiniai ir t. t.“, – sako politologas.

Ar tai įmanoma, esant dabartinei situacijai? Į tai DELFI pašnekovas atsakė teigiamai, nes „kol kas nėra priežasčių nutraukti tokius santykius“.

Ukrainiečių politologas: V. Janukovyčius iškeitė Maskvą į Vilnių

Ukrainiečių politologas Konstantinas Bondarenko įsitikinęs, kad jo tėvynei reikia plėtoti santykius su ES valstybėmis, ypač su tomis, „kurios priklauso Rytų Europos sričiai“.

„Būtent su Rytų Europos valstybėmis tradiciškai vystėsi puikūs ekonominiai ir politiniai santykiai, be to, Lietuvai tenka vieno iš Ukrainos advokatų Europos Sąjungoje. Nepaisant to, kad Ukraina sulaukia ES kritikos, tokios valstybės, kaip Lenkija ir Lietuva, lieka vilties teikiančiomis Ukrainos draugėmis, ir ji tai vertina“, – pabrėžė K. Bondarenko.

Politologas priminė, kad šių metų lapkritį Vilniuje vyks trečias ES iniciatyvos „Rytų partnerystė“ aukščiausiojo lygio susitikimas, ir pabrėžė, kad Ukraina per šį renginį tikisi pasirašyti susitarimą dėl asociacijos su ES.

„Todėl tokio reikšmingo tarptautinio renginio išvakarėse santykiai su Lietuva Ukrainai yra labai svarbūs“, – užtikrino politologas.

Ukrainos prezidento V. Janukovyčiaus vizitą politologas pavadintų „laikrodžių sutikrinimu ir rimtu kontaktu Europos Sąjungos erdvėje“.

„Tai kontaktai, kurie iš principo niekada nenutrūko, bet šiandien jie labiau krypsta į kontaktą su Lenkijos ir Lietuvos prezidentais“, – sakė K. Bondarenko.

Politologas įsitikinęs – visų pirma šalims vertėtų aptarti bendro situacijos regione supratimo klausimą.

„Tai išugdymas supratimo, kur judame, energetinio saugumo regione klausimų aptarimas. Ir veikiausiai labai svarbus Ukrainai eurointegracijos klausimas. Šiuo metu Ukraina yra padariusi špagatą tarp Briuselio ir Maskvos. Ne paslaptis, kad buvo atidėtas prezidento (V. Janukovyčiaus) vizitas į Maskvą“, – reziumavo politologas. Jis atkreipė dėmesį į tai, kad „V. Janukovyčiaus vizitas į Vilnių – teigiamas ženklas, turint omenyje Ukrainos diplomatų pareiškimus, kad vargu ar jis vasarį vyks į Rusiją“.